Βασιλιάς Ιορδανίας: “Ιδρύουμε το ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής.

    

“Βόμβα” μεγατόνων εξαπέλυσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας ο οποίος μίλησε για την δημιουργία του “ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής”. Είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από ανώτατο Αξιωματούχο μεσανατολικής χώρας, και συγκεκριμένα ένα Βασιλιά, πως κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.



Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενοποίησης αεράμυνας Ισραήλ-Αραβικών κρατών. Είναι οι ίδιες χώρες που θα συμμετάσχουν στο ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής.

Και οι δύο εξελίξεις, ειδικά τα όσα είπε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, δείχνουν πως είμαστε μπροστά σε κολοσσιαίες γεωπολιτικές αλλαγές στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Πρώτος στόχος του Μεσανατολικού ΝΑΤΟ” αποτελεί φυσικά η αντιμετώπιση του Ιράν. Όχι  όμως μόνο.

Με την δημιουργία αυτής της Συμμαχίας εξουδετερώνεται, εκμηδενίζεται η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας καθώς οι βάσεις της σε Ιντσιρλίκ-Κιουρετσίκ θα μεταφερθούν αλλού. Πιθανότατα στην Ιορδανία όπως έγινε ένα χρόνο πριν με τις βάσεις από το Κατάρ.

Είχαμε προβλέψει πως το “Μεσανατολικό ΝΑΤΟ” είναι το επόμενο βήμα, το οποίο θα συμπαρασύρει την Τουρκία.

Βασιλιάς Ιορδανίας: Yποστηρίζω το ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής!

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός “Μεσανατολικού ΝΑΤΟ” πριν από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

Αυτό δείχνει πως οι εξελίξεις τρέχουν. Η επίσκεψη Μπάιντεν είναι σε λίγες ημέρες.

Δήλωσε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο CNBC:

Το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι περίπλοκο αν δεν καταλαβαίνεις ποιος είναι ο χάρτης και ποια είναι η αποστολή του.

Πιστεύω ότι μπορείς να δημιουργήσεις ένα ΝΑΤΟ με χώρες που θα έχουν την ίδια ιδεολογία.

υτό είναι κάτι που πάντα πίστευα. Στην Ιορδανία έχουμε μια δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης, εργαζόμαστε πολύ στενά με το ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά της Ιορδανίας, θεωρούμε ότι είμαστε συνεργάτες με το ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η προοπτική μας.

Και θα ήθελα να δω περισσότερες χώρες σε αυτή την περιοχή να ενώνονται μαζί μας.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο ρόλος μας. Η σχέση μας με το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά ειδική. Πολεμάμε ώμο με ώμο.

«Θα ήμουν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που θα υποστήριζαν ένα ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, αλλά οι δεσμοί με τον υπόλοιπο κόσμο και το πώς ταιριάζουμε… πρέπει να είναι πολύ, πολύ σαφείς», τόνισε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β΄.

Η ιδέα της επέκτασης του ίδιου του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή προβλήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως τρόπο αντιμετώπισης του Ιράν.

Ο Βασιλιάς Αμπντάλα είπε ότι το όραμα για ένα ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή πρέπει να είναι πολύ σαφές και ο ρόλος του πρέπει να είναι καλά καθορισμένος. «Διαφορετικά, μπερδεύει τους πάντες», είπε.

Ισραήλ: Προχωρά η ενοποίηση αεράμυνας με ΗΠΑ και Αραβικά κράτη!

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι η χώρα του ενοποιεί την αεροπορική άμυνα με τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς εταίρους.

Μιλώντας σε Ισραηλινούς νομοθέτες  ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ είπε ότι η «Συμμαχία Αεράμυνας της Μέσης Ανατολής» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

“Το Ισραήλ χτίζει μια περιφερειακή συμμαχία αεράμυνας υπό την αιγίδα των ΗΠΑ” δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός έχει ήδη αποτρέψει απόπειρες ιρανικών επιθέσεων και θα μπορούσε να ενισχυθεί από την επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον επόμενο μήνα.

Αποκαλύπτοντας αυτό που ονόμασε «Συμμαχία Αεράμυνας της Μέσης Ανατολής» σε μια ενημέρωση προς τους Ισραηλινούς νομοθέτες, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ είπε ότι μια τέτοια συνεργασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

«Κατά τον περασμένο χρόνο ηγούμαι ενός εκτεταμένου προγράμματος, μαζί με τους εταίρους μου στο Πεντάγωνο και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών της περιοχής.

Αυτό το πρόγραμμα είναι ήδη λειτουργικό και έχει ήδη επιτρέψει την επιτυχή αναχαίτιση των ιρανικών προσπαθειών να επιτεθεί στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες».

«Ελπίζω ότι θα κάνουμε άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός σε αυτήν την πτυχή (της περιφερειακής συνεργασίας) κατά τη σημαντική επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν», πρόσθεσε ο Γκαντζ.

Κατά την επίσκεψή του στις 13-16 Ιουλίου, ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Ισραήλ και θα συνεχίσει στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντήσει Άραβες ηγέτες. 

Βασίλης Καπούλας.

0 comments: