«Σεισμικός κίνδυνος στο ΒΑ Αιγαίο – μέτρα πρόληψης και προστασίας» - Δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο.


Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Σεισμικός κίνδυνος στο ΒΑ Αιγαίο & μέτρα πρόληψης και προστασίας» την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021.

Το webinar οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σε περίπτωση ενός σεισμού μετά την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα που αναστάτωσε τους κατοίκους της Λέσβου.

Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Τ. Θεοφανέλλης.

Ο κ. Νικόλαος Ζούρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην ομιλία του παρουσίασε τα επιστημονικά στοιχεία που σχετίζονται με την το γεωτεκτονικό πλαίσιο, την ιστορική σεισμικότητα και τους καταστροφικούς σεισμούς στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα ενεργά ρήγματα της Λέσβου και  την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ετών, ενώ αναφέρθηκε και στην σεισμική ακολουθία της 1ης Φεβρουαρίου 2021. Η παρουσίαση ειδικότερα περιλάμβανε δεδομένα για τα ενεργά ρήγματα και τις δομές του αναγλύφου που δημιουργήθηκαν από ισχυρούς  σεισμούς που έχουν γίνει στην περιοχή της Λέσβου κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Στην συνέχεια ο κ. Δ. Μαλλιαρός, Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρουσίασε τις δράσεις πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης σεισμικών φαινομένων από την Πολιτική Προστασία. Ειδικότερα ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τους τρόπους συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ανταποκριθούν στις έκτακτες συνθήκες που προκύπτουν κάθε φορά που στηρίζονται σε σχέδια και αποφάσεις που παίρνονται στο υπηρεσιακό κέντρο που λαμβάνει τις πληροφορίες από όλα τα νησιά.

Ακολούθησε ομιλία της Δρ. Ασημίνας Κούρου, Προϊσταμένης της  Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με θέμα «Σεισμικός κίνδυνος και σχολικές μονάδες. Εμπειρίες και διδάγματα». Στην ομιλία της παρουσίασε τη συνεχή προσπάθεια δράσης και ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν βάσει του κατάλληλου σχεδίου δράσης που διαμορφώνεται προσεισμικά από τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περίπτωσης.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κα. Κωνσταντίνας Μπεντάνα, Προϊσταμένης του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» που απευθύνεται σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αξιοποιώντας τη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Η γνώση και η βιωματική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προστασία μέσω της εξοικείωσης με το φαινόμενο του σεισμού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ερωτήσεις προς τους τέσσερις ομιλητές από τους συμμετέχοντες.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα «Σεισμικός κίνδυνος στο ΒΑ Αιγαίο & μέτρα πρόληψης και προστασίας», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 στις 18.00. Το σεμινάριο θα εστιαστεί στο σεισμικό κίνδυνο και την ασφάλεια των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία). Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Η είσοδος στην πλατφόρμα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του συνδέσμου:

http://www.gotomeet.me/PetrifiedForest/meeting

0 comments: