Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Λεπτές ισορροπίες στα Βαλκάνια και μεγάλος κίνδυνος για πολεμική σύρραξη.

Eίναι γνωστό ότι η Αλβανία ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Ο Έντι Ράμα με τον Ερντογάν, συνδέονται με προσωπική φιλία, καθώς ο Αλβανός πρόεδρος είναι μέγας θαυμαστής του ομολόγου του. Για αυτό ο Ράμα ασκεί την πολιτική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Υπευνθυμίζω τι απάντησε ο Έντι Ράμα σε ερώτηση του euronews, ο οποίος τόνισε ότι είναι καλός φίλος του Ρετζέπ Τ. Ερντογάν και διαβεβαίωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει εχθρικές διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα.  «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι (με τον Τ. Ερντογάν). Είμαι πολύ περήφανος που είμαι φίλος του.

Ο Αλβανός πρόεδρος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, την οποία ο Ερντογάν την αφιέρωσε στο όνομα του Οθωμανού σουλτάνου, Σελίμ ο Τρομερός, που είχε σφάξει 40.000 Αλεβίτες της Μικράς Ασίας, ο Ράμα ήταν πρώτος στο πλευρό του. Ο Σελίμ ο Β, ήταν ιδρυτής και μέλος μιας πανάρχαιας παγανιστικής σέχτας, στην οποία ανήκει και ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας.  

Το όραμα του Ραμά σχετικά με την μεγάλη Αλβανία, προέρχεται από τον θαυμασμό του, προς τον Ερντογάν και τα επεκτατικά σχέδια του Τούρκου σουλτάνου.  Από εκεί πηγάζει ο αλβανικός εθνικισμός. Για όσους δεν γνωρίζουν ο Ράμα μαζί με τον Χασίμ Θάτσι του Κοσσυφοπεδίου, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, διατύπωσαν επίσημα διεκδικήσεις εις βάρος όλων των γειτονικών κρατών και ταυτόχρονα σχεδιάζουν την ένωση του Κοσσόβου με την Αλβανία, προκαλώντας την οργή της Σερβίας.

Το κράτος των Σκοπίων δεν είναι σε θέση να επιβιώσει και οι Γερμανοί, οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί, δημιούργησαν ένα κέντρο αστάθειας στην Βαλκανική, το οποίο ενδεχομένως, να οδηγήσει σε πολεμικές συγκρούσεις όλη την Ευρώπη.

Για όσους δεν γνωρίζουν τις εξελίξεις  έχουμε επιβεβαιωμένη μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων από και προς την πρωτεύουσα (15 χλμ βόρεια της πόλης) αλλά και στις πόλεις του Γκοστιβάρ, Στρούγκας κλπ .

Οι Αλβανοί του UCK είναι πάνοπλοι και πανέτοιμοι σε προκαθορισμένες τοποθεσίες εντός της χώρας.  Όπως όλα δείχνουν σύντομα θα επιτεθούν με πρόσχημα την άρνηση του προέδρου των Σκοπίων, να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευση Ζ. Ζάεφ. Πλέον όπως πιστεύουν οι ειδικοί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε την πρώτη ένοπλη σύρραξη.

Αυτές οι συνθήκες συσπειρώνουν τους σλάβους εθνικιστές του κρατιδίου των σκοπίων σε πιο σκληρές θέσεις, την ίδια στιγμή από των αλβανών σε σκόπια και κοσυφοπέδιο. Και όλα αυτά με τις ευλογιές του Ερντογάν και της νεοοθωμανικής Τουρκίας που θέλει να παίξει παιχνίδι σε βάρος της Ευρώπης γιατί τον έχει εξοργίσει με τις επιθέσεις που δέχεται και που τον χαρακτηρίζουν σαν στυγνό δικτάτορα.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί, σε σχέση με το 1999 και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Ρωσική Ομοσπονδία, δεν είναι διατεθειμένη, να αποδεχτεί τελεσίγραφα και απαιτήσεις στην περιοχή, από τους νέους ευνοούμενους της Αμερικής, τους αλβανούς. Ο Πούτιν δεν συναινεί στην έξαρση του αλβανικού εθνικισμού, και στα επεκτατικά σχέδια του Ράμα. 

Ήδη η παγκόσμια δύναμη που ονομάζεται Ρωσία έχει στείλει ενημερώσεις, προς κάθε κατεύθυνση. Εάν οι αλβανοί δεν αντιληφθούν  ποιους έχουν απέναντι τους, θα υποστούν συντριπτικές συνέπειες, από τους Ρώσους.

Γράφει η Andri Λύτρα-συντακτική ομάδα του arisvinews.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου