Στα παλιά χρόνια, ο πρώτος Λέσβιος παππούς μας, ο βασιλιάς Μάκαρ που καταγόταν από την Αίγυπτο, έφθασε από την Ρόδο στα Μάκαρα και μάλιστα στο πλάτωμα του βουνού δυτικά από την είσοδο του Κόλπου Καλλονής, εκεί όπου διατηρείται ο εικονιζόμενος «Καλόχτιστος» με την πανάρχαιη Λεσβία δομή του.
Ο Μάκαρ ήταν δισέγγονος της Ρέας και του Κρόνου, αδελφού του Δία, εγγονός του Ποσειδώνα και της Αλίας, και γιος του Ήλιου και της Ρόδου, η οποία είχε αδέλφια τούς Τελχίνες από την Κρήτη που ανέθρεψαν τον Ποσειδώνα.
Ο πρώτος Λέσβιος παππούς μας, είχε μία αδελφή και έξι αδελφούς, που από το όνομα του πατέρα τους, ονομάστηκαν Ηλιάδες και οι οποίοι αγαπώντας την παιδεία και την αστρονομία, χώρισαν την ημέρα σε ώρες. Ο Μάκαρ και άλλοι τρεις αδελφοί του, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν επειδή σκότωσαν από ζήλια, τον εξυπνότερο αδελφό τους, τον Τενάγη.
Ο Μάκαρ ήλθε στη Λέσβο το 1826 π.Χ., με τις έξι κόρες του: Ίσσα, Άντισσα, Αρίσβη, Μήθυμνα, Μυτιλήνη και Μεγακλώ και τους τέσσερις γιους του: Έρεσο, Κερδόλαο, Νέανδρο και Λεύκιππο, όπου αποκτώντας μεγάλη δύναμη από τον πλούτο της Λέσβου και από το δίκαιο τρόπο που κυβερνούσε, μεγάλωσε το βασίλειό του, φτιάχνοντας αποικίες με αρχηγούς τους γιους του στα νησιά Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, που με τη Λέσβο τα έλεγαν: «Μακάρων νήσοι», από το όνομά του. Οι έξι πόλεις της Λέσβου, Ίσσα, Άντισσα, Αρίσβα, Μήθυμνα, Μυτιλήνη και Ερεσός, ονομάστηκαν από τις πρώτες πέντε κόρες και έναν από τους γιους του.
Πανέμορφη εγγονή μου, ο Μάκαρ βασίλευσε με δικαιοσύνη καθιερώνοντας ένα δίκαιο νόμο για το κοινό συμφέρον, που από τη δύναμη και την τόλμη του λιονταριού τον ονόμασε «Λέοντα».
Σύμφωνα με ένα μύθο που έγραψε ο Μηθυμναίος Μυρσίλος τον 3ο π.Χ. αιώνα και διέσωσε παραποιημένο ο Αλεξανδρεύς Κλήμης τον 2ο μ. Χ. αιώνα:
«Ο λυρικός ποιητής Αλκμάν, του 7ου αιώνα π.Χ., θεωρεί τις εννέα Μούσες ως κόρες του Δία και της Μνημοσύνης και οι υπόλοιποι ποιητές και συγγραφείς τις εκθειάζουν και τις σέβονται, καθώς μέχρι τώρα όλες οι πόλεις και τα Μουσεία για εκείνες φτιάχνουν ιερά. Όταν ο Μάκαρ βασίλευε στη Λέσβο και συνέχεια φιλονικούσε με τη γυναίκα του, η κόρη του, η Μεγακλώ, παίρνοντας το μέρος της μητέρας της, αγανακτούσε και σκεπτόταν τι έπρεπε να κάνει. Οπότε αγόρασε από τη Μυσία της Μικρασίας, εννέα θεραπαινίδες Μύσες, ισάριθμες με τις Μούσες και τις ονόμασε Μοίσες, σύμφωνα με την Αιολική διάλεκτο. Στη συνέχεια τις δίδαξε να παίζουν κιθάρα και συγχρόνως να τραγουδούν μελωδικά τα παλαιά κατορθώματα, οπότε εκείνες συνέχεια κιθαρίζοντας και τραγουδώντας θεσπέσια, έθελγαν τον Μάκαρα και σταματούσαν την οργή του. Για το λόγο αυτό, η Μεγακλώ ανταποδίδοντας το καλό που εκείνες έκαναν στη μητέρα της, αφιέρωσε εννέα χάλκινα αγάλματα πανομοιότυπα με τις εννέα θεραπαινίδες και διέταξε να τιμούν αυτά τα αγάλματα στη Λέσβο για πάντα ως ιερά».
Η φιλόμουση σαν και σένα Μεγακλώ, γνωρίζοντας ότι ο πατέρας της ήταν γενναίος, οργανωτικός, δίκαιος, φιλελεύθερος, πρωτοπόρος νομοθέτης, αλλά και φθονερός αδελφοκτόνος και εριστικός σύζυγος, λατρεύοντας τις Μούσες, ανέδειξε τις αρετές του Μάκαρα, καταπράυνε τα πάθη του και επέβαλε την οικογενειακή ηρεμία στο παλάτι.
Η πανέξυπνη Μεγακλώ, με την πρώτη ειδωλολατρική πράξη της στη Λέσβο, να φιλοτεχνήσει στην εποχή του Χαλκού, εννέα χάλκινα αγάλματα, είδωλα, πανομοιότυπα με τις εννέα θεραπαινίδες και να τα επιβάλλει στη Λέσβο ως λατρεία στις ισάριθμες Μούσες, έφερε την πλούσια φιλόμουση ασχολία στους Λέσβιους, που συνεχίστηκε με τη δεκάτη Μούσα, όπως κατέγραψε ο Πλάτων, την ποιήτρια, την Ερεσία Σαπφώ, με τον Αντισσαίο Τέρπανδρο, που ανακάλυψε την επτάχορδη λύρα, και με τον Μηθυμναίο Αρίωνα, που μάγεψε ακόμα και τα δελφίνια τραγουδώντας τους, τον «όρθιο νόμο» του.
0 comments: