Αν η Ρωσία κρατήσει τον πόλεμο μέχρι τον χειμώνα τελειώσε η Ευρώπη.

    

Πολλές οικογένειες θα πρέπει τον χειμώνα να επιλέξουν αν θα φάνε ή αν θα έχουν θέρμανση όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι NY Times, δείχνοντας έτσι ότι πλέον οι δυτικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής πιέζονται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα καύσιμα.



Η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία με τους Ρώσους να νικούν και να έχουν πλέον λίγες απώλειες σε αντίθεση με τους Ουκρανούς που έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί στις τελευταίες μάχες σε Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς που έλπιζαν σε μία «καλοκαιρινή καταστροφή» για τους Ρώσους και αντίθετα βλέπουν να πλησιάζει ένας «εφιαλτικός χειμώνας» για την Δύση.

Όταν προσπαθούν να εξηγήσουν τις πρόσφατες βελτιώσεις στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν: «Όλοι οι χαζοί Ρώσοι είναι νεκροί». Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι βρήκαν επιτέλους έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να πολεμήσουν αυτόν τον πόλεμο από την ανίκανη αρχική επίδοσή τους που τους προκαλούσε σοβαρές απώλειες.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει μετατραπεί σε έναν τρομακτικό πόλεμο φθοράς με την Ρωσία σε μεγάλο βαθμό να κρατάει τις δυνάμεις της στα μετόπισθεν αφήνοντας μόνο το ρωσικό Πυροβολικό (που είναι μακράν το ισχυρότερο στον πλανήτη) να εξαερώνει τους ουκρανικούς σχηματισμούς και μετέπειτα τα ρωσικά στρατεύματα να προωθούνται. Αυτό που βλέπουν οι Αμερικανοί είναι πως εάν οι Ρώσοι κατορθώσουν να επεκτείνουν τον πόλεμο μέχρι το χειμώνα τότε θα είναι αυτή που θα ηττηθούν όπως και υπόλοιπες δυτικές χώρες καθώς η φτώχεια και η ανέχεια θα τους αναγκάσουν όπως και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνθηκολογήσουν.

Για την ακρίβεια θα αναγκάσουν την Ουκρανία να συνθηκολόγηση αλλά θα είναι σαν να το κάνουν οι ίδιοι καθώς θα έχουν υποστεί μία στρατηγική ήττα. Οι Αμερικανοί σε αυτό που ποντάρουν είναι να μπορέσουν να αναγκάσουν την Ρωσία να διαπραγματευτεί τώρα, εν μέσω καλοκαιριού φέρνοντας ακόμα περισσότερο οπλικά συστήματα και αναγκάζοντας το Κίεβο να επιστρατεύσει ακόμα περισσότερους έφεδρος ώστε να προκληθούν όσο γίνεται περισσότερες επιθέσεις προς ανακατάληψη εδαφών.

Αν καταφέρουν και ανακαταλάβουν Χερσώνα και Ζαπορίζιε τότε οι Αμερικανοί θα έχουν το «πάνω χέρι». Για αυτό τον σκοπό επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί Ουκρανοί για να συγκεντρωθεί ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου ανδρών που διαφήμιζαν οι The Times του Λονδίνου οι δυτικές χώρες στέλνουν χιλιάδες μισθοφόρους. Η Δύση απεγνωσμένα ζητάει μία μεγάλη νίκη στην Ουκρανία και αυτό φαίνεται από αυτά που γράφουν οι New York Times, ένα από τα σημαντικότερα αμερικανικά «μεγάφωνα» και ουσιαστικά φερέφωνο των Δημοκρατικών που αυτή την στιγμή κυβερνούν τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αρθρογράφος Thomas L. Friedman αναφέρει:

«Πιστεύω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα φάση, με βάση αυτό το γεγονός: Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες και στρατηγοί μπορεί να είναι νεκροί, αλλά οι σταθεροί σύμμαχοι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι κουρασμένοι. Αυτός ο πόλεμος έχει ήδη συμβάλει σε μια τεράστια απότομη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, της βενζίνης και των τροφίμων στην Ευρώπη και αν συρθεί στον χειμώνα, πολλές οικογένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως χρειαστεί να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και φαγητού.


Είναι προφανές ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνεχίσει να οργώνει την Ουκρανία, με την ελπίδα ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων στην Ευρώπη θα σπάσει τελικά τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Το στοίχημά του φαίνεται να είναι: Εάν οι μέσες θερμοκρασίες στην Ευρώπη είναι χαμηλότερες από το κανονικό, και εάν οι μέσες παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πιο περιορισμένες από το κανονικό, και εάν οι μέσες τιμές είναι υψηλότερες από το κανονικό, και εάν οι διακοπές ρεύματος λόγω ελλείψεων ενέργειας γίνουν ευρέως διαδεδομένες , υπάρχει καλή πιθανότητα τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να αρχίσουν να πιέζουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να συνάψει μια συμφωνία με τη Ρωσία – οποιαδήποτε συμφωνία – για να σταματήσουν οι μάχες.

Οπότε ο Πούτιν πρέπει σίγουρα να λέει στα εξαντλημένα στρατεύματά του και στους στρατηγούς του: «Απλώς προχωρήστε με μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο χειμώνας είναι φίλος μας». Δεν είναι τρελή στρατηγική. Όπως ανέφερε ο Jim Tankersley των Times την περασμένη εβδομάδα: «Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φοβούνται ότι ένας νέος γύρος ευρωπαϊκών κυρώσεων με στόχο τον περιορισμό της ροής ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να εκτινάξει εκ νέου τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, χτυπώντας τους ήδη πολιορκημένους καταναλωτές και βυθίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες οικονομίες σε σοβαρή συρρίκνωση.

Αυτή η αλυσίδα γεγονότων θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτό που είναι ήδη μια σοβαρή επισιτιστική κρίση που μαστίζει χώρες σε όλο τον κόσμο». Οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να περιορίσουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, προσθέτει η ιστορία, «θα μπορούσαν να εκτινάξουν τις τιμές του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι ή περισσότερο, μεταφράζοντας το στους Αμερικανούς που πληρώνουν 7 δολάρια το γαλόνι για βενζίνη».

Η βενζίνη στα 9 έως 10 δολάρια το γαλόνι δεν είναι ήδη ασυνήθιστη στην Ευρώπη, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί «περίπου 700 τοις εκατό», ανέφερε το Bloomberg , «από την αρχή του περασμένου έτους, ωθώντας την ήπειρο στο χείλος της ύφεσης». Πάντως με αυτά που προβλέπουν οι NY Times φαίνεται πως συμφωνεί και ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ο οποίος είπε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον πληθωρισμό, που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι επιλογές είναι δύο: «Αλκοόλ ή ψυχοφάρμακα».

«Αν συνεχίσουμε έτσι, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές μετά: αλκοόλ ή ψυχοφάρμακα. Και λέω: το αλκοόλ είναι οκ βασικά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όταν κάνεις πρόποση νιώθεις καλά». Για να απογυμνώσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να στείλουμε όπλα στον Ζελένσκι
Η Ρωσία έχει μειώσει κατά 21,1% την προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα βάσει των στοιχείων του Turkstream (για όποιον δεν έχει καταλάβει από την Τουρκία εισάγουμε το φυσικό αέριο γιατί ο Α.Σαμαράς και ο Γ.Παπανδρέου δεν ήθελαν την κατασκευή του Southstream), για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εισαγωγές αερίου από τον σταθμό του Σιδηροκάστρου έπεσαν στις 13,334 TWh έναντι 16,901 TWh το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Βάσει της μείωσης της ποσότητας οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο αλλά αυτό ίσως είναι το λιγότερο γιατί η αύξηση αυτή καταγράφεται πρώτα και κύρια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι προκαλούν εγκεφαλικό κάθε μήνα στους Έλληνες πολίτες. 

Ήδη οι προβλέψεις είναι για 500€ το μήνα λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αυτό είναι το τίμημα των όπλων που αποσύρθηκαν από το Ανατολικό Αιγαίο και στάλθηκαν στην Ουκρανία (ρουκέτες των 122 χλστ, πύραυλοι Stinger, BMP-1, RPG-18 κλπ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ

Η μείωση αυτή των 3,567 TWh σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 21,1%. Ως ποσοστό επί των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, φέτος το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 34,25%, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα αντιστοιχούσε στο 46,1% του συνολικού μείγματος προμήθειας αερίου της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται σημαντική αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον σταθμό της Αγίας Τριάδας (Ρεβυθούσα). Έτσι, φέτος στους έξι πρώτους μήνες του έτους εισήχθησαν 17,325 TWh LNG, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εισαχθεί μόλις 11,762 TWh. Δηλαδή σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση της τάξης του 47,29%.

Οι εισαγωγές LNG αντιστοιχούν στο 44,5% των συνολικών εισαγωγών αερίου στην Ελλάδα, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές LNG αντιστοιχούσαν στο 32% των συνολικών εισαγωγών.

Ενθαρρυντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την ενίσχυση της διαφοροποίησης της προμήθειας ενέργειας είναι το γεγονός ότι παρουσιάζεται αύξηση 13,43% στις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP από τον σταθμό της Νέας Μεσημβρίας. Συγκεκριμένα, φέτος στο πρώτο εξάμηνο εισήχθησαν 7,474 TWh έναντι 6,589 TWh πέρυσι.

39 φορτία LNG

Ως προς τις εισαγωγές LNG αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά αφίχθησαν στη Ρεβυθούσα 39 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες, 9,79T Wh, προήλθαν από τις ΗΠΑ (αύξηση 139,07% σε σχέση με πέρυσι), ενώ ακολουθούν τα φορτία από την Αλγερία (2,47 TWh, με μείωση 28,36% σε σχέση με πέρυσι), τα φορτία από την Αίγυπτο (2,01 TWh, με αύξηση 116,39% σε σχέση με πέρυσι).

Επίσης, εισήχθησαν 1,2 TWh LNG από τη Νιγηρία, 1,03 TWh από το Ομάν και 0,11 TWh από την Ινδονησία.

Την ίδια στιγμή που ως προς εισαγωγές φυσικού αερίου καταγράφεται έντονη κινητικότητα και διαφοροποίηση των δεδομένων, σε επίπεδο ζήτησης τα ηνία της κατανάλωσης συνεχίζουν να κρατούν οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι και κατανάλωσαν 20,396 TWh ή αλλιώς 1,762 δισ. κυβικά μέτρα, με οριακή μείωση 0,15% σε σχέση με το 2021.

Στο δίκτυο διανομής, δηλαδή τους οικιακούς και τους μικρότερους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, καταγράφεται αύξηση 8,49% στις 8,28 TWh ή αλλιώς στα 0,713 δισ. κυβικά μέτρα.

Αντίθετα σημαντική υποχώρηση της τάξης του 71,05%, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών που καθιστούν το καύσιμο μη ανταγωνιστικό, καταγράφεται στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία κατανάλωσε μόλις 1,670 TWh ή αλλιώς 0,145 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Related Posts:

0 comments: