Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου για στρατιωτική εισβολή στη Συρία.

   

Το πρόσφατο μήνυμα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για στρατιωτική εισβολή στη Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας. 




Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στη βρετανική ιστοσελίδα «Middle East Eye» που έχει έδρα το Λονδίνο ανέφερε τις λεπτομέρειες της τουρκικής εισβολής.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας ήταν ταυτόχρονη με την απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσίας από την περιοχή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ότι ήταν το αποτέλεσμα της εμπόλεμης κατάστασης της Άγκυρας με την τρομοκρατική οργάνωση PKK στο βόρειο Ιράκ.

«Πρόκειται για την τέταρτη εισβολή στη Συρία»


«Δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, που αποσύρει το στρατό της λόγω της Ουκρανίας», είπε ο αξιωματούχος. Η αποστολή νέων δυνάμεων και όπλων και πυρομαχικών στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα -ΡΚΚ από το Ιράκ στη Συρία προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση. Αυτές οι δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να συνεχιστούν ταυτόχρονα. «Η Άγκυρα έχει τις δικές της ανησυχίες σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με την παρουσία του PKK στη Συρία», είπε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία, η οποία πραγματοποιεί την τέταρτη εισβολή στη βόρεια Συρία, μετά την Ασπίδα του Ευφράτη το 2016, τον Κλάδο Ελαίας το 2018 και την Πηγή της Ειρήνης το 2019, θα πραγματοποιήσει τώρα στρατιωτική επίθεση κατά του Τελ Ριφάτ και της Μανμπίτζ σε αυτή την επιχείρηση.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε: «Το YPG πραγματοποίησε τουλάχιστον 100 επιθέσεις κατά (των φιλότουρκων ομάδων) της αντιπολίτευσης και των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων με πυραύλους. Η αεροπορική βάση Menagh, η οποία κατελήφθη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις το 2016 με τη βοήθεια της Ρωσίας, φέρνει επίσης τους τρομοκράτες σε πλεονεκτική θέση. «Σημαντική η κατάληψη του Τελ Ριφάτ για την επιστροφή των προσφύγων» Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν. Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του, τόνισε επίσης τη σημασία του Τελ Ριφάτ.

«Το Τελ Ριφάτ περιέχει το 60 τοις εκατό του καθαρού νερού στην περιοχή. Αυτό και μόνο το καθιστά σημαντικό στρατηγικό στόχο. Η επιστροφή των προσφύγων και η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι πολύ σημαντική. Αυτό θα αναζωογονήσει τη γεωργία και θα αυξήσει τις αποδόσεις», είπε.

«Δεν θα επέμβει ο στρατός της Συρίας» Από την άλλη, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το Τελ Ριφάτ λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τόνισε: «δεν νομίζω ότι η συριακή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκρούσει την επιχείρηση της Τουρκίας. Ο τουρκικός στρατός και ο (μισθοφορικός τουρκικός) Εθνικός Στρατός της Συρίας έχουν πλέον ολοκληρώσει την προετοιμασία τους και η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. «Η Ρωσία πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να προμηθεύσει νέα όπλα και υποστήριξη στους στρατούς της στο Τελ Ριφάτ και τώρα έχουν αφήσεις τις βάσεις τους κοντά στο Χαλέπι στους Ιρανούς», είπε.

«Η τουρκική εισβολή θα ενοχλήσει τους Ιρανούς». Από την άλλη, ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Middle East Eye είπε ότι η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας θα ενοχλούσε περισσότερο τους Ιρανούς παρά τους Ρώσους. Η πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, είπε: «Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν βοηθούν τη συριακή κυβέρνηση. «Οι Ιρανοί δεν θέλουν δυνάμεις της (φιλοτουρκικής) συριακής αντιπολίτευσης κοντά στο Χαλέπι», είπε.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι προετοιμασίες για το Τελ Ριφάτ και τη Μανμπίτζ έχουν ολοκληρωθεί και τόνισε ότι η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.



sozcu.com.tr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου