Έρχεται πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας.

       

Την εφαρμογή της απόφασης του 1995 από την τουρκική Εθνοσυνέλευση περί “αιτίας πολέμου” ζήτησε ο σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν, εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί καθώς όπως είπε, η Ελλάδα ξεκίνησε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.


Οι 16 χάρτες της Ελλάδας είναι τμήμα του σχεδίου.

Ο Cihat Yaycı δήλωσε ότι «Οι 16 χάρτες που έστειλε η Αθήνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για την Τουρκία αποτελούν μέρος του σχεδίου 3 σταδίων της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Αιγαίο».

Εκφράζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εξηγήσει τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας στις διεθνείς πλατφόρμες ενάντια στις ελληνικές θέσεις, ο Yaycı είπε:

«Η Ελλάδα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα βρεθεί σε μπελάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση», είπε. Μιλώντας στη Yeni Şafak για τους χάρτες που έφερε η Ελλάδα στην ατζέντα, ο Yaycı είπε:

Μοιράζοντας αυτούς τους χάρτες με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι Έλληνες λένε:

«Μέχρι τη δεκαετία του 1970 η Τουρκία είχε δεχτεί τα πάντα για εμάς. Η Θάλασσα των Νήσων, (Αιγαίο) ήταν η δική μας θάλασσα. Μετά ξεκίνησαν σταδιακά από την Κύπρο και άρχισαν να διεκδικούν την κρίση του Iμίων, τον εναέριο χώρο και παρόμοιες συζητήσεις…»

Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έδωσε την απαραίτητη αντίδραση στο τετελεσμένο της Ελλάδας τα περασμένα χρόνια. Τώρα, η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θάλασσες. Η Τουρκία άρχισε να λέει «έχω δικαίωμα» τώρα.

Τους ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ

Με την υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και τις δηλώσεις Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει στριμωχτεί σε μια γωνία. Οι Έλληνες προσπαθούν πλέον να απαντήσουν στη διπλωματική στάση της Τουρκίας. Το θεωρούν κατάλληλο σύμφωνα με τη συγκυρία.

Ενώ η Τουρκία προετοιμάζεται για επιχείρηση στη Συρία και κρατά μια στάση που αναστατώνει την Ευρώπη όσον αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία. Η παρουσίαση του Αμερικανού Προέδρου ως «Bidenepulos» ενθαρρύνει επίσης την Ελλάδα.

Η αρχή του σχεδίου έγινε το 2017 – Τα 3 στάδια

Η Ελλάδα ξεκίνησε ένα «σχέδιο αύξησης των χωρικών της υδάτων» τριών βημάτων το 2017. Τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο με αυτούς τους χάρτες.

Στην πρώτη φάση του σχεδίου, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα τόσο στην Κρήτη όσο και στα Αντικύθηρα.

Όμως δεν μπόρεσαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο υπό την πίεση της Τουρκίας. Τώρα θα προσπαθήσουν να περάσουν στο δεύτερο και τρίτο στάδιο.

Το δεύτερο στάδιο είναι η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταξύ του νησιού της Κρήτης-Αντικυθήρων και Πελοποννήσου.

Το τρίτο βήμα είναι η αύξηση του στα 12 μίλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το τελικό στάδιο είναι να δηλώσουν 12 ναυτικά μίλια σε ολόκληρο το Αιγαίο».

Η απόφαση του 1995

“Εκτιμώ τη στάση της Τουρκίας σήμερα. Αυτό το ζήτημα είναι εθνικό ζήτημα. Ζούμε πολύ σοβαρές μέρες με κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η Ελλάδα θα μας προκαλέσει προβλήματα. Για αυτό πρέπει να πάρουμε μια πολύ ξεκάθαρη στάση από εδώ και στο εξής, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε.

Το 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση δήλωσε ότι «αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέρα ​​από τα 6 μίλια, θα της αντιταχθεί με όλες της τις δυνάμεις». Όλοι οι αρχηγοί κομμάτων θα πρέπει να δηλώσουν ανοιχτά ότι αυτή η στάση δεν θα διακυβευτεί, η εσωτερική πολιτική δεν πρέπει να υπολογίζεται.

Τώρα έχουμε έναν επιστημονικό χάρτη

Πρέπει να απαντήσουμε στους χάρτες της Ελλάδας περιγράφοντας τον δικό μας χάρτη, τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να «φτιάξουν τον δικό μας χάρτη» στο Συμπόσιο για την Ανατολική Μεσόγειο τον Σεπτέμβριο του 2020. Αυτή η εντολή εκπληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει χαρτογραφήσει τη Γαλάζια Πατρίδα ως επιστημονική δημοσίευση. Όλοι πρέπει να κατέχουν το έργο που ονομάζεται «Γαλάζια πατρίδα-Ένας χάρτης και ένα δόγμα». Αυτόν τον χάρτη μας πρέπει να τον δώσουν στους απεσταλμένους μας και να ενημερωθούν για τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Θερμό” ελληνοτουρκικό επεισόδιο και μάλιστα σύντομα, προβλέπουν ρωσικά ΜΜΕ μετά την την ραγδαία κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας. Ο Ρώσος αναλυτής, Alexandre Gasiouk, στέκεται κυρίως σε 3 σημεία:

Στην στήριξη που παρέχουν τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης στον Ερντογάν ώστε να διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Στις συμφωνίες ΗΠΑ-Ελλάδας για τις αμερικανικές βάσεις Στον απαρχαιωμένο Στόλο μαχητικών της Άγκυρας “Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε «θερμή» αναμέτρηση” Σημειώνει τα εξής:

“Η Τουρκία διέκοψε τη μορφή των διμερών διαπραγματεύσεων υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα. Έτσι, η Άγκυρα αύξησε περαιτέρω το διακύβευμα στην ακόμη «ψυχρή» σύγκρουση με την Αθήνα για μια σειρά από ελληνικά νησιά στο αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων στο ανατολικό Αιγαίο, για τα οποία η Τουρκία ζητά την άμεση «αποστρατιωτικοποίηση» τους.

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης ελληνοτουρκικής κλιμάκωσης, η μακροχρόνια εδαφική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε «θερμή» αναμέτρηση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αποχώρηση της Άγκυρας από το διμερές στρατηγικό συμβούλιο υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα, κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν «έχει μάθει τα μαθήματα της ιστορίας». “Η αντιπολίτευση στηρίζει τον Ερντογάν”

Την επόμενη κιόλας μέρα, ο ηγέτης του ηγετικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Kemal Kılıçdaroglu, υποστήριξε ουσιαστικά τα σχέδια του Ερντογάν προς την ελληνική κατεύθυνση.

“Αν έχετε το θάρρος να το κάνετε, κάντε ένα βήμα προς τα κατεχόμενα και οπλισμένα νησιά. Θα σας στηρίξουμε. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε την πίεση στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο”, είπε ο επικεφαλής του CHP.

Έτσι, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κυριότερων τουρκικών πολιτικών δυνάμεων σχετικά με την ανάγκη ανάληψης αποφασιστικής δράσης για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας (αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων θαλάσσιων συνόρων, επέκταση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της χώρας) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με ειδικούς, η Άγκυρα έχει τόσο τις στρατιωτικές δυνατότητες για τέτοιου είδους επιχειρήσεις όσο και την πρόσφατη πολεμική εμπειρία μέσω της συμμετοχής σε στρατιωτικές συγκρούσεις υψηλής έντασης στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Νότιο Καύκασο.

“Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ Ελλάδας” Από την άλλη, ο χρόνος λειτουργεί ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας, η οποία, με βλέμμα προς τον προβληματικό γείτονά της, εφαρμόζει προγράμματα εκσυγχρονισμού μεγάλης κλίμακας για την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό, αγοράζοντας σύγχρονα μαχητικά Rafale και φρεγάτες BELHARRA από τη Γαλλία. Επιπλέον, η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ, κατέληξε σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 ως μέρος της «ανταλλαγής» εδαφών που παρέχει η Ελλάδα για τη δημιουργία πέντε νέων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ.


Η επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα εγείρει όλο και περισσότερα ερωτήματα για την Άγκυρα.

Παρεμπιπτόντως, είναι ακριβώς η άνευ προηγουμένου επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα που εγείρει το ερώτημα στην Άγκυρα:

«Απέναντι σε ποιους θα είναι φίλοι Αμερικανοί και Έλληνες;» Για την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να ασκήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητη από τις ιδιοτροπίες του Λευκού Οίκου, η απάντηση είναι προφανής.

“Οι βάσεις των ΗΠΑ και ο Στόλος τουρκικών μαχητικών”

Η Αθήνα πείθει τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους να μην πουλήσουν νέα όπλα στους Τούρκους και να μην εκσυγχρονίσουν τα υπάρχοντα. Και το πιο σημαντικό – να μην επιστρέψει η Άγκυρα στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών F-35, από τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως αποβάλει την Τουρκία λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Με την πάροδο του χρόνου, το υπάρχον στρατιωτικό-τεχνικό πλεονέκτημα της Τουρκίας, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναντι του δυτικού γείτονά της μπορεί να εκμηδενιστεί.

Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τουρκικός στόλος της πολεμικής αεροπορίας απαρχαιώνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αριθμός των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες. Η Αθήνα, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε πλήρη ετοιμότητα” καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.

Δείτε βίντεο


0 comments: