Η Deutsche Welle σε άρθρο της με τίτλο ”Ουκρανία, οι επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς νομιμοποιούνται από το Διεθνές Δίκαιο;” εξέτασε τη Σύμβαση της Γενεύης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έγγραφο δεν περιέχει αυστηρή απαγόρευση βομβαρδισμού στη Ζαπορίζια το πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πυρηνικός σταθμός μπορεί να αποτελέσει στρατιωτικό στόχο και ο βομβαρδισμός του είναι πρόβλημα μόνο εάν προκαλέσει «βαριές απώλειες αμάχων».
Η DW γράφει επίσης ότι οι επιθέσεις σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι δυνατές εάν το εργοστάσιο «υποστηρίζει στρατιωτικές επιχειρήσεις» και ότι ο βομβαρδισμός είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτή η υποστήριξη.
Παράλληλα, το έγγραφο παραδέχεται ότι σε περίπτωση «δικαιολογημένου» βομβαρδισμού, ο επιτιθέμενος έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες από την πιθανή εξάπλωση της ραδιενέργειας.
Η DW καταλήγει κατηγορώντας τη Ρωσία, λέγοντας εκ των προτέρων ότι οι εκπρόσωποί της θα μπλοκάρουν τυχόν κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το άρθρο είναι έμμεση ομολογία ότι το βομβαρδίζουν οι Ουκρανοί. Δίκαιο πυρηνικό ατύχημα.. τρέλα . Αμετανόητοι οι Γερμανοί..Μια φορά Ναζί πάντα Ναζί.
H Ρωσία κλείνει το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια, υπό την ανησυχία των «τυφλών» ουκρανικών επιθέσεων πυροβολικού και «βυθίζει στο σκοτάδι» το 20% της Ουκρανίας .
«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να διακόψουν την λειτουργία των αντιδραστήρων και να τους αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού δικτύου» αναφέρεται.
Ο ίδιος ο Β.Πούτιν μίλησε για επαπειλούμενη «τεράστια πυρηνική καταστροφή απειλεί τον κόσμο εξαιτίας της κατάστασης στη Ζαπορίζια» στην συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του ελεγχόμενου από τους Ρώσους πυρηνικού σταθμού δημιουργεί τον κίνδυνο μιας «καταστροφής ευρείας κλίμακας που μπορεί να οδηγήσει στη ραδιενεργή μόλυνση τεραστίων εκτάσεων εδαφών και για τον λόγο αυτό θα τον κλείσει».
Οι Ρώσοι αναζητούν πηγές τροφοδοσίας για το ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας και έχουν περιορίσει την πρόσβαση του προσωπικού στις εγκαταστάσεις.
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια (Zaporizhzhia) κατασκευάστηκε μεταξύ 1984 και 1995 και είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία στο Enerhodar. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς και 550 χιλιόμετρα (νοτιοανατολικά) του Κιέβου. dimnews
0 comments: