Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Προμήθεια με 75 τόνους οξυγόνου για τους ασθενείς με κορωνοϊό στο Λίβανο.

Η Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προμηθεύσει 75 τόνους οξυγόνου στους ασθενείς με κορονοϊό στον Λίβανο, στο περιθώριο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης στη Δαμασκό του υπουργού Υγείας του Λιβάνου, τα αποθέματα του οποίου εξαντλούνται.



Οι δύο γειτονικές χώρες, αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση, γνώρισαν τις τελευταίες εβδομάδες μια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν κορεστεί. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ, "θα προμηθεύσουμε στον Λίβανο 75 τόνους οξυγόνου, με 25 τόνους που θα αποστέλλονται καθημερινά για τρεις ημέρες", ανακοίνωσε ο Σύρος υπουργός Υγείας Χασάν αλ- Γάμπαχ, στους δημοσιογράφους στη Δαμασκό έχοντας δίπλα του τον Λιβανέζο ομόλογό του. 

Αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει τα αποθέματα της Συρίας, υπογράμμισε, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη παράδοση θα γίνει "αμέσως" και θα αναχωρήσει μαζί με τον Λιβανέζο υπουργό Χαμάντ Χασάν.

"Υπάρχουν (στον Λίβανο) σχεδόν 1.000 ασθενείς στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι", δήλωσε ο Χασάν διευκρινίζοντας ότι "οι εναπομείνασες ποσότητες" οξυγόνου "αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μόνο μιας ημέρας".

Ο Λίβανος ανέμενε φορτία οξυγόνου που επρόκειτο να μεταφερθούν με πλοίο από άλλες πηγές, αλλά η "κακοκαιρία" εμπόδισε την άφιξή τους, δήλωσε. Ο Χασάν, υπουργός του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στους κόλπους της παραιτηθείσας κυβέρνησης του Λιβάνου, διαβεβαίωσε ότι είχε επικοινωνήσει με τις συριακές αρχές σχετικά με αυτό το θέμα.

"Παρά την αύξηση των αναγκών σε οξυγόνο για τη θεραπεία των Σύρων ασθενών, η απάντηση ήταν θετική. Το να βασίζεσαι στον αδερφό σου και στον φίλο σου σε περιόδους κρίσης είναι ένα στοίχημα που κερδίζεις".

Η ανακοίνωση μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στον Λίβανο. Από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία το 2011, η πολιτική τάξη και η κοινή γνώμη παραμένουν βαθιά διχασμένες για τις σχέσεις που πρέπει να διατηρηθούν με την κυβέρνηση της Δαμασκού ή τη στρατιωτική εμπλοκή της Χεζμπολάχ στο πλευρό της.

Οι δύο χώρες διατήρησαν διπλωματικές σχέσεις, παρότι οι επίσημες επισκέψεις και τα ταξίδια μειώθηκαν.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Δαμασκό, κάτι που αρνούνται οι άλλοι βαρόνοι της πολιτικής σκηνής του Λιβάνου.

Στην αρχή της χρονιάς, ο Λίβανος σημείωσε ρεκόρ μολύνσεων και ημερήσιων θανάτων από την Covid-19. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 444.865 κρούσματα, από τα οποία 5.850 θάνατοι.

Στη Συρία, οι περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις -- σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους -- έχουν καταγράψει επίσημα 17.743 κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία περισσότεροι από χίλιοι θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου