Όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει ένα σωφρονιστικό ίδρυμα .
Σήμερα στη Μυτιλήνη συντελείται ένα έγκλημα. Κλείνει ένα σχολείο, και ανοίγει ένα νέο σωφρονιστικό ίδρυμα.
Με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε και έχει την υπογραφή της υπουργού παιδείας κυρίας Κεραμέως και του υπουργού των κ. Χρυσοχοΐδη, (τι συνδυασμός και τι συμβολισμός αλήθεια!), καθορίζεται κατώτατη βάση εισαγωγής, για την εισαγωγή των φοιτητών στα ΑΕΙ.
Η υποκρισία της κυβέρνησης είναι εξωφρενική. Τη ίδια στιγμή που θεσπίζει κατώτατο όριο στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, ώστε υποτίθεται να αναβαθμίσει το επίπεδο των σπουδών, την ίδια στιγμή έχει αναγνωρίσει πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμα των Πανεπιστημιακών πτυχίων. Δηλαδή κάποιος που δεν καταφέρνει να εισαχθεί στα ΑΕΙ, πληρώνοντας θα φοιτά στα ιδιωτικά κολέγια, θα παίρνει ισότιμο πτυχίο και θα έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των πτυχιούχων των ελληνικών Πανεπιστημίων!
Ένα άλλο φιλοσοφικό ερώτημα που προκύπτει από αυτόν τον εγκληματικό νόμο, έχει να κάνει με το νόημα της γνώσης και της μόρφωσης και εάν έχει η κυβέρνηση το ηθικό δικαίωμα να αποκλείει από την εισαγωγή στα ΑΕΙ χιλιάδες νέους. Χωρίς να τους δίνει κάποια άλλη επαγγελματική διέξοδο. Καταδικάζοντας τους να γίνουν ανειδίκευτοι, κακοπληρωμένοι «δούλοι», σε μια απάνθρωπη αγορά εργασίας.
Με τη θέσπιση της κατώτατης βάσης εισαγωγής υπολογίζεται ότι στις Πανεπιστημιακές σχολές θα εισάγονται έως εικοσιπέντε χιλιάδες λιγότεροι φοιτητές. Για ποιόν χτυπά άραγε η καμπάνα;
Η καμπάνα χτυπά για τα μικρά Πανεπιστήμια της περιφέρειας, που έχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής. Όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Οι βάσεις εισαγωγής σε πολλές από τις σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Διότι πολλές από αυτές τις σχολές δεν εξασφαλίζουν εργασιακή συνέχεια. Με το νέο νομοσχέδιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κινδυνεύει να συρρικνωθεί και να κλείσουν τμήματα λόγο έλλειψης φοιτητών. Τα μικρά Πανεπιστήμια της περιφέρειας υπονομεύονται. Στα μουλωχτά, αθόρυβα, χωρίς να πάρουν χαμπάρι οι κάτοικοι της Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απαξιώνεται και κινδυνεύει με αφανισμό.
Ιδρύθηκε το 1984 και αναπτύχτηκε βήμα-βήμα, σχολή-σχολή. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το δικό μας Πανεπιστήμιο, των επιστημών, του πολιτισμού, της οικονομικής στήριξης των νησιών μας, κινδυνεύει. Και κανένας δεν μιλά. Όταν το 1987 είχε αποφασιστεί η Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης να μεταφερθεί στη Ρόδο είχε ξεσηκωθεί όλο το νησί. Τελικά η Ακαδημία έφυγε, όμως η Λέσβος κέρδισε πολύ περισσότερα από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Θυμόμαστε τη Μυτιλήνη την πρώτη δεκαετία μετά την μεταπολίτευση, μια νεκρή καταθλιπτική πόλη, που οι μόνοι νέοι που κυκλοφορούσαν ήταν οι στρατιώτες που υπηρετούσαν την θητεία τους. Και μάλιστα με στρατιωτικές στολές εξόδου. Ώσπου ήρθε η κοσμογονία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Μυτιλήνη γέμισε νεολαία. Έγινε μια από τις πιο ελκυστικές πόλεις της περιφέρειας για να ζεις.
Κάθε χρόνο περίπου οκτακόσιοι νέοι φοιτητές εισάγονται στις σχολές του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη. Οκτακόσιοι νέοι άνθρωποι. Πνοή ζωή, αισιοδοξία και ελπίδα για τη πόλη και το νησί μας.
Όλα αυτά σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν. Περιμένουμε πρώτα να συμβεί το κακό και μετά να αντιδράσουμε; Που είναι οι διάφοροι τοπικοί φορείς; Δεν τους αφορά το θέμα; Το εμπορικό επιμελητήριο, ο εμπορικός σύλλογος. Πολιτιστικά σωματεία. Ακόμα και αθλητικά σωματεία. Το Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους. Είναι ένας από τους κυριότερους πνεύμονες που συντηρεί στη ζωή τη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά.
Ο κύριος Χαράλαμπος Αθανασίου, δεν το γνωρίζει; Με ποια λογική έδωσε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη; Ο περιφερειάρχης κύριος Μουτζούρης, πρώην πανεπιστημιακός καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ γιατί σιωπά; Από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης τον κύριο Κύτελη δεν περιμένουμε τίποτα καλύτερο… Ότι πει η ΝΔ...
Η κυβέρνηση έχει προγράψει τη Λέσβο. Τη θέλει μόνιμο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων-μεταναστών. Υπονομεύει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Θα δεχτούμε το πανεπιστήμιο Αιγαίου να παρακμάσει και ίσως να εξαφανιστεί, επειδή αυτόν το ρόλο μας επιφυλάσσει ο Μητσοτάκης, ο Μηταράκης, η Κεραμέως και ο Χρυσοχοΐδης;
Δεν θα το δεχτούμε. Δεν θα δεχτούμε στον τόπο μας να κλείσει ένα Πανεπιστήμιο και να ανοίξει ένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης…
0 comments: