Η Ρωσία μεταφέρει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Έρχεται Αρμαγεδώνας και για αυτό μοιράζουν χάπια ιωδίου.

 

Και η Λευκορωσία απειλεί την Πολωνία με πυρηνικά.








Τακτικά πυρηνικά όπλα μεταφέρει η Ρωσία στην Κριμαία μετά το πρωτοφανές χτεσινό ουκρανικό μπαράζ-απόπειρα κορεσμού της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας. Αυτό ανέφεραν δυτικές πηγές ασφαλείας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο ΝΑΤΟ.

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός, Ν.Μεντβέντεφ, είχε προειδοποιήσει πριν ένα μήνα πως “αν οι Ουκρανοί επιτεθούν στην Κριμαία, τότε ακολουθεί η Ημέρα Κρίσεως, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια καταστροφή, πολύ γρήγορη και σκληρή, αμέσως. Δεν θα υπάρξει αποφυγή. Θα είναι πολύ δύσκολο να κρυφτούνε”.

Φαίνεται πως χτες οι Ουκρανοί πέρασαν την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας. Η επίθεση ήταν οργανωμένη και πολύ μεγάλη σε εύρος. Ρωσικές πηγές ανέφεραν πως για πρώτη φορά είδαν τόσο πυκνά αντιαεροπορικά πυρά πάνω από την Κριμαία.

Αν η ρωσική αεράμυνα δεν ήταν τόσο αποτελεσματική, χτες θα υπήρχαν πολλά θύματα και πολύ μεγάλη καταστροφή, χειρότερη από αυτή της 9ης Αυγούστου.

Φαίνεται πως δύο είναι τα σενάρια που απασχολούν τους Ρώσους και για τα οποία έχει δοθεί “πράσινο φως” για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Νέα οργανωμένη από το ΝΑΤΟ, ουκρανική επίθεση στην Κριμαία και ενδεχόμενη ανατίναξη του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζιε κάτι που θα γεμίσει την περιοχή με ραδιενέργεια.

Η απόφαση μεταφοράς τακτικών πυρηνικών όπλων έτοιμων για άμεση χρήση φαίνεται πως είχε ληφθεί μετά τον βομβαρδισμό της Κριμαίας και την καταστροφή της ρωσικής αεροπορικής βάσης Saki. Υπενθυμίζουμε πως η ουκρανική επίθεση έγινε στις 9 Αυγούστου.

Αιτία η καταστροφή της ρωσικής βάσης Saki

Βίντεο και πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τότε δείχνουν πως η Ρωσία υπέστη μεγάλη καταστροφή . Σύμφωνα με πληροφορίες καταστράφηκαν 5 Su-24, 3 Su-30SM, 1 Su-30SM και 3 Su-24. Αυτό έδειξαν δορυφορικές φωτογραφίες αλλά και βίντεο.

Η μισή πόλη της Novofedorivka ισοπεδώθηκε ενώ ο κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε, ότι από τις εκρήξεις υπέστησαν ζημιές περισσότερες από 60 πολυκατοικίες και 20 εμπορικά καταστήματα. Ο ίδιος υποσχέθηκε στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές αποζημιώσεις 10.000 – 100.000 ρουβλίων (158 και 1580 ευρώ αντίστοιχα).

Λίγο αργότερα, η Ρωσία αναγκάστηκε να αποσύρει μαχητικά από την Κριμαία. Πληροφορίες αναφέρουν πως αποσύρθηκαν δέκα αεροσκάφη -έξι μαχητικά Su-35C και τέσσερα MiG-31BM- από την αεροπορική βάση Μπέλμπεκ στην Κριμαία με προορισμό βάσεις στην ηπειρωτική Ρωσία.

Η μετακίνηση των αεροσκαφών γίνεται για να «αποτρέψει η Ρωσία πιθανές περαιτέρω απώλειες από τις ουκρανικές επιθέσεις», επισημαίνεται στην έκθεση, και σημειώνεται ότι «τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι δύσκολο να εντοπιστούν ως στόχοι για τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Φαίνεται όμως πως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Κριμαία “κουμπώνει” με την ευρύτερη ρωσική στρατηγική. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Α.Λουκασένκο, απείλησε την Πολωνία με πυρηνικό ολοκαύτωμα!

Χτες το WarNews247, είχε τονίσει πως η Λευκορωσία ετοιμάζεται να εισέλθει στον ουκρανικό πόλεμο και γι αυτό παρέλαβε πυρηνικές βόμβες από την Ρωσία εστιάζοντας στις κινήσεις της Πολωνίας. 

“Αν ο Duda, ο πρόεδρος της Πολωνίας δεν έχει καθόλου μυαλό, o πολωνικός Στρατός πρέπει να γνωρίζει ότι αν μπλέξουν με την Λευκορωσία θα δεχτούν αμέσως πυρηνικά”

Το Κίεβο ακυρώνει τη συμφωνία με τη Ρωσία, που είχε υπογραφεί πριν από 29 χρόνια

Η Ουκρανία αποχώρησε από τη συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση για την επιστημονική και οικονομική συνεργασία για την ατομική ενέργεια, ανακοίνωσε το Σάββατο (27/8/2022) ο εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης Taras Melnichuk.

«Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την επιστημονική και οικονομική συνεργασία για την ατομική ενέργεια, που υπογράφηκε στις 14 Ιανουαρίου 1993 στη Μόσχα, ακυρώνεται», σημείωσε στο κανάλι του στο Telegram, αναφέρει το Tass.

Διαβάστε επίσης: Ο Ζελένσκι φέρνει “Ημέρα Κρίσεως”: Βομβαρδίστηκε η γέφυρα της Χερσώνας με GMLRS M31A1 – Πρόβα επίθεσης στην Κριμαία – Aντίποινα από Ρωσία

Κίνδυνος ακτινοβολίας – Βομβαρδισμοί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζιε

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί από σήμερα το μεσημέρι με κίνδυνο διαρροών και πυρκαγιάς, έπειτα από βομβαρδισμούς για τους οποίους οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι κατηγορούν οι μεν τους δε επί αρκετές εβδομάδες.

Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την περιοχή «κατ΄επανάληψη στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου», ανέφερε σήμερα στο Telegram η εθνική ουκρανική εταιρία.

«Ως αποτέλεσμα των περιοδικών βομβαρδισμών, η υποδομή του σταθμού υπέστη ζημιές και υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών», είπε, κάνοντας λόγο για «αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Σύμφωνα με την εταιρία, από σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο σταθμός «λειτουργεί με κίνδυνο να παραβιαστούν οι κανόνες ασφαλείας στον τομέα των ακτινοβολιών και της πυρκαγιάς».

Η Ρωσία κατηγόρησε από την πλευρά της την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε 17 οβίδες στην περιοχή του σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

«Τέσσερις έπεσαν στην οροφή του κτιρίου (…) όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρίας Westinghouse», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο πρόσθεσε πως οβίδες έπεσαν επίσης σε έναν χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου και κοντά σε έναν άλλο που περιείχε «πρόσφατο καύσιμο».

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αυτά τα πυρά από θέσεις γύρω από την πόλη Μαρχάνετ, απέναντι από τον σταθμό, στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του 1.000 μεγαβάτ ο καθένας είχαν «αποσυνδεθεί πλήρως» από το εθνικό δίκτυο λόγω ζημιών σε ηλεκτρικές γραμμές τροφοδοσίας, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στη συνέχεια η Energoatom ανακοίνωσε πως «ένας από τους αντιδραστήρες του που είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους την προηγουμένη επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο» χθες, Παρασκευή, στις 14:04. Ο αντιδραστήρας που επανασυνδέθηκε «παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της Ουκρανίας» και «βρίσκεται σε πορεία αύξησης της ισχύος του», διευκρίνισε η εταιρία.

Μοιράζουν χάπια ιωδίου

Σύμφωνα με αναφορές του ABC, οι ουκρανικές αρχές είναι τόσο ανήσυχες που έχουν ξεκινήσει τη διάθεση χαπιών ιωδίου στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Όπως επισημαίνεται, προς το παρόν διανεμήθηκαν στην πόλη Ζαπορίζια, περίπου 45 χιλιόμετρα από το ίδιο το εργοστάσιο.

Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η έκταση της καταστροφής από ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με την ανησυχία πάντως για νέο… Τσερνόμπιλ να είναι πιο έκδηλη από ποτέ.

Εικόνα: Το μέγεθος καταστροφής στην ρωσική αεροπορική βάση.

Ο εφιάλτης ενός νέου Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία απασχολεί τη διεθνή κοινότητα το τελευταίο διάστημα. Ρωσία και Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία βομβάρδισε το συγκρότημα του κατεχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν και πάλι την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η διαδικασία εξακρίβωσης των ζημιών είναι σε εξέλιξη» ανέφερε η Energoatom στο Telegram.

Ρωσία: Οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν τον σταθμό της Ζαπορίζια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τον σταθμό της Ζαπορίζια τρεις φορές το τελευταίο 24ωρο,

Σύμφωνα με το ABC, οι ουκρανικές αρχές είναι τόσο ανήσυχες που έχουν ξεκινήσει τη διάθεση χαπιών ιωδίου στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Προς το παρόν διανεμήθηκαν στην πόλη Ζαπορίζια, περίπου 45 χιλιόμετρα από το ίδιο το εργοστάσιο. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Ουκρανία σχεδιάζει εκκενώσεις από τη Ζαπορίζια, καθώς και από το Χάρκοβο και το Μικολάιβ.

Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η έκταση της καταστροφής από ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με την ανησυχία πάντως για νέο… Τσερνόμπιλ να είναι πιο έκδηλη από ποτέ.

Όπως αναφέρει η Telegraph, η Ζαπορίζια είναι πολύ πιο ανθεκτικής κατασκευής από το σοβιετικής εποχής Τσερνόμπιλ και έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως σίγουρα δεν είναι φτιαγμένη να αντέξει βομβαρδισμούς, οι οποίοι μάλιστα απαγορεύονται με βάση τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Οι κατασκευαστές του έχουν προβλέψει ότι σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, που είναι απαραίτητη για να ψύχονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες -από τους έξι λειτουργούν οι δύο- και να αποφευχθεί η καταστροφική έκρηξη, θα μπαίνουν σε λειτουργία οι πολλές γεννήτριες ντίζελ που βρίσκονται στο σημείο, όπως και έγινε την περασμένη Πέμπτη.

Μετά την αμερικανική 11η Σεπτεμβρίου, οι Ουκρανοί πρόσθεσαν μία γραμμή ηλεκτροδότησης από τσιμέντο και ατσάλι, πάχους δύο μέτρων, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης και πτώσης αεροπλάνου στον πυρηνικό σταθμό. Υπάρχει, επίσης, ένα ακόμα εσωτερικό τείχος προστασίας από ατσάλι, ανθεκτικό σε εκρήξεις, το οποίο όμως, κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή από πυραυλικό χτύπημα.

Οι μετατροπές έγιναν με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών.

Η Ζαπορίζια δεν είναι Τσερνόμπιλ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει καμία λογική η ηθελημένη καταστροφή του πυρηνικού σταθμού από οποιαδήποτε πλευρά, όμως στο χειρότερο σενάριο, όπου όλα τα συστήματα ηλεκτροδότησης θα πάψουν να λειτουργούν, είναι πιθανό είτε οι αντιδραστήρες είτε τα αποθηκευμένα χρησιμοποιημένα καύσιμα να πάρουν φωτιά καθώς θα σταματήσει η ψύξη τους.

Όπως δήλωσε η Αμελί Στότζελ, υποψήφια διδάκτορας στο King’s College του Λονδίνου, ειδική στην πυρηνική ασφάλεια, σε αυτή την περίπτωση, η ραδιενεργός στάχτη μπορεί να ταξιδέψει σε άλλα μέρη, ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Το μέγεθος της καταστροφής θα εξαρτηθεί από το τι είδους καύσιμα καίγονται ή ποιο τμήμα του αντιδραστήρα.

Όμως, η ίδια είναι καθησυχαστική και επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να αυξήσει τη ραδιενέργεια στην Ευρώπη. «Είναι λίγο υπερβολικό να λέμε ότι θα είναι το Τσερνόμπιλ νούμερο δύο και ότι όλοι θα πεθάνουμε. Δεν είναι πιθανό κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά.

Τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, αν εκραγεί ένας αντιδραστήρας. Όμως, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πάρα πολύ μικρές, σύμφωνα με την Telegraph, χάρη στον σχεδιασμό του αντιδραστήρα. Για να γίνει έκρηξη, θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ο διπλός μηχανισμός ψύξης ή να εξατμιστεί το νερό ή να υπάρξει διαρροή.

«Τότε το καύσιμο θα υπερθερμανθεί και μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του πυρήνα του. Στο χειρότερο σενάριο, θα δούμε συγκέντρωση υδρογόνου, που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη, αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να πάνε πολλά πράγματα στραβά» είπε η Στότζελ.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ένωσης επεσήμανε ότι όλα αυτά είναι είναι δύσκολο να συμβούν και ότι ακόμα και «στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση ραδιενεργού εκπομπής», δεν θα υπάρξει απειλή για τον κόσμο γιατί η ποσότητα ραδιενέργειας που θα απελευθερωθεί, θα είναι ελάχιστη σε σχέση με το Τσερνόμπιλ.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε ένα σενάριο όπου υπάρχει εκτεταμένη ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα η οποία θα απειλεί τη δημόσια υγεία» όπως υποστήριξε.

Image

Image

Βασίλης Καπούλας.

0 comments: