Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η νέα τάξη πραγμάτων. Επικίνδυνη ομιλία είχαμε πριν λίγες ώρες από τον Β. Πούτιν για τις εξελίξεις και τις πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος της Ρωσίας μόλις αποκάλυψε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις θα επεκταθούν περαιτέρω.
Ο Β.Πούτιν για πρώτη φορά απηύθυνε ευθεία απειλή ΚΑΙ στην Εσθονία όχι μόνο στην Σουηδία. Έκανε ειδική αναφορά στην Νάρβα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Εσθονία με πληθυσμό 56.103 κατοίκους. Βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της χώρας, στα σύνορα με την Ρωσία, νοτιοανατολικά του Κόλπου της Φιλανδίας στη Βαλτική. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε την πολιτική του με εκείνη του Μεγάλου Πέτρου, όταν ο Τσάρος πολεμούσε τη Σουηδία και εισέβαλε στα εδάφη της, καθώς και στη Φινλανδία, ένα μέρος της Εσθονίας και τη Λετονία.
Είπε συγκεκριμένα: “Κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Σουηδία, ο Μέγας Πέτρος δεν κατέκτησε τίποτα, πήρε πίσω ό,τι πάντα μας ανήκε, παρόλο που όλη η Ευρώπη το αναγνώριζε ως Σουηδία. Φαίνεται τώρα είναι η σειρά μας να πάρουμε πίσω τα εδάφη μας».
Αποκρυπτογραφώντας την ομιλία Β.Πούτιν, το μήνυμα και η σχετική απειλή είναι σαφής: Δεν υποχωρεί. Στόχος είναι τουλάχιστον η μισή Ουκρανία, η Υπερδνειστερία και τα κράτη της Βαλτικής. Πλέον στο Κρεμλίνο έχουν αυξανόμενη επιρροή τα “Γεράκια” με επικεφαλής τον Nikolai Patrushev. Δεν είναι τυχαίες ούτε οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου και Αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ “Υποχωρήσαμε μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός”. Η φράση αυτή του Β.Πούτιν τα λέει όλα.
Η διάλεξη στους φοιτητές…
Ο Πούτιν έκανε διάλεξη στους φοιτητές για το πώς η κυριαρχία βασίζεται στην ένωση πολιτισμού, οικονομίας και στρατιωτικής δύναμης αναφέροντας ευθέως το πρόγραμμα υπερηχητικών όπλων της Ρωσίας.
Παρακάλεσε τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τα σπουδαία κατορθώματα έχοντας κατά νου αυτή την πολιτική κατανόηση. Στη συνέχεια, συγκρίνοντας τις κατακτήσεις του Μεγάλου Πέτρου κατά της Σουηδικής Αυτοκρατορίας με τον δικό του πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν παρατήρησε ότι ο Πέτρος ήταν και υπομονετικός και αποφασισμένος. Απευθυνόμενος στους κορυφαίους φοιτητές τεχνολογίας στη Μόσχα, ο Πούτιν είπε:
Πούτιν όπως… Μεγάλος Πέτρος: Παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει!
«Μόλις επισκεφθήκαμε μια έκθεση αφιερωμένη στα 350 χρόνια από τη γέννηση του Μεγάλου Πέτρου. Είναι συγκλονιστικό, όμως σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε (…) Ο Πέτρος ο Μέγας διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια.
Θα είχε κανείς την εντύπωση πως όταν ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς. Δεν τους πήρε τίποτα, επέστρεψε (στη Ρωσία) ό,τι ήταν δικό της. Όταν ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα (σ.σ. την Αγία Πετρούπολη) καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώριζε αυτό το έδαφος ως ρωσικό. Όλοι το θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Όμως εξ αμνημονεύτων χρόνων ζούσαν εκεί Σλάβοι, δίπλα στους Φινοουγγρικούς λαούς. Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά, πρόσθεσε.
«Επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα). «Ναι, υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», κατέληξε.
“Οι αποικίες δεν θα επιβιώσουν”
“Η σημασία της τεχνολογίας για το έθνος, υπογραμμίζεται και πάλι από τις αυξανόμενες απειλές για την εθνική κυριαρχία. Δεν θέλω να «προσβάλω κανέναν» αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αποικία» των Ηνωμένων Πολιτειών. Kανένα έθνος δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο και αποικία μαζί. Mια ιστορικά κατοχυρωμένη αποικία «δεν έχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει σε έναν τόσο σκληρό γεωπολιτικό αγώνα».
Απειλή προς Εσθονία και κράτη Βαλτικής
Και πάλι αναφερόμενος στις εκστρατείες του Πέτρου, συνέχισε:
“Το ίδιο ισχύει και στη δυτική κατεύθυνση. Αυτό ισχύει για τον Νάρβα, στις πρώτες εκστρατείες [του Πέτρου].” Όταν ο Πέτρος ξεκίνησε τη δεύτερη προσπάθειά του να αρπάξει τη Νάρβα από τη Σουηδική Αυτοκρατορία, το έκανε “επέστρεψε και ενισχύθηκε – αυτό έκανε”.
Συνεχίζει ο Πούτιν:
«Προφανώς», παρατήρησε ο Πούτιν, «έπεσε επίσης στην μοίρα μας να επιστρέψουμε και να ενισχυθούμε».
Μετωπική Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Βαλτική; – Στοχοποίησε την Εσθονία!
Η Νάρβα είναι πλέον μέρος της επικράτειας της Εσθονίας, μέλους του ΝΑΤΟ. Βρίσκεται στα σύνορα Εσθονίας-Ρωσίας, μόλις 75 μίλια από την Αγία Πετρούπολη. Όμως, η πολιορκία του Μέγα Πέτρου στην Νάρβα το 1704 δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει μια ΝΑΤΟϊκή ταξιαρχία ταχείας αντίδρασης της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Ούτε αντιμετώπισε τις δυνάμεις εκείνων των συμμάχων του ΝΑΤΟ όπως η Βρετανία, η Πολωνία και η Βαλτική, που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν.
Ο Μέγας Πέτρος, κυβέρνησε επί 43 χρόνια και έδωσε το όνομά του στην Αγία Πετρούπολη –απ’ όπου κατάγεται ο Πούτιν– την οποία έχτισε σε εδάφη που κατέλαβε από τους Σουηδούς. Η ήττα της Σουηδίας στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) κατέστησε τη Ρωσία την κυριότερη δύναμη στη Βαλτική και σημαντικό παράγοντα που επηρέαζε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
H Ρωσία απαντά με πραγματικό «πυρηνικό όπλο» στον διπλωματικό τομέα στην αντιρωσική υστερία των κρατών της Βαλτικής την άρνησής τους να δεχθούν και να κατανοήσουν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, αλλά κυρίως στην επέκταση του ΝΑΤΟ σε Φινλανδία και Σουηδία: Αίρει την αναγνώριση ως ανεξάρτητων δημοκρατιών των τριών χωρών της Βαλτικής! Και άρα θέτει υπό αμφισβήτηση την ένταξη τους στην συμμαχία, ενώ αποκτά δικαίωμα επέμβασης στο έδαφός τους. Η Κρατική Δούμα, δηλαδή το Κοινοβούλιο της Ρωσίας υπέβαλε σχέδιο νόμου για την καταγγελία και την άρση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας, που σημαίνει ότι πλέον η Λιθουανία με την ισχυρή ρωσόφωνη, κατά 40% περίπου κοινότητα, πρέπει να επιστρέψει στο ρωσικό κράτος! Υπενθυμίζουμε ότι η Λιθουανία αποχώρησε από την ΕΣΣΔ το 1991.με το διάταγμα του 1991 του Κρατικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ «Σχετικά με την Αναγνώριση της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας».
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από βουλευτή του κόμματος της “Ενωμένης Ρωσίας”, του κόμματος δηλαδή του Β.Πούτιν, τον Yevgeny Fedorov.
Ο συγκεκριμένος βουλευτής θεωρεί ότι η απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ ήταν παράνομη, αφού ελήφθη από αντισυνταγματικό όργανο και κατά παράβαση των απαιτήσεων σειράς άρθρων του τότε Συντάγματος.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι παραβιάστηκε ο νόμος “Σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης ζητημάτων που σχετίζονται με την απόσχιση μιας ενωτικής δημοκρατίας από την ΕΣΣΔ”, καθώς η Λιθουανία δεν διεξήγαγε δημοψήφισμα για την απόσχιση από την ΕΣΣΔ και δεν καθορίστηκε μεταβατική περίοδος προκειμένου να εξεταστούν όλα τα επίμαχα ζητήματα.
«Έτσι, ενόψει του γεγονότος ότι, σύμφωνα με το άρθρο 67.1 του Ρωσικού Συντάγματος, «Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο νόμιμος διάδοχος της ΕΣΣΔ στο έδαφός της…» το ψήφισμα του Κρατικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ Αρ. OS-1 υπόκειται σε ακύρωση», αναφέρει το νομοσχέδιο.
Τώρα με το νομοσχέδιο ζητείται η κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος,
Ακολουθούν οι μικρότερες δημοκρατίας, η Εσθονία και η Λεττονία.
Η Ρωσία με την έγκριση του νομοσχεδίου δεν θα αναγνωρίζει πλέον την ανεξαρτησία ττων κρατών αυτών, δεν θα αναγνωρίζει τα διαβατήρια και τα σύνορα του.
Στα ρωσικά επίσημα έγγραφα θα εμφανιστεί ως το έδαφος της πρώην Λιθουανικής ΣΣΔ.
Για να επιτευχθεί νομικά η διαδικασία αυτή ενεργοποιούνται κάποια μυστικά πρωτόκολλα που είχαν υπογραφεί το 1991 κα αναφερόντουσαν σε πράξεις και ενέργειες στις οποίες θα έπρεπε να αποφύγουν οι βαλτικές δημοκρατίες αν δεν ήθελαν να ακυρωθεί η αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από την Ρωσία.
Έτσι η Κρατική Δούμα της Ρωσίας κατέθεσε σχέδιο νόμου για την κατάργηση του ψηφίσματος της 6ης Σεπτεμβρίου 1991 σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας.
Ρωσικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει προ ημερών ότι αν υπάρξει Άρση της Αναγνώρισης, «Ένας νέος όρος θα εμφανιστεί στα ρωσικά επίσημα έγγραφα – το έδαφος της πρώην Λιθουανικής ΣΣΔ. Η ιδέα είναι αρκετά ακριβής και περιεκτική, χαρακτηρίζοντας τον οιονεί κρατικό σχηματισμό, που είναι η σύγχρονη Λιθουανία». Ότι ίσχυε δηλάδή και στην περίπτωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, την FYROM,
Και προσθέτουν:
«Σε τελική ανάλυση, η Ρωσία πρέπει να συνειδητοποιήσει, πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό της, ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας όχι μόνο της Λιθουανίας, αλλά και των υπόλοιπων δημοκρατιών της Βαλτικής ήταν ένα άλλο λάθος που έγινε στον πυρετό της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ από συμφέροντα που πολεμούν τη Ρωσία.
Ναι, έχουν περάσει πάνω από τριάντα χρόνια. Ναι, όλα αυτά τα χρόνια κατά κάποιον τρόπο αλληλεπιδρούσαμε με τους επίσημους φορείς σε Βίλνιους, Ρίγα και Ταλίν. Υπήρξαν συνομιλίες για τα σύνορα, διπλωματικές επαφές, ακόμη και συναντήσεις υψηλού επιπέδου.
Υπενθυμίζουμε ότι η Λιθουανία αποχώρησε από
Δείτε το έγγραφο
Βασίλης Καπούλας.
0 comments: