Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Έληξε το εμπάργκο. Έφτασε στην Τουρκία το πρώτο πλοίο με σιτηρά από Ουκρανία την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα συνεχίζουν να αισχροκερδούν και να αυξάνουν κατά το δοκούν τις τιμές.



Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά έδεσε την Τετάρτη στο λιμάνι της Μερσίνας, στην Τουρκία, σύμφωνα με ιστοσελίδες παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, και το φορτίο του βρήκε νέο αγοραστή, μετέδωσε ειδησεογραφικός ιστότοπος.




Το φορτηγό πλοίο Razoni, με σημαία Σιέρα Λεόνε, αναχώρησε την 1η Αυγούστου από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα με 26.000 τόνους καλαμποκιού και θα έπρεπε να είχε ελλιμενιστεί την Κυριακή στο λιμάνι της Τρίπολης, στον Λίβανο.

Η πεντάμηνη περίοδος παράδοσης ωστόσο, "ώθησε τον αγοραστή και τον αποστολέα να συμφωνήσουν στην ακύρωση της παραγγελίας", εξήγησε το βράδυ της Τρίτης η ουκρανική πρεσβεία σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ιστοσελίδες παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, το Razoni ελλιμενίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας, στις βορειοανατολικές ακτές της Μεσογείου.

Ένας νέος αγοραστής βρέθηκε στην Τουρκία για το καλαμπόκι που μεταφέρεται με το πλοίο Razoni, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Middle East Eye. "Το φορτίο πουλήθηκε και θα εκφορτωθεί στη Μερσίνα", δήλωσε ο 'Αχμεντ Αλ-Φάρες του ναυτιλιακού πρακτορείου Ashram, σύμφωνα με το Middle East Eye.

Συμφωνία που υπογράφηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία και επικυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη, επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών ώστε να αναχαιτιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Φρέντερικ Κένεϊ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για την επίβλεψη της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα από τη Νέα Υόρκη ότι οι εξαγωγές σιταριού θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα αφότου τα πλοία που είναι φορτωμένα με καλαμπόκι, και είχαν αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια μετά τη ρωσική εισβολή, μπόρεσαν να αποπλεύσουν.

"Βλέπουμε μια σταθερή αύξηση του αριθμού των πλοίων στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις. Αυτή είναι μια καλή αρχή", πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα αυξηθούν μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, τόνισε ο Κένεϊ, προσωρινός συντονιστής του ΟΗΕ στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη.

"Έχουμε επιτρέψει μέχρι στιγμής σε 12 πλοία να αναχωρήσουν προς τα λιμάνια της Ουκρανίας, μεταφέροντας τόνους σιτηρών και άλλων τροφίμων". Σήμερα, επιθεωρήθηκαν συνολικά πέντε πλοία, πρόσθεσε, ένα νέο υψηλό. Zougla.gr

H Mόσχα πέτυχε μία πολύ μεγάλων διαστάσεων γεωπολιτική νίκη με την συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή από την Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ και συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ρωσίας και προβλέπει τη δημιουργία ενός διαδρόμου σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Για αυτό η Ρωσία κατάφερε να αναγκάσει την Δύση να άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στα ρώσικα σιτηρά και τα ρωσικά λιπάσματα προκειμένου να εξαχθούν τα ουκρανικά σιτηρά και να μειωθεί ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης. Βάσει αυτής της συμφωνίας, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία που εμποδίζουν την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων επί της ουσίας παύουν να υφίστανται.

Η Ρωσία θα εμπορευθεί τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα στον κόσμο από τα δικά της λιμάνια, ενώ οι Δυτικοί αναγκάστηκαν να κάνουν παραχωρήσεις στους Ρώσους σε ότι αφορά στις τραπεζικές πληρωμές, τις ασφάλειες και τις μεταφορές. Το πόσο προσπαθούν τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ να αποκρύψουν αυτό που έγινε πίσω από ανούσιους τίτλους και ανύπαρκτες αναλύσεις αγγίζει τα όρια του γραφικού. Η πώληση ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού και η δημιουργία ενός διαδρόμου σιτηρών είναι μια επικερδής κατάληξη για την Ρωσία καθώς πήρε την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Για την ΕΕ, η μεταφορά ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών σε αφρικανικές χώρες είναι εκ των ου άνευ καθώς αν υπάρξει διατροφικό πρόβλημα αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες μεταναστευτικές μετακινήσεις και μαντέψτε προς τα που:

Προς την Ευρώπη (και φυσικά προς την Ελλάδα). Η Ρωσία λοιπόν κατάφερε να απελευθερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των οικονομικών της συναλλαγών και όλοι προσποιούνται πως δεν το κατάλαβαν. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν κι άλλες «άρσεις» γιατί η περιβαλλοντική τεχνολογία έχει ένα κακό:

Χρειάζεται νικέλιο και σπάνιες γαίες για να λειτουργήσει. Ειδικά σε ότι αφορά το νικέλιο η Ρωσία είναι η πρώτη παραγωγός χώρα στον πλανήτη και χωρίς νικέλιο δεν έχει ηλεκτρικά αυτοκίνητα…

Σε ότι αφορά την άρση των κυρώσεων υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει συναλλαγές με τη Ρωσική Ομοσπονδία που σχετίζονται με λιπάσματα, τρόφιμα, σπόρους, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, παίρνοντας πίσω όλες τις προηγούμενες απαγορεύσεις αγορών, αλλά και κυρώσεων σε όσους τα αγοράζουν και τα εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν!

Βέβαια, ειδικά με τα λιπάσματα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην παγκόσμια γεωργία η απόφαση των ΗΠΑ, καθώς πυροδότησε την εν συνεχεία γενική απαγόρευση εξαγωγής λιπασμάτων της Ρωσίας προς τις «μη φιλικές χώρες» με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής στις πρώτες καλλιέργειες της χρονιάς, αλλά και την ανησυχία ότι θα μειωθεί η παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στα υπόλοιπα προϊόντα.

Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαίρεσαν από τις κυρώσεις την πρώην θυγατρική της Gazprom στην Γερμανία, την Gazprom Germany GmbH, προκειμένου να μην διακόψει την ροή φυσικού αερίου η Ρωσία στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ που καταρρέει! Σε ότι αφορά την ΕΕ θπό τον φόβο επισιτιστικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποίησε τις κυρώσεις της στη Μόσχα, το ζητούμενο είναι πλέον κατά πόσο θα συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας.

Η Δύση, πριν έρθει ο χειμώνας, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν αρκεί να έχεις απλά τον έλεγχο των χρηματιστηρίων σε καιρό πολέμου αλλά των τροφίμων και των πρώτων υλών. Η Ρωσία το ήξερε. Η κίνηση έρχεται εν μέσω κριτικής από Aφρικανούς ηγέτες για τον αρνητικό αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εμπόριο, οι οποίες μπορεί να έχουν επιδεινώσει τις ελλείψεις.

Μεγάλη γεωπολιτική νίκη της Μόσχας και της Τουρκίας.


Arisvinews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου