Το Συριακό κράτος δεχόταν συχνά πιέσεις από τους πολίτες του στο βορρά, απαιτώντας στρατιωτική δράση για τον τερματισμό της αμερικανικής κατοχής, της τουρκικής κατοχής και του σχεδίου του κουρδικού καντονιού που δημιουργήθηκε από τις δυνάμεις των SDF.
Πολλοί πολίτες κατηγορούσαν τη Ρωσία και το Ιράν για τις καλές σχέσεις τους με την Τουρκία, η οποία δεν τους επέτρεπε να υποστηρίξουν ευρέως οποιαδήποτε συριακή στρατιωτική επιχείρηση προς αυτές τις περιοχές. Τόσο η τουρκική όσο και η κουρδική ηγεσία δεν εκπλήρωναν τις δεσμεύσεις τους, δεν εφάρμοσαν τα συμφωνηθέντα και μόνο όταν και για όσο εντεινόταν η συριακή στρατιωτική πίεση, έδειχναν μια θετική πολιτική ετοιμότητα,ωστόσο πάντα επέστρεφαν στη γλώσσα της αναβλητικότητας και της αποκήρυξης των δεσμεύσεων.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, μετά την τουρκική ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των στρατιωτικών προετοιμασιών για μια μεγάλη τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης των αντίπαλων τουρκικών κουρδικών ομάδων και υπό το πρόσχημα της διασφάλισης μιας ασφαλούς περιοχής για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων που διαμένουν στην Τουρκία, ο συριακός στρατός εισήλθε στην πόλη Manbij, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των SDF, οι οποίες έχουν οριστεί ως οι πρώτοι στόχοι της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο αριθμός των πόλεων, και χωριών στα οποία έχει αναπτυχθεί ο συριακός στρατός, συμπεριλαμβανομένου του Ταλ Ριφάατ, έχει φτάσει τα είκοσι και γίνονται επιταχυνόμενες προετοιμασίες για να επεκταθεί το μέγεθος της ανάπτυξης ώστε να συμπεριλάβει περισσότερες αστικές περιοχές, ενώ περισσότερες στρατιωτικές κινητοποιήσεις του συριακού στρατού κατευθύνονται βόρεια, με βαρύ οπλισμό.
Αυτό πραγματοποιείται την παραμονή της τριμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στην Τεχεράνη, η οποία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής με τους Προέδρους Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιμπραήμ Ραΐσι και Ερντογάν. Έχουν προηγηθεί προετοιμασίες, διαβουλεύσεις, ανταλλαγές μηνυμάτων και πρωτοβουλιών, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος, προσπαθώντας να επωφεληθεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επεκτείνει την επιρροή του στο συριακό έδαφος. Το συριακό κράτος από την πρώτη στιγμή πήρε την απόφαση να αντιμετωπίσει στρατιωτικά αυτήν την τουρκική επιχείρηση, ανεξάρτητα από το πώς αλληλεπιδρούν οι κουρδικές πολιτοφυλακές από τη μια, και ανεξάρτητα από τα όρια της ικανότητας των συμμάχων να λάβουν υποστηρικτικές θέσεις, από την άλλη.
Η Συρία έχει ενημερώσει την Ρωσική και Ιρανική ηγεσία για τη θέση της όπως ομοίως έχει ενημερώσει και την ηγεσία των SDF ότι οι δυνάμεις του συριακού στρατού πηγαίνουν στα σύνορα για να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή και θα αντιμετωπίσουν εχθρικά όποιον θα σταθεί εμπόδιο.
Η κοινή Ρωσο-Ιρανική θέση, έχει αποκρυσταλλωθεί, και έχει διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική πολιτική θέση στην τροχιά της Συμφωνίας Αστάνα η οποία όμως θα καταρρεύσει με την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης. Διότι σύμφωνα με την ‘Αστανα Συμφωνια, η Τουρκία δεσμεύεται για στρατιωτική απόσυρση από το συριακό έδαφος, και η Συμφωνία των Αδάνων είναι η βάση για τη ρύθμιση της κατάστασης πέρα από τα σύνορα.
Η ηγεσία της κουρδικής πολιτοφυλακής ενημερώθηκε για τη θέση τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν, ότι η ανάπτυξη του συριακού στρατού εγγυάται ότι οι περιοχές υπό τον έλεγχο αυτών των πολιτοφυλακών και των κατοίκων τους θα αποφύγουν τους κινδύνους του πολέμου και οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει.
Η Τουρκική κυβέρνηση κέρδισε ως παρηγοριά, την ανάληψη του ουκρανικού εμπορικού φακέλου σιτηρών και τις εμπορικές συμφωνίες Τουρκίας-Ιράν και Ρωσίας στον τομέα των τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου, που αποτελούν το υψηλότερο τουρκικό λογαριασμό σε σκληρά νομίσματα, με δυνατότητα πληρωμής τους σε τοπικό νόμισμα.
Η σύνοδος κορυφής της Τεχεράνης είναι ένα σημείο καμπής στην πορεία της κατάστασης στη βόρεια Συρία, όπου η στρατηγική υπομονή, η υπομονή και η αξιοπιστία στις συμμαχίες είναι στοιχεία που έδωσαν στη Συρία την ευκαιρία να είναι ο νικητής που αναδεικνύεται νικητής σε μια κοινή γεωγραφία την τουρκική και την αμερικανική κατοχή, ώστε η ενότητα και η κυριαρχία της Συρίας να είναι ξανά στο προσκήνιο.
Τετραμερής στην Τεχεράνη Ρωσία- Ιράν-Τουρκίας και Συρίας. Στις 19/7/22 αύριο δηλαδή θα είναι στην Ιρανική πρωτεύουσα ο Πούτιν ο Ερντογάν και ο Σύρος ΥΠΕΞ Φαϊσάλ Μεκντάντ. Θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Ιρανό Πρόεδρο Ραϊσί και λοιπούς υψηλούς αξιωματούχους. Η ατζέντα περιλαμβάνει συριακό ουκρανικό και άλλα φλέγοντα θέματα.
Η αυριανή σύνοδος κορυφής έρχεται σε μια στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει απειλήσει να εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων μαχητών. Το Ιράν, που φιλοξενεί τη συνάντηση, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική ενέργεια στη Συρία θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει την περιοχή».
Η σύνοδος κορυφής της Τεχεράνης θα επιτρέψει επίσης στον Ερντογάν να πραγματοποιήσει την πρώτη συνάντηση με τον Πούτιν από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η Άγκυρα ζητά το πράσινο φως από τη Μόσχα και το Ιράν πριν ξεκινήσει την επιχείρηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Faisal Miqdad θα φτάσει αύριο Τρίτη στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, για να συναντήσει τον Ιρανό ομόλογό του, Hussein Amir Abdullahian.
Θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής τύπου ”Αστάνα”, που θα διεξαχθεί αύριο στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή Ιρανών, Τούρκων και Ρώσων ηγετών.
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε, νωρίτερα, ότι «ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου, όπου θα συμμετάσχει σε τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραήμ Ραϊσί και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών των χωρών.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιρανική κρατική τηλεόραση σήμερα:
ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν τόσο στη Ρωσία όσο και στο Ιράν είναι το τίμημα που πληρώνουν και οι δύο χώρες για την εθνική κυριαρχία τους.
«Από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης έχουν επιβληθεί διάφορες κυρώσεις στη χώρα μας, ο συνολικός αριθμός των οποίων μπορεί να είναι χιλιάδες. Ίσως όμως αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουν η χώρα μας και το Ιράν για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους.
«Νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες να επιτύχουμε διμερή συνεργασία που μας επιτρέπει να μειώσουμε τις απώλειες από αυτές τις κυρώσεις», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
0 comments: