Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

OIKONOMIKH ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

 

Η επιστροφή της αισιοδοξίας στις παγκόσμιες αγορές ανασηκώνει μια από τις πιο προβληματικές χώρες, την Τουρκία.




Το έθνος που ήταν διαβόητο για την ανταπόκρισή του στον αυξημένο πληθωρισμό με χαμηλά επιτόκια ήταν μεταξύ των αναδυόμενων αγορών που επλήγησαν περισσότερο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Τώρα, καθώς οι φόβοι για τις ραγδαίες τιμές καταναλωτή μειώνονται σε όλο τον κόσμο, η bear market χαλαρώνει επιτέλους τη θηλιά στη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.   

Ο κρατικός πιστωτικός κίνδυνος της Τουρκίας, ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό 19 ετών τον περασμένο μήνα, υποχώρησε ξανά στις 703 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο από τον Μάιο, αφού η μεταφορά μετρητών της Ρωσίας σε τουρκική θυγατρική ενίσχυσε τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα. Η πρόσθετη απαίτηση των επενδυτών για την κατοχή από πλευράς Τουρκίας, ομολόγων σε δολάρια αντί για κρατικά ομόλογα έχει πέσει κάτω από τις 600 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. 

"Δεν αναμένω από την Τουρκία να διατρέξει ουσιαστικό κίνδυνο χρεοκοπίας σύντομα, αλλά στις 900 μονάδες βάσης, ήμασταν κοντά σε ένα ακραίο όριο", δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου στην TD Securities στο Λονδίνο. "Οποιαδήποτε σημαντική πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα είναι επίσης πιθανό να είναι αδικαιολόγητη. Επομένως, ίσως οι 500-700 μονάδες βάσης είναι ένα εύλογο εύρος συναλλαγών".

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βάζει τέλος στην αναλαμπή της Ορθοδοξίας.

Η ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων έρχεται μετά από κέρδη σε μετοχές, όπου ο δείκτης αναφοράς σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του σε 21 μήνες. Το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο για ένα αμερικανικό fund που αγόραζε μετοχές εισηγμένες στην Κωνσταντινούπολη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 εν μέσω ενός παγκόσμιου ράλι. 

Τα ομόλογα παραμένουν σταθερά εν μέσω στοιχείων που έδειξαν ότι το συνολικό ποσό ξένου νομίσματος που κατείχαν οι εταιρείες σε τουρκικές τράπεζες εκτινάχθηκε περίπου 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε επτά ημέρες. Τα συνολικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, πιθανότατα αυξήθηκαν 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 108,6 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σε έκθεσή του ο Χαλούκ Μπουρουμτσεκτσί, ανεξάρτητος οικονομολόγος. 

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έκανε ένα περαιτέρω βήμα προς τη μείωση της εξάρτησής της από το δολάριο ΗΠΑ, καθώς συνήψε συμφωνία με τη Ρωσία που επιτρέπει στην Τουρκία να εγκαταλείψει το δολάριο για ορισμένες από τις εισαγωγές της.

Ωστόσο, το νόμισμα της χώρας παραμένει σε ύφεση. Ενώ οι επανειλημμένες παρεμβάσεις από τις κρατικές τράπεζες έχουν σταθεροποιήσει τη λίρα μετά από μια επτάμηνη πτώση μέχρι τον Ιούλιο, συνεχίζει να διαπραγματεύεται κοντά στο ψυχολογικό επίπεδο των 18 ανά δολάριο. Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από 25% φέτος και έχει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των υπολοίπων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. 

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή της Τουρκίας κινείται με ετήσιο ρυθμό 80% έναντι του στόχου της κεντρικής τράπεζας του 5%. Καθοδηγούμενοι από την ανορθόδοξη πεποίθηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κράτησαν το επιτόκιο αναφοράς στο 14% φέτος, μετά από περικοπές 500 μονάδων βάσης το 2021. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου