Η Ρωσία παρέδωσε τελεσίγραφο στη Λιθουανία.

  

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην Βαλτική καθώς επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο με έναρξη πολιορκίας του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ.




Η Μόσχα παρέδωσε στην επιτετραμμένη της Λιθουανίας τελεσίγραφο άρσης της απαγόρευσης που επέβαλε η χώρα της στη διέλευση προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ. Για την Μόσχα πρόκειται για  “καθαρή’ πολιορκία.

Σε διαφορετική περίπτωση, το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Νωρίτερα, οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, μέσω του εδάφους της από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Μεταξύ των απαγορευμένων προϊόντων είναι ο άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.

Ο ρωσικός θύλακας βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, χώρες μέλη του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που περνά από τη Λιθουανία, αλλά και αγωγούς που διέρχονται από αυτή τη χώρα. Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι η απαγόρευση ενδέχεται να επηρεάσει έως και τα μισά προϊόντα που μεταφέρονται με τραίνο στον θύλακα.

“Είναι παραβίαση της κυριαρχίας της Ρωσίας”

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Λιθουανή επιτετραμμένη στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ως «προκλητική και εχθρική».

Το Κρεμλίνο έχει ήδη χαρακτηρίσει αυτή την απόφαση άνευ προηγουμένου και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ αναγνωρίστηκε ως παραβίαση της κυριαρχίας της Ρωσίας και ως βάση για πολύ σκληρές και απολύτως νόμιμες ενέργειες κατά της Λιθουανίας. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει να επηρεάσει το Βίλνιους, η Ρωσία θα λύσει η ίδια το πρόβλημα.

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, η Λιθουανία, έχοντας παραβιάσει το δικαίωμα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση στο έδαφός της, έδωσε στην πραγματικότητα το δικαίωμα στη Ρωσία να επιλύσει αυτό το ζήτημα με κάθε μέσο, ​​συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού.

Οι ενέργειες του Βίλνιους έχουν ήδη χαρακτηριστεί αυτοκτονικές, ικανές να εξαπολύσουν μια στρατιωτική σύγκρουση στη Βαλτική.

Τελεσίγραφο Ρωσίας σε Λιθουανία

Η Ρωσία παρέδωσε τελεσίγραφο στη Λιθουανία, δηλώνοντας ότι έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα συμφέροντά της, τα οποία παραβιάστηκαν κατάφωρα από το Βίλνιους. Σήμερα, 20 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Επιτετραμμένη της Λιθουανίας Virginia Umbrasene, στην οποία παραδόθηκε το κατάλληλο σημείωμα.

“Εάν στο εγγύς μέλλον η διαμετακόμιση φορτίου μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω της Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως, τότε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων.

 Εάν η Λιθουανία δεν ξεμπλοκάρει τη διέλευση προς το Καλίνινγκραντ στο εγγύς μέλλον, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα”. Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κρεμλίνο: Ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ είναι άνευ προηγουμένου

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την προσπάθεια της Λιθουανίας να εφαρμόσει αποκλεισμό των μεταφορών στην περιοχή του Καλίνινγκραντ επιβάλλοντας περιορισμούς στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων «πρωτοφανή και παράνομη».

«Η απόφαση είναι άνευ προηγουμένου, είναι παραβίαση των πάντων. Κατανοούμε ότι αυτό οφείλεται στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επεκτείνει τις κυρώσεις στη διαμετακόμιση. Το θεωρούμε και αυτό παράνομο.

Η κατάσταση είναι πραγματικά κάτι παραπάνω από σοβαρή και απαιτεί πολύ βαθιά ανάλυση πριν διατυπωθούν μέτρα και απαντήσεις. Αυτή η εις βάθος ανάλυση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Andrey Klishas, ​​επικεφαλής της Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για τη Συνταγματική Νομοθεσία και την οικοδόμηση του κράτους, ανέφερε ότι πρόκειται για “μια απόπειρα αποκλεισμού της περιοχής του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία κατά παραβίαση της κυριαρχίας της Ρωσίας σε αυτήν την περιοχή και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πολύ σκληρές και απολύτως νόμιμες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας”.

Ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Κοσάτσεφ αντέδρασε σκληρά στον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία

Η άρνηση της Λιθουανίας να διαμετακομίσει έναν αριθμό εμπορευμάτων στο Καλίνινγκραντ παραβιάζει πολλές νομικές πράξεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Κονσταντίν Κοσάτσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μιλάμε, μεταξύ άλλων, για υποχρεώσεις βάσει της γραμμής της Ε.Ε. Ειδικότερα, το Βίλνιους έκρινε δυνατό να αγνοήσει τη συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ της 24ης Ιουνίου 1994 και τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου του 1947.

«Με αυτόν τον ρυθμό, η Δύση μπορεί ακόμη και να καταλήξει να παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπου υπάρχει επίσης ελευθερία διέλευσης και ελευθερία στην ανοιχτή θάλασσα, η οποία εξακολουθεί να επιτρέπει στα πλοία να περνούν στην περιοχή του Καλίνινγκραντ».

“Ακυρώνει την ένταξη στην ΕΕ – Είναι άμεση επίθεση κατά Ρωσίας”

Ο γερουσιαστής Αντρέι Κλίμοφ είπε ότι μια προσπάθεια των λιθουανικών αρχών να εμποδίσουν μερικώς τη διέλευση ρωσικού φορτίου προς το Καλίνινγκραντ θα μπορούσε να καταλήξει σε σοβαρά προβλήματα όχι μόνο για το Βίλνιους, αλλά και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Με την ευκαιρία της 20ής επετείου της «Κοινής Δήλωσης για τη διέλευση μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λιθουανία αποφάσισε να σταματήσει μονομερώς σχεδόν το 1/2 του φορτίου σιδηροδρομικώς μέσω αυτού προς την κατεύθυνση του Καλίνινγκραντ.

Έτσι, το Βίλνιους «έβγαλε νοκ άουτ την καρέκλα» στην οποία καθόταν όλα αυτά τα χρόνια ως κράτος μέλος της Ε.Ε.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν διορθώσει αμέσως το αναιδές τέχνασμα του Βίλνιους, θα αποκηρύξει για εμάς τη νομιμότητα όλων των εγγράφων σχετικά με την ένταξη της Λιθουανίας στην ΕΕ και θα λύσει τα χέρια μας για να λύσουμε το πρόβλημα διαμετακόμισης του Καλίνινγκραντ που δημιούργησε η Λιθουανία με οποιοδήποτε μέσο. .

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω την παράγραφο 1 του προαναφερθέντος εγγράφου της 11.11.2002:

«Τα μέρη αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα της θέσης της περιοχής του Καλίνινγκραντ ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χωρισμένο από την υπόλοιπη επικράτεια της Ομοσπονδίας από άλλα κράτη. Από την άποψη αυτή … τα μέρη συμφωνούν να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να αμβλύνουν τις ανησυχίες και των δύο μερών σε σχέση με τη μελλοντική διέλευση ανθρώπων και αγαθών … και να εντείνουν τη συνεργασία τους για να επιταχύνουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής ως ενιαίας.

Όσο για το ΝΑΤΟ, η Λιθουανία μπήκε επίσης εκεί το 2004, λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της «διαμετακόμισης του Καλίνινγκραντ».

Έτσι, η απαράδεκτη συμπεριφορά του Βίλνιους θέτει πλέον σε κίνδυνο ολόκληρο το στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ, το οποίο de jure ξεκινά έναν απαράδεκτο αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ μέσω μιας από τις χώρες μέλη της.

Το τελευταίο μπορεί να αξιολογηθεί ως άμεση επίθεση κατά της Ρωσίας, κυριολεκτικά αναγκάζοντάς μας να καταφύγουμε αμέσως στην κατάλληλη αυτοάμυνα », τόνισε ο γερουσιαστής στο Telegram.

Ο Αντρέι Κλίσας, ο συνάδελφός του στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, συμφωνεί με τον Κλίμοφ:

«Μια προσπάθεια να καθιερωθεί ένας de facto αποκλεισμός της περιοχής του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ρωσίας σε αυτήν την περιοχή και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πολύ σκληρές και απολύτως νόμιμες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας».

Τί αναφέρει η Λιθουανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σχολίασε αναφορές για αποκλεισμό της περιοχής του Καλίνινγκραντ. Σύμφωνα με εκπροσώπους της χώρας, η δημοκρατία δεν παραβιάζει τη διαμετακόμιση, αλλά εφαρμόζει μόνο τις κυρώσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, ο Ρώσος Επιτετραμμένος Σεργκέι Ριαμπόκον έλαβε ένα σημείωμα που εξηγούσε τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ σε συνάντηση νωρίτερα στο ΥΠΕΞ.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που διαδόθηκαν από Ρώσους εκπροσώπους ότι η Λιθουανία είχε απαγορεύσει τη διέλευση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Η μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, που δεν υπόκεινται στο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ, από και προς την περιοχή του Καλίνινγκραντ συνεχίζεται μέσω του εδάφους της Λιθουανίας», ανέφερε το υπουργείο

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σημείωσε ότι η χώρα εφαρμόζει μόνο με συνέπεια τις κυρώσεις της ΕΕ και έχουν διαφορετικές μεταβατικές περιόδους και ημερομηνίες έναρξης ισχύος.

Θα ακυρωθούν συνοριακές συνθήκες Ρωσίας-Λιθουανίας,  Σε ισχύ casus belli

Βασίλης Καψούλας. 

0 comments: