Τα χρόνια μεταξύ 1981 και 2020 ήταν πολύ ιδιαίτερα χρόνια για την παγκόσμια οικονομία, επειδή τα επιτόκια γενικά έπεφταν:
Σχήμα 1. Οι αποδόσεις των 10ετών και 3μηνων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, σε διάγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, στις 10 Μαΐου 2022.
Κατά μία έννοια, η πτώση των επιτοκίων σήμαινε ότι το χρέος γινόταν όλο και πιο προσιτό. Η μηνιαία δαπάνη από την τσέπη για ένα νέο στεγαστικό δάνειο 500.000 δολαρίων έπεφτε όλο και χαμηλότερα. Οι πληρωμές αυτοκινήτων για ένα νέο όχημα 30.000 δολαρίων μπορούσαν να χωρέσουν ευκολότερα στον προϋπολογισμό ενός ατόμου. Μια επιχείρηση θα μπορούσε να βρει πιο προσιτό να προσθέσει 5.000.000 δολάρια σε νέο χρέος για να ανοίξει σε μια επιπλέον τοποθεσία. Με αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα, δεν θα ήταν έκπληξη αν σχηματιζόταν μια φούσκα χρέους.
Με ένα ολοένα και χαμηλότερο κόστος χρέους, η οικονομία είχε έναν κρυφό ούριο άνεμο που την έσπρωχνε πολύ μεταξύ 1981 και 2020. Τώρα που τα επιτόκια αυξάνονται και πάλι, ο κίνδυνος είναι να καταρρεύσει ένα σημαντικό μέρος αυτής της φούσκας χρέους. Η ανησυχία μου είναι ότι η οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε μια απίστευτα σκληρή προσγείωση λόγω της αλληλεξάρτησης μεταξύ των επιτοκίων και των τιμών της ενέργειας (Σχήμα 2) και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ενέργεια στην τροφοδοσία της οικονομίας.
Σχήμα 2. Διάγραμμα που δείχνει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ποσοτική χαλάρωση (QE) για τη μείωση των επιτοκίων στην προσαρμογή του επιπέδου της “ζήτησης” (και συνεπώς της τιμής πώλησης) για το πετρέλαιο. Τα χαμηλότερα επιτόκια καθιστούν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που δημιουργούνται με πετρέλαιο υψηλότερης τιμής πιο προσιτά. Εκτός από τα στοιχεία που σημειώνονται στο διάγραμμα, το αμερικανικό QE3 διακόπηκε το 2014, περίπου την εποχή της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου το 2014. Επίσης, η κατάρρευση της φούσκας χρέους του 2008 φαίνεται να είναι το έμμεσο αποτέλεσμα της αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων των ΗΠΑ (διάγραμμα 1) κατά την περίοδο 2004-2007.
Σε αυτή την ανάρτηση θα προσπαθήσω να εξηγήσω τις ανησυχίες μου.
[1] Από την αρχή του πολιτισμού, ένας συνδυασμός (α) κατανάλωσης ενέργειας και (β) χρέους απαιτείται για την τροφοδοσία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, απαιτείται ενέργεια για την τροφοδοσία της οικονομίας. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτείται η “διασπορά” ενέργειας για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα που συμβάλλει στο ΑΕΠ. Η ενέργεια που διαχέεται μπορεί να είναι η ενέργεια της τροφής που τρώει ένα άτομο, ή μπορεί να είναι ξύλο ή άνθρακας ή άλλο υλικό που καίγεται για την παροχή ενέργειας. Μερικές φορές η ενέργεια που διαχέεται είναι με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας. Κοιτάζοντας πίσω, μπορούμε να δούμε τη στενή σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και του παγκόσμιου συνολικού ΑΕΠ.
Σχήμα 3. Παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας για την περίοδο 1990 έως 2020, με βάση τα ενεργειακά δεδομένα από τη στατιστική επισκόπηση της BP 2021 Statistical Review of World Energy και το παγκόσμιο ΑΕΠ με ισοτιμία αγοραστικής δύναμης σε διεθνή δολάρια του 2017, όπως δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η ανάγκη για χρέος ή κάποια άλλη προσέγγιση που λειτουργεί ως μηχανισμός χρηματοδότησης των κεφαλαιουχικών δαπανών (πώληση μετοχών, για παράδειγμα), προέρχεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι κάνουν επενδύσεις που δεν θα αποδώσουν για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, από τότε που ξεκίνησε ο πολιτισμός, οι άνθρωποι φυτεύουν καλλιέργειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μια καθυστέρηση μερικών μηνών μέχρι να παραχθεί μια σοδειά- σε άλλες περιπτώσεις, όπως με τα οπωροφόρα ή τα καρυδόδεντρα, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση ετών μέχρι να αποδώσει η επένδυση. Ακόμη και η αγορά ενός σπιτιού ή ενός οχήματος από ένα άτομο είναι, κατά μία έννοια, μια επένδυση που θα προσφέρει απόδοση σε μια περίοδο ετών.
Με όλα τα τμήματα της οικονομίας να επωφελούνται από τα χαμηλότερα επιτόκια (εκτός, ίσως, από τις τράπεζες και τους άλλους δανειστές, οι οποίοι αποκομίζουν λιγότερα κέρδη από τα χαμηλότερα επιτόκια), είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να τονώσουν τις νέες επενδύσεις και να αυξήσουν τη ζήτηση για εμπορεύματα.
Τα εμπορεύματα χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποσότητα, αλλά η προσφορά που είναι διαθέσιμη κάθε φορά είναι μικροσκοπική συγκριτικά. Μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης θα τείνει να στείλει την τιμή του εμπορεύματος υψηλότερα, επειδή η διαθέσιμη ποσότητα του εμπορεύματος θα πρέπει να διατεθεί σε περισσότερους επίδοξους αγοραστές. Μια ξαφνική μείωση της ζήτησης ενός εμπορεύματος (π.χ. αργό πετρέλαιο ή σιτάρι) τείνει να οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Ως εκ τούτου, βλέπουμε τις περίεργες απότομες γωνίες στο Σχήμα 2 που φαίνεται να σχετίζονται με τη μεταβολή των επιπέδων χρέους και τα υψηλότερα ή χαμηλότερα επιτόκια.
[2] Το τρέχον σχέδιο των κεντρικών τραπεζών είναι να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια. Η ανησυχία μου είναι ότι αυτή η προσέγγιση θα αφήσει τις τιμές των εμπορευμάτων πολύ χαμηλές για τους παραγωγούς. Θα μπουν στον πειρασμό να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή.
Οι πολιτικοί ανησυχούν ότι οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων θα είναι πολύ υψηλές για τους καταναλωτές. Οι δανειστές ανησυχούν ότι τα επιτόκια θα είναι πολύ χαμηλά για να αντισταθμίσουν σωστά την απώλεια αξίας των επενδύσεών τους λόγω του πληθωρισμού. Το σχέδιο, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η αύξηση των επιτοκίων και η σημαντική αναστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ορισμένοι αποκαλούν το τελευταίο Quantitative Tightening (QT).
Η ανησυχία που έχω είναι ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων και η αντιστροφή του QE θα οδηγήσουν σε τιμές εμπορευμάτων που θα είναι πολύ χαμηλές για τους παραγωγούς. Είναι πιθανό να υπάρξουν και πολλές άλλες επιπτώσεις, όπως οι ακόλουθες:
Χαμηλότερη προσφορά ενέργειας, λόγω περικοπών στην παραγωγή και έλλειψης νέων επενδύσεων
Χαμηλότερη προσφορά τροφίμων, λόγω ανεπαρκών λιπασμάτων και σπασμένων γραμμών εφοδιασμού
Μεγάλο μέρος του χρέους που δεν εξυπηρετείται
Συνταξιοδοτικά προγράμματα που μειώνουν ή σταματούν τις πληρωμές λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με το χρέος
Πτώση των τιμών των μετοχών
Αθέτηση πληρωμών σε παράγωγα
[3] Η ανάλυσή μου δείχνει πόσο σημαντική ήταν η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας για την οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία 200 χρόνια. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας αυξανόταν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτός από περιόδους σοβαρής οικονομικής δυσπραγίας.
Σχήμα 4. Παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας από το 1820-2010, με βάση τα στοιχεία από το Παράρτημα Α του βιβλίου του Vaclav Smil “Energy Transitions”: History, Requirements and Prospects και BP Statistical Review of World Energy για το 1965 και μετά. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια περιλαμβάνονται στα “Βιοκαύσιμα”.
Το Σχήμα 4 δείχνει την εκπληκτική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας μεταξύ 1820 και 2010. Στην αρχή της περιόδου, η ενέργεια που χρησιμοποιούνταν ήταν κυρίως ξύλο που καίγονταν ως καύσιμο. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η κοπριά των ζώων χρησιμοποιούνταν επίσης ως καύσιμο. Σταδιακά, στο μείγμα προστέθηκαν και άλλα καύσιμα.
Σχήμα 5. Εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας για 10ετείς περιόδους με βάση τα δεδομένα που διέπουν το Σχήμα 4, καθώς και παρόμοια πρόσθετα δεδομένα μέχρι το 2020.
Το Σχήμα 5 χρησιμοποιεί τις ίδιες πληροφορίες που παρουσιάζονται στο Σχήμα 4 και υπολογίζει τη μέση κατά προσέγγιση ετήσια αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας για περιόδους 10 ετών. Από αυτό το διάγραμμα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι περίοδοι 1951-1960 και 1961-1970 ήταν ακραίες στην υψηλή πλευρά. Αυτή ήταν η εποχή της ανοικοδόμησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλές οικογένειες μπόρεσαν να αποκτήσουν αυτοκίνητο για πρώτη φορά. Ξεκίνησε η δημιουργία του διαπολιτειακού συστήματος αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ. Κατασκευάστηκαν πολλοί αγωγοί και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η οικοδόμηση αυτή συνεχίστηκε την περίοδο 1971-1980.
Σχήμα 6. Το ίδιο διάγραμμα με το Σχήμα 5, με τη διαφορά ότι το τμήμα της οικονομικής ανάπτυξης που αφιερώθηκε στην αύξηση του πληθυσμού εμφανίζεται με μπλε χρώμα στο κάτω μέρος κάθε δεκαετούς περιόδου. Το ποσό της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας που “περισσεύει” για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα.
Το Σχήμα 6 εμφανίζει τις ίδιες πληροφορίες με το Σχήμα 5, με τη διαφορά ότι κάθε στήλη χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Το κατώτερο (μπλε) τμήμα αντιπροσωπεύει τη μέση ετήσια αύξηση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου. Το μέρος που περισσεύει στο πάνω μέρος (με κόκκινο χρώμα) αντιπροσωπεύει την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας που ήταν διαθέσιμη για αυξήσεις του βιοτικού επιπέδου.
Σχήμα 7. Οι ίδιες πληροφορίες που εμφανίζονται στην Εικόνα 6, σε μορφή διαγράμματος περιοχής. Οι μπλε περιοχές αντιπροσωπεύουν το μέσο ετήσιο ποσοστό αύξησης του πληθυσμού κατά τη διάρκεια αυτών των 10ετών περιόδων. Η κόκκινη περιοχή προσδιορίζεται με αφαίρεση. Αντιπροσωπεύει το ποσό της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας που “περισσεύει” για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Οι λεζάντες δείχνουν ανησυχητικά γεγονότα κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής αύξησης του τμήματος που είναι διαθέσιμο για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
Το Σχήμα 7 παρουσιάζει τις ίδιες πληροφορίες με το Σχήμα 6, απεικονιζόμενες ως διάγραμμα εμβαδού. Έχω επίσης δείξει μερικά από τα ανησυχητικά γεγονότα που συνέβησαν όταν η αύξηση του πληθυσμού καταλάμβανε, στην πραγματικότητα, ουσιαστικά όλη την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορούσε να αναπτυχθεί κανονικά. Υπήρχε μια τάση προς τη σύγκρουση. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων συνέβαιναν παράξενα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της κεντρικής κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης και των περιορισμών που σχετίζονταν με την πανδημία COVID.
Η οικονομία είναι ένα αυτοοργανωμένο σύστημα που συμπεριφέρεται περίεργα όταν δεν υπάρχει αρκετή φθηνή ενέργεια των σωστών τύπων διαθέσιμη στο σύστημα. Οι πόλεμοι τείνουν να ξεκινούν. Τα κυβερνητικά στρώματα μπορεί να εξαφανιστούν. Μπορεί να εμφανιστούν περίεργα λουκέτα, όπως οι σημερινοί περιορισμοί στην Κίνα.
[4] Η ενεργειακή κατάσταση την εποχή της αύξησης των επιτοκίων την περίοδο 1960-1980 ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή.
Εάν ορίσουμε τα έτη με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού ως εκείνα με ποσοστά πληθωρισμού 5% ή υψηλότερα, το διάγραμμα 8 δείχνει ότι η περίοδος με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στις ΗΠΑ περιλάμβανε σχεδόν όλα τα έτη από το 1969 έως το 1982. Χρησιμοποιώντας ένα όριο πληθωρισμού 5%, το έτος 2021 δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έτος υψηλού πληθωρισμού.
Σχήμα 8. Ποσοστά πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με βάση τον πίνακα 1.1.4 Price Index for Gross Domestic Product, που δημοσιεύεται από το Bureau of Economic Analysis των ΗΠΑ.
Μόνο όταν εξετάζουμε ετησιοποιημένα τριμηνιαία στοιχεία, τα ποσοστά πληθωρισμού αρχίζουν να εκτοξεύονται σε υψηλά επίπεδα. Τα ποσοστά πληθωρισμού ήταν πάνω από 5% σε καθένα από τα τέσσερα τρίμηνα που έληξαν το 2022-Q1. Τα εμπορικά προβλήματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία τείνουν να προσθέτουν πιέσεις στις τιμές πρόσφατα.
Εικόνα 9. Ποσοστά πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με βάση τον πίνακα 1.1.4 Price Index for Gross Domestic Product, που δημοσιεύεται από το Bureau of Economic Analysis των ΗΠΑ.
Πίσω από αυτές τις αιχμές των τιμών κρύβονται αυξήσεις στις τιμές πολλών βασικών εμπορευμάτων. Κάποια από αυτά αντιπροσωπεύουν ανάκαμψη από τις τεχνητά χαμηλές τιμές που ξεκίνησαν στα τέλη του 2014, πιθανώς σε σχέση με τη διακοπή του QE3 των ΗΠΑ (βλ. Σχήμα 2). Οι τιμές αυτές ήταν υπερβολικά χαμηλές για τους παραγωγούς. Οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου χρειάστηκε επίσης να αυξηθούν, ως αποτέλεσμα της εξάντλησης και των προηγούμενων χαμηλών τιμών. Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επίσης ραγδαία, καθώς τα τρόφιμα καλλιεργούνται και μεταφέρονται με τη χρήση σημαντικών ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων.
Οι κύριες διαφορές μεταξύ εκείνης της περιόδου μέχρι το 1980 και σήμερα είναι οι ακόλουθες:
[α] Το μεγάλο πρόβλημα στη δεκαετία του 1970 ήταν η εκτίναξη των τιμών του αργού πετρελαίου. Τώρα, το πρόβλημά μας φαίνεται να είναι η εκτόξευση των τιμών του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Στην πραγματικότητα, η πυρηνική ενέργεια μπορεί επίσης να αποτελεί πρόβλημα, επειδή ένα σημαντικό μέρος της επεξεργασίας ουρανίου πραγματοποιείται στη Ρωσία. Έτσι, τώρα φαίνεται ότι κοντεύουμε να χάσουμε σχεδόν όλα τα ενεργειακά μας αποθέματα λόγω συγκρούσεων ή υψηλών τιμών!
[b] Στη δεκαετία του 1970, υπήρχαν πολλές λύσεις για το πρόβλημα του αργού πετρελαίου, πρακτικά προ των πυλών. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μετατραπεί από το αργό πετρέλαιο σε άνθρακα ή πυρηνική ενέργεια, με μικρό πρόβλημα, εκτός από την κατασκευή των νέων υποδομών. Τα αμερικανικά αυτοκίνητα ήταν πολύ μεγάλα και αναποτελεσματικά ως προς την κατανάλωση καυσίμων στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με μικρότερα, πιο αποδοτικά σε καύσιμα οχήματα που ήδη κατασκευάζονταν στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η οικιακή θέρμανση θα μπορούσε να μεταφερθεί σε φυσικό αέριο ή προπάνιο, ώστε να εξοικονομηθεί το αργό πετρέλαιο για μέρη όπου η ενεργειακή πυκνότητα ήταν πραγματικά απαραίτητη.
Σήμερα, μας λένε ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αποτελεί λύση. Δυστυχώς, πρόκειται κυρίως για ευσεβείς πόθους. Στην καλύτερη περίπτωση, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα χρειαστεί μια τεράστια επένδυση ορυκτών καυσίμων (τα οποία είναι όλο και πιο δυσεύρετα) για μια περίοδο τουλάχιστον 30 έως 50 ετών, αν πρόκειται να είναι επιτυχής. Βλέπε το άρθρο μου, Τα όρια της πράσινης ενέργειας γίνονται πολύ πιο σαφή. Ο Vaclav Smil, στο βιβλίο του Energy Transitions: History, Requirements and Prospects (Ιστορία, απαιτήσεις και προοπτικές), συζητά την ανάγκη για πολύ μακρές μεταβάσεις, επειδή η παροχή ενέργειας πρέπει να ταιριάζει με τις συσκευές που τη χρησιμοποιούν. Επιπλέον, οι νέοι τύποι ενέργειας είναι γενικά μόνο προσθήκες σε άλλες προμήθειες και όχι αντικαταστάτες αυτών των προμηθειών.
[γ] Οι τύποι οικονομικής ανάπτυξης (α) κατά την περίοδο 1960-1980 και (β) κατά την περίοδο από το 2008 και μετά είναι πολύ διαφορετικοί. Κατά την προηγούμενη από αυτές τις περιόδους (ιδίως πριν από το 1973), ήταν εύκολο να εξάγεται πετρέλαιο, άνθρακας και φυσικό αέριο ανέξοδα. Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό τιμές του πετρελαίου που ήταν χαμηλότερες από 20 δολάρια ανά βαρέλι ήταν τυπικές. Μια συνεχώς αυξανόμενη προσφορά αυτού του πετρελαίου φαινόταν να είναι διαθέσιμη. Οι νέες μηχανές (που δημιουργήθηκαν με ορυκτά καύσιμα) έκαναν τους εργάτες όλο και πιο αποδοτικούς. Η οικονομία έτεινε να “υπερθερμαίνεται” εάν τα επιτόκια δεν αυξάνονταν επανειλημμένα (Σχήμα 1). Αν και τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να αναμένεται ότι θα επιβράδυναν την οικονομία, αυτό δεν προκαλούσε ιδιαίτερη ανησυχία, επειδή η ταχεία ανάπτυξη φαινόταν αναπόφευκτη. Η προσφορά τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παρήγαγε η οικονομία αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς, ακόμη και με τους αντίθετους ανέμους από τα υψηλότερα επιτόκια.
Από την άλλη πλευρά, στην περίοδο 2008-2020, η οικονομική ανάπτυξη είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής χειραγώγησης. Το σύστημα έχει πλημμυρίσει με αυξανόμενες ποσότητες χρέους με ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια. Μέχρι την περίοδο των λουκέτων του 2020, οι επίδοξοι εργαζόμενοι πληρώνονταν για να μην κάνουν τίποτα. Η παγκόσμια παραγωγή τελικών αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε το 2020 και έκτοτε δυσκολεύεται να αυξηθεί. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά -1,4%. Εάν προστεθούν οι αντίθετοι άνεμοι από τα υψηλότερα επιτόκια και το QT, το οικονομικό σύστημα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σημαντικές χρεοκοπίες και αυξανόμενες καταρρεύσεις των γραμμών εφοδιασμού.
[5] Οι σημερινές ραγδαίες τιμές της ενέργειας φαίνεται να σχετίζονται πολύ περισσότερο με τα προβλήματα της περιόδου 1913-1945 παρά με τα προβλήματα των τελών της δεκαετίας του 1970.
Κοιτάζοντας πίσω στο Σχήμα 7, η σημερινή μας περίοδος μοιάζει περισσότερο με την περίοδο μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων παρά με την περίοδο της δεκαετίας του 1970 που συχνά συνδέουμε με υψηλό πληθωρισμό. Και στις δύο περιόδους, το “κόκκινο” τμήμα του διαγράμματος (το τμήμα που ταυτίζω με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου), έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Τόσο στην περίοδο 1913-1945 όσο και σήμερα, είναι σχεδόν όλα τα ενεργειακά αποθέματα εκτός από τα βιοκαύσιμα που εξαφανίζονται.
Την περίοδο 1913-1945, το πρόβλημα ήταν ο άνθρακας. Τα ορυχεία εξαντλούνταν όλο και περισσότερο, αλλά η αύξηση των τιμών του άνθρακα για να πληρωθεί το υψηλότερο κόστος εξόρυξης άνθρακα από εξαντλημένα ορυχεία έτεινε να κάνει τον άνθρακα απαγορευτικά ακριβό. Οι εκμεταλλευτές των ορυχείων προσπάθησαν να μειώσουν τους μισθούς, αλλά ούτε αυτό αποτέλεσε λύση. Ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των χωρών, που σχεδόν σίγουρα σχετίζονταν με την ανεπάρκεια των προμηθειών άνθρακα. Οι χώρες ήθελαν άνθρακα για να προμηθεύουν τους πολίτες τους, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η βιομηχανία και να μπορούν οι πολίτες να συνεχίσουν να θερμαίνουν τα σπίτια τους.
Εικόνα 10. Διαφάνεια που ετοίμασε η Gail Tverberg και δείχνει τις εκτιμήσεις για την αιχμή του άνθρακα για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή αυτής της ενότητας, το σημερινό πρόβλημα είναι ότι σχεδόν όλα τα ενεργειακά μας αποθέματα καθίστανται απλησίαστα. Υπό κάποια έννοια, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορεί να φαίνονται καλύτερα, αλλά αυτό οφείλεται στις εντολές και τις επιδοτήσεις. Δεν είναι κατάλληλες για τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας μέσα σε οποιοδήποτε λογικό χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν και άλλοι παραλληλισμοί με την περίοδο 1913-1945. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της δεκαετίας του 1930 ήταν οι τιμές που δεν ανέβαιναν αρκετά ψηλά ώστε οι αγρότες να έχουν κέρδος. Οι τιμές του πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εξαιρετικά χαμηλές τότε. Η BP 2021 Statistical Review of World Energy αναφέρει ότι η μέση τιμή του πετρελαίου το 1931, σε δολάρια ΗΠΑ το 2020, ήταν 11,08 δολάρια. Αυτή είναι η χαμηλότερη προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό τιμή από οποιοδήποτε έτος μέχρι το 1865. Μια τέτοια τιμή ήταν σχεδόν σίγουρα πολύ χαμηλή για τους παραγωγούς για να βγάλουν κέρδος. Οι χαμηλές τιμές, σε σχέση με την αύξηση του κόστους, αποτελούν πρόσφατα πρόβλημα τόσο για τους αγρότες όσο και για τους παραγωγούς πετρελαίου.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα της δεκαετίας του 1930 ήταν οι τεράστιες εισοδηματικές διαφορές. Η μεγάλη εισοδηματική ανισότητα αποτελεί και πάλι ζήτημα σήμερα, χάρη στην αυξημένη εξειδίκευση. Ο ανταγωνισμός με ανειδίκευτους εργάτες σε χώρες με χαμηλούς μισθούς αποτελεί επίσης ζήτημα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μεγάλο πρόβλημα της δεκαετίας του 1930 ήταν ο αποπληθωρισμός και όχι ο πληθωρισμός, καθώς η φούσκα του χρέους άρχισε να σκάει το 1929.
[6] Αν κάποιος εξετάσει μόνο το αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων κατά τη χρονική περίοδο 1960-1980, είναι εύκολο να αποκτήσει μια παραπλανητική ιδέα για τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων τώρα.
Εάν οι άνθρωποι εξετάζουν μόνο τι συνέβη στη δεκαετία του 1980, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων δεν φαίνεται πολύ σοβαρός. Η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν αρκετά πριν από την αύξηση των επιτοκίων. Μετά την κορύφωση των επιτοκίων, η παγκόσμια οικονομία συνέχισε γενικά να αναπτύσσεται. Ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου και της εκτόξευσης των επιτοκίων, ο κόσμος επιτάχυνε τη μετάβασή του στη χρήση λίγο λιγότερου αργού πετρελαίου ανά άτομο.
Εικόνα 11. Κατά κεφαλήν παραγωγή αργού πετρελαίου από το 1973 έως το 2021. Οι ποσότητες αργού πετρελαίου προέρχονται από τις διεθνείς στατιστικές της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (Energy Information Administration). Οι εκτιμήσεις για τον πληθυσμό προέρχονται από τις εκτιμήσεις του πληθυσμού του ΟΗΕ για το 2019. Για το 2021 χρησιμοποιείται η πρόβλεψη χαμηλής αύξησης του πληθυσμού από τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα, η παγκόσμια οικονομία μπόρεσε να επεκτείνει τη χρήση άλλων ενεργειακών προϊόντων, τουλάχιστον μέχρι το 2018.
Εικόνα 12. Παγκόσμια κατά κεφαλήν συνολική παροχή ενέργειας με βάση τα στοιχεία της στατιστικής επισκόπησης της BP για την παγκόσμια ενέργεια 2021. Το παγκόσμιο κατά κεφαλήν αργό πετρέλαιο βασίζεται σε διεθνή στοιχεία της EIA, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις του πληθυσμού του ΟΗΕ για το 2019. Σημειώστε ότι τα στοιχεία για το αργό πετρέλαιο είναι μέχρι το 2021, αλλά οι συνολικές ποσότητες ενέργειας είναι μόνο μέχρι το 2020.
Από το 2019, το πρόβλημά μας είναι ότι η συνολική προσφορά ενέργειας δεν συμβαδίζει με την αύξηση του πληθυσμού. Το κόστος εξόρυξης όλων των ειδών πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου συνεχίζει να αυξάνεται λόγω εξάντλησης, αλλά η ικανότητα των πελατών να αντέξουν οικονομικά τις υψηλότερες τιμές των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται με αυτά τα ενεργειακά προϊόντα δεν αυξάνεται ώστε να συμβαδίζει με αυτό το υψηλότερο κόστος. Οι τιμές της ενέργειας πιθανόν να είχαν εκτοξευθεί το 2020 εάν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί που σχετίζονται με την COVID. Η παραγωγή πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου δεν μπόρεσε να αυξηθεί επαρκώς μετά τα λουκέτα, ώστε οι οικονομίες να επαναλειτουργήσουν πλήρως. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών ενέργειας.
Όσον αφορά τους ρυθμούς πληθωρισμού, η σχέση μεταξύ των υψηλότερων επιτοκίων (διάγραμμα 1) και των ετήσιων ρυθμών πληθωρισμού (διάγραμμα 8) δεν είναι παραδόξως πολύ στενή. Τα ποσοστά πληθωρισμού αυξήθηκαν κατά την περίοδο 1960-1973 παρά την αύξηση των επιτοκίων, κυρίως πιθανότατα λόγω της ταχείας ανάπτυξης της οικονομίας από την αυξημένη κατά κεφαλήν προσφορά φθηνής ενέργειας.
Το διάγραμμα 8 δείχνει ότι τα ποσοστά πληθωρισμού δεν μειώθηκαν αμέσως ούτε μετά την αύξηση των επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο το 1980. Υπήρξε μείωση του πληθωρισμού στο 4% το 1983, αλλά μόνο μετά την κατάρρευση της κεντρικής κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 τα ποσοστά πληθωρισμού έτειναν να παραμένουν κοντά στο 2% ετησίως.
[7] Ένα πιο σχετικό πρόσφατο παράδειγμα όσον αφορά τις αναμενόμενες επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων είναι οι επιπτώσεις της αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ την περίοδο 2004-2007. Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση του χρέους subprime στις ΗΠΑ, η οποία συνδέεται με τη Μεγάλη Ύφεση του 2008-2009.
Ανατρέχοντας στο Σχήμα 1, μπορεί κανείς να δει την επίδραση της αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων την περίοδο 2004-2007. Αυτό οδήγησε τελικά στη Μεγάλη Ύφεση του 2008-2009. Έγραψα σχετικά με αυτό στην ακαδημαϊκή μου εργασία με τίτλο Oil Supply Limits and the Continuing Financial Crisis, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Energy το 2010.
Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι το 2008. Η φούσκα του χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη. Η έλλειψη ενεργειακών προϊόντων έχει επεκταθεί πέρα από το πετρέλαιο και στον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Η ιδέα της αύξησης των επιτοκίων σήμερα μοιάζει πολύ με το να πάμε στη Μεγάλη Ύφεση και να αποφασίσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια επειδή οι τραπεζίτες αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν επαρκές μερίδιο από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγει η οικονομία. Αν πραγματικά δεν υπάρχουν αρκετά αγαθά και υπηρεσίες για όλους, το να δίνεται στους δανειστές μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής προσφοράς δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά.
[8] Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κρύβονται εδώ και πολλά χρόνια από μια ξεπερασμένη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας.
Λόγω της φυσικής της οικονομίας, συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από ό,τι υποθέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Οι άνθρωποι υποθέτουν σχεδόν πάντα ότι όλες οι πτυχές της οικονομίας μπορούν να “μείνουν μαζί” ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ελλείψεις ενέργειας ή άλλων προϊόντων. Οι άνθρωποι υποθέτουν επίσης ότι οι ελλείψεις θα γίνουν αμέσως εμφανείς μέσω των υψηλών τιμών, χωρίς να συνειδητοποιούν τον τεράστιο ρόλο που παίζουν τα επιτόκια και τα επίπεδα χρέους. Οι άνθρωποι υποθέτουν περαιτέρω ότι αυτές οι εκτοξευόμενες τιμές θα επιφέρουν με κάποιο τρόπο μεγαλύτερη προσφορά, και όλο το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως πριν. Επιπλέον, αναμένουν ότι όποιοι πόροι υπάρχουν στο έδαφος, τους οποίους έχουμε την τεχνική δυνατότητα να εξάγουμε, μπορούν να εξορύσσονται.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τιμές δεν είναι απαραίτητα καλός δείκτης των ελλείψεων. Όπως ο πυρετός μπορεί να έχει πολλές αιτίες, έτσι και οι υψηλές τιμές μπορεί να έχουν πολλές αιτίες.
Η οικονομία μπορεί να συνεχιστεί μόνο όσο συνεχίζουν να λειτουργούν όλα τα σημαντικά μέρη της. Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα αναφερόμενα αποθέματα οποιουδήποτε προϊόντος μπορούν πραγματικά να εξαχθούν, ακόμη και αν τα αποθέματα έχουν ελεγχθεί από έναν αξιόπιστο ελεγκτή. Αυτό που μπορεί πραγματικά να εξαχθεί εξαρτάται από τις τιμές που θα παραμείνουν αρκετά υψηλές ώστε να δημιουργηθούν κεφάλαια για πρόσθετες επενδύσεις, όπως απαιτείται. Η ποσότητα που μπορεί να εξαχθεί εξαρτάται επίσης από τη συνέχιση των διεθνών γραμμών εφοδιασμού που παρέχουν αγαθά όπως οι χαλυβδοσωλήνες. Σημαντική είναι επίσης η συνέχιση της ύπαρξης κυβερνήσεων που μπορούν να διατηρήσουν την τάξη στις περιοχές όπου πρόκειται να γίνει η εξόρυξη.
Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο είναι ένα πολύ γρήγορα συρρικνούμενο οικονομικό σύστημα που δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Φαίνεται ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να συμβεί αν σκάσει η φούσκα του χρέους και σπάσουν πάρα πολλές γραμμές εφοδιασμού. Μπορεί να υπάρξει χρονική υστέρηση μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων και της εμφάνισης των δυσμενών επιπτώσεων στην οικονομία. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων που πραγματοποιούν καθώς και το QT. Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί πολύ χειρότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί!
0 comments: