Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Προετοιμαστείτε για έναν οικονομικό τυφώνα. Οι άνθρωποι θα γράφουν για αυτό στα βιβλία ιστορίας για 50 χρόνια.

     

H αγορά δεν είναι προετοιμασμένη. Ο Jamie Dimon δεν είναι μετεωρολόγος, αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase και προβλέπει έναν οικονομικό «τυφώνα» που θα προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve.





«Αυτή τη στιγμή έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά. Όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να χειριστεί την κατάσταση», δήλωσε ο Dimon στο συνέδριο Bernstein. «Αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω στο δρόμο και έρχεται προς το μέρος μας».

«Απλώς δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για μια μικρή ή για μία υπερκαταιγίδα τύπου Sandy. Καλύτερα να προετοιμαστούμε», τόνισε ο Dimon, προσθέτοντας ότι η JPMorgan Chase (JPM) προετοιμάζεται για ένα «μη κανονικό περιβάλλον» και για «κακές εκβάσεις».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase ανέφερε ότι η οικονομία «διαστρεβλώνεται» από τον πληθωρισμό. Ανησυχεί επίσης ότι η Fed αρχίζει να ξετυλίγει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της, μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, την ίδια στιγμή που αυξάνει τα επιτόκια. Αυτό είναι κάτι για το οποίο η αγορά δεν είναι προετοιμασμένη, είπε ο Dimon, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα «γράφουν για αυτά στα βιβλία ιστορίας για 50 χρόνια».

(Μόνο που ο Jamie παραγνωρίζει το γεγονός ότι για να γράφουν τα βιβλία θα πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι που θα τα γράφουν)

Αλλά η Fed είναι σε αδιέξοδο. Ο Dimon τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια λόγω των αυξανόμενων τιμών των κατοικιών και άλλων πληθωριστικών πιέσεων. Σημείωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε «εξαιρετική κατάσταση» και ότι μπορεί να αντέξει αυτές τις προκλήσεις.

Ο Dimon υπογράμμισε επίσης ότι η JPMorgan Chase θα κάνει ό,τι μπορεί για να προσελκύσει ταλέντα προκειμένου να παραμείνει στην κορυφή του χρηματοοικονομικού κόσμου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα θα είναι πιστή στο να πληρώνει καλά για να κρατήσει τους καλύτερους εργαζομένους της.

Οι νέες δηλώσεις ανησυχίας του Dimon έρχονται λίγες μόλις ημέρες αφότου ακουγόταν λίγο πιο αισιόδοξος για το τι θα ακολουθήσει για τις αγορές και την οικονομία.

Μιλώντας σε μια συνάντηση αναλυτών στα τέλη Μαΐου, είχε πει ότι υπήρχαν «μεγάλα σύννεφα καταιγίδας» στον ορίζοντα για την οικονομία, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να «εξαφανιστούν».

«Αν ήταν τυφώνας, θα σας το έλεγα», είχε πει τότε στη συνάντηση των αναλυτών, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι όπως το «τσουνάμι» που αντιμετώπισαν οι τράπεζες το 2007 και το 2008, όταν η αγορά στεγαστικών δανείων έλιωνε και πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέρρευσαν.

Ο Dimon ωστόσο δεν προβλέπει «τσουνάμι» ακόμα. Αλλά ένας τυφώνας είναι αρκετά κακός, και σίγουρα πιο καταστροφικός από μια κανονική καταιγίδα. Ο Dimon είπε ότι ανησυχεί επίσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο που θα έχει στις τιμές του πετρελαίου, προβλέποντας την Τετάρτη ότι είναι στα χαρτιά οι τιμές του αργού να εκτιναχθούν τελικά έως και 150 με 175 δολάρια το βαρέλι.

«Οι πόλεμοι πάνε άσχημα. Πηγαίνουν νότια. Έχουν ακούσιες συνέπειες», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η σύγκρουση θα συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του σιταριού.

kourdistoportocali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου