Γερμανία προς Λιθουανία : Μας πάτε σε νέο πόλεμο!

   

Μετά τις έκτακτες ειδικές εξουσίες που αιτήθηκε χτες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, σήμερα ανακοίνωσε την επιτάχυνση της ενοποίησης Ρωσίας-Λευκορωσίας με τον Α.Λουκασένκο να απευθύνει προειδοποίηση προς τα κράτη της Βαλτικής.



Ο Α. Λουκασένκο “απάντησε” τι εννοεί ο Β.Πούτιν λέγοντας ότι “οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των δεσμών με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία «αν, φυσικά, θέλουν να διατηρήσουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους».

Πρόκειται για σαφέστατη απειλή.

Η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη. Η Γερμανία μιλά ανοιχτά για “στρατιωτική σύρραξη” και πιέζει ασφυκτικά την Λιθουανία να άρει τις κυρώσεις προς το Καλίνινγκραντ. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, το Βερολίνο φοβάται ιδιαίτερα καθώς σταθμεύουν Γερμανοί στρατιώτες στην Λιθουανία.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες, ο Β.Πούτιν είχε ανακοινώσει την μεταφορά πυρηνικών στην Λευκορωσία. Τι εννοεί με τη φράση “επιτάχυνση ενοποίησης”; Μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και δημιουργία νέων βάσεων. Στόχος ο Διάδρομος Suwalki και η προστασία του Καλίνιγκραντ

Β.Πούτιν: Eπιταχύνεται η διαδικασία ενοποίησης με τη Λευκορωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτικές πιέσεις που άσκησε η Δύση επιτάχυναν την ενσωμάτωση της Λευκορωσίας με την Ρωσία, η οποία συνεχιζόταν για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

«Οι άνευ προηγουμένου πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις από την λεγόμενη συλλογική Δύση, μας ωθεί να επιταχύνουμε τη διαδικασία ενοποίησης: μαζί να ελαχιστοποιήσουμε την ζημιά από τις παράνομες κυρώσεις, να κάνουμε απλούστερη την παραγωγή των απαιτούμενων προϊόντων, να αναπτύξουμε νέες ικανότητες, να επεκτείνουμε τη συνεργασία με φιλικές χώρες».

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι «η Ρωσία και η Λευκορωσία όχι μόνο διατηρούν, αλλά και αυξάνουν τις ένδοξες παραδόσεις της ισχυρής φιλίας και της αμοιβαίας βοήθειας».

«Καταφέραμε να επιτύχουμε ένα πραγματικά υποδειγματικό επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συμμαχίας και το κράτος της Ένωσης είναι ένα παράδειγμα πραγματικά αμοιβαία επωφελούς και ισότιμης ολοκλήρωσης», τόνισε ο Πούτιν.

Πιέζει ασφυκτικά το Βερολίνο

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τη Λιθουανία, εξ ονόματος του Βερολίνου, εδώ και δύο εβδομάδες ώστε να άρει τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ, αλλά η Λιθουανία δεν έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής. Η πίεση προέρχεται από τους φόβους του Βερολίνου για κλιμάκωση. Το Βερολίνο θέλει λύση πριν από τις 10 Ιουλίου” αποκαλύπτει το Spiegel.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Για σχεδόν δύο εβδομάδες, η Επιτροπή της ΕΕ και η Λιθουανία συζητούν εάν τα εμπορεύματα διαμετακόμισης για το Καλίνινγκραντ υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ. Τώρα η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση πιέζει να εξαιρεθεί η περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση. Θα ήταν καλύτερο οι Βρυξέλλες να δημοσιεύσουν μια νομική εξήγηση του τέταρτου πακέτου κυρώσεων στο οποίο αναφέρονται οι Λιθουανοί. Σε αυτό μπορεί να γίνει σαφές ότι η μεταφορά στο Καλίνινγκραντ δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τη λιθουανική κυβέρνηση. Το θέμα είναι ευαίσθητο γιατί η Επιτροπή θέλει να αποφύγει να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση στο Βίλνιους.

Οργή Γερμανίας κατά Λιθουανίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι θυμωμένη για τις ενέργειες της Λιθουανίας. Το Βερολίνο δεν συμμερίζεται την εκτίμηση των Λιθουανών ότι η διαμετακόμιση εμπορευμάτων προς το Καλίνινγκραντ υπόκειται σε κυρώσεις και δεν πρέπει να πραγματοποιείται μέσω του εδάφους της ΕΕ.

«Πρόκειται για μεταφορά από τη Ρωσία στη Ρωσία. Αυτό επιτρέπεται» λένε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φοβάται ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να συνεχίσει να κλιμακώνεται λόγω της διένεξης. Η ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο και να καταλάβει το Suwalki.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του είναι να αποτρέψει το ΝΑΤΟ από το να εμπλακεί πολεμικά.

Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Λιθουανία που θα μπορούσαν να εμπλακούν σε πιθανή σύγκρουση.

Κύκλοι της λιθουανικής κυβέρνησης δήλωσαν την Πέμπτη:

«Οι Γερμανοί ασκούν πίεση στην Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις δεν ισχύουν για το Καλίνινγκραντ. Φοβούνται ότι οι στρατιώτες τους θα μπορούσαν να μπουν σε στρατιωτική σύγκρουση και να εκφοβιστούν από τη Ρωσία».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», είπε ένα άτομο με άμεση γνώση των συζητήσεων της ΕΕ, περιγράφοντας το Καλίνινγκραντ ως «ιερό» για τη Μόσχα.

Μια λύση θα πρέπει να βρεθεί μέχρι τις 10 Ιουλίου, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι επόμενες κυρώσεις. Η Λιθουανία επιμένει να ακολουθήσει το νόμο κατά την ερμηνεία των κυρώσεων. «Δεν έχουμε αλλάξει τη στάση μας, η ΕΕ έχει αλλάξει», λένε στο Βίλνιους.

Μόλις τον Απρίλιο, η Επιτροπή είχε δώσει τη διαβεβαίωση ότι οι κυρώσεις θα ισχύουν επίσης για τη διέλευση από και προς το Καλίνινγκραντ – «όποτε εμπορεύματα από τη Ρωσία περνούν τα σύνορα της ΕΕ, τόσο σιδηροδρομικώς όσο και οδικώς». Ακόμη και μετά την πέμπτη δέσμη κυρώσεων, η Επιτροπή δεν κοινοποίησε τίποτα άλλο. «Νομίζαμε ότι είχε διευθετηθεί», λέει υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της χώρας.

Το Βίλνιους φοβάται τώρα ότι οποιαδήποτε άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση ασφάλειας. «Οι κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν. Καμία απόφαση δεν πρέπει να υπονομεύει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ», δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας.

«Καθώς η διέλευση του Καλίνινγκραντ είναι δυνατή μέσω διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ, η εξήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων της ΕΕ… δεν μπορεί να περιοριστεί στη Λιθουανία».

Ένα άλλο άτομο είπε ότι ανθρωπιστικοί λόγοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί εξαίρεση για το Καλίνινγκραντ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα.

Βασίλης Καπούλας. 

Related Posts:

0 comments: