Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Στην κορυφή η Ρωσική οικονομία !!!

    

Τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ προσπάθησαν για πολλές ημέρες να δείξουν μία «μαγική εικόνα» σε ότι αφορά την ρωσική οικονομία, αλλά στο τέλος οι αριθμοί επικρατούν και λένε την πραγματική αλήθεια: 


Η ρωσική οικονομία «απογειώθηκε» εν μέσω πολέμου με την Ουκρανία και δυτικών κυρώσεων οι οποίες αντί να πλήξουν την Μόσχα έπληξαν την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Δύση συνολικά.

Ο πληθωρισμός που θεωρούντανκάτι σαν «ανέκδοτο» για τις δυτικές χώρες εδω και πολλές δεκαετίες είναι πλέον μία σκληρή πραγματικότητα που αγγίζει το 10%!

Η ακρίβεια στο ρεύμα και τα καύσιμα έχουν προκαλέσει εφιαλτικά σενάρια για τις δυτικές κοινωνίες την στιγμή που στην αρχή της ουκρανικής κρίσης κάποιοι «έγκυροι» αναλυτές έβγαινα στα δυτικά ΜΜΕ και έλεγαν ότι με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις, οι Ρώσοι θα πεινάσουν και δεν θα μπορούν να βγαίνουν έξω ούτε για… καφέ.

Τι έγινε πραγματικά; Οι Ρώσοι δεν έπαθαν τίποτα από αυτά αλλά αντίθετα το έπαθαν οι… Δυτικοί!

Όπως είπμε τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια για αυτό μία ολόκληρη φιλοσοφία, αυτή του Πυθαγόρα, δημιυοργήθηκε και στηρίχτηκε πάνω στους αριθμούς.

Ρεκόρ επταετίας στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου τον Απρίλιο, πλεόνασμα πάνω από 11 δισ. ευρώ στον ρωσικό προϋπολογισμό το α’’ τετράμηνο και ανεπαίσθητη ακρίβεια, την στιγμή που η ακρίβεια στην Δύση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε νοσηρή φαντασία. Τον Απρίλιο οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ξεπέρασαν τα 160.000.000 βαρέλια – η καλύτερη επίδοση της τελευταίας επταετίας!

 Το ρούβλι ανέκαμψε και σήμερα έχει την ίδια αξία που είχε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μεν από την αρχή της χρονιάς, αλλά κυμαίνονται γύρω στο 10%. Μια ήπια άνοδος συγκριτικά με την έκρηξη ακρίβειας στην Ευρώπη.

Κι όλα αυτά την στιγμή που υποτίθεται οι αντι-ρωσικές κυρώσεις θα προκαλούσαν κατάρρευση στο ρούβλι το οποίο θα το καταντούσαν «χαρτί γενικής χρήσεως».

Αυτές τις χαζομάρες έλεγαν επί μονίμου βάσεως τα δυτικά ΜΜΕ και ο κόσμος του άρεσε να αυτοϋπνωτιζεται με την ιδέα αυτή μέχρι που η πραγματικότητα εξαφάνισε όλες τις αυταπάτες.

Η Μόσχα όπως ήδη έχει καταγράψει το pronews.gr εκπληρώνει κανονικά τις πληρωμές των ομολόγων της σε ξένο νόμισμα.

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαϊκές οικονομίες επιστρέφουν στην εποχή του 1970!

σύμφωνα με τους δείκτες των Goldman Sachs, Refinitiv Datastream και Economist, οι μετρήσεις σε «πραγματικό χρόνο» της ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας δεν παρουσιάζουν ουσιαστική κάμψη.

Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού, δείκτης που καθρεφτίζει αν υπάρχει σοβαρή κατάρρευση οικονομικών δραστηριοτήτων σε μια χώρα, παραμένει σταθερή. Έπειτα από μια προσωρινή ύφεση τον Μάρτιο, οι Ρώσοι ξοδεύουν πάλι κανονικά σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ, σύμφωνα με τον δείκτη δαπανών της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας.

Στις 29 Απριλίου η ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από 17% σε 14%, σημάδι ότι ο οικονομικός πανικός που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο άρχισε να υποχωρεί. Ο βασικότερος λόγος για την αντοχή της ρωσικής οικονομίας είναι ο ορυκτός πλούτος τηςΑπό την εισβολή κι έπειτα, η Ρωσία έχει εξαγάγει ορυκτά καύσιμα αξίας τουλάχιστον 65 δισ. δολαρίων. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα της χώρας από υδρογονάνθρακες εκτινάχθηκαν κατά 80% σε σχέση με το 2021.

Οι προβλέψεις πολλών δυτικών οικονομολόγων ότι το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 15%, αποδεικνύονται μέχρι τώρα βιαστικές κι εκτός πραγματικότητας.

Πρέπει να προσθέσουμε ότι δεν είναι η Ρωσία αυτάρκης μόνο στην ενέργεια. Είναι αυτάρκης και στα τρόφιμα και στις πρώτες ύλες.

Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν κάνει εξαγωγές πια, δηλαδή δεν πουλάει, ωστόσο ο ρωσικός λαός ή αλλιώς η ρωσική κοινωνία, συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί προς δικό της όφελος.

Δηλαδή δεν υπάρχουν προβλήματα στην χρήση τους και οι ρώσοι δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις, κάτι το οποίο συμβαίνει αντίθετα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες οι οποίες δεν διαθέτουν ούτε πρώτες ύλες, ούτε μέταλλα, ούτε επάρκεια τροφίμων.

Το πλεόνασμα του ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού της Ρωσίας για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 ανήλθε σε 800 δισεκατομμύρια ρούβλιαΔηλαδή σε ένα ποσό άνω των 11 δισ. ευρώ!

Όπως έγραψε η «Izvestia», από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ρωσίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η επίδοση οφείλεται κυρίως στα πρόσθετα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ετσι, η Ρωσία έχει ήδη ένα «μαξιλάρι» για τη στήριξη της οικονομίας της σε ενδεχόμενες πιέσεις του β’ εξαμήνου, όπως εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές.

Όπως υπολογίζει το ρωσικό Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας, το πλεόνασμα του Προϋπολογισμού ενδέχεται να ροκανιστεί ως το τέλος της χρονιάς, κυρίως λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων προς τις επιχειρήσεις, αλλά και για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ακόμα κι έτσι, όμως, τυχόν έλλειμμα ως το τέλος του 2022 θα είναι διαχειρίσιμο, ειδικά για συνθήκες πολέμου.

Η Ευρώπη, που αυτοσυγχαίρεται για τις πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία, έχει πληρώσει 40 δισ. ευρώ από την αρχή του πολέμου ως τα τέλη Απριλίου στη Μόσχα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Είναι να γελάει κανείς με το πως παρουσιάζονται τα πράγματα στους Ευρωπαίους πολίτες για να μην κατανοήσουν πόσο έχουν κοροϊδευτεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να μην αντιληφθούν πόσο θα τους κοστίσει εν τέλει η τιμωρία της Ρωσίας και αντίθετα ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις από την τιμωρία αυτή στους ίδιους τους Ρώσους.

Μηδαμινές αφού δεν τους λείπει τίποτε.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να κατανοήσουμε τις βασικές διαφορές οι οποίες ορίζουν την πραγματικότητα. Άλλο το να κατέχεις πραγματικά αγαθά όπως τρόφιμα πρώτες ύλες και ενέργεια κι άλλο να παράγεις φανταστικά χρήματα στα χρηματιστήρια.

Τα φανταστικά χρήματα μπορούν να αγοράσουν τα παραπάνω αγαθά σε κανονικές συνθήκες ειρήνης, αλλά όταν αρχίσουν οι «καυγάδες» η αξία τους γίνεται αυτό που πραγματικά είναι: Φανταστική.

Δυτικές χώρες, που ήδη έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εξακολουθούν να αγοράζουν από το Κρεμλίνο, βρίσκοντας «παραθυράκια», παρακάμπτοντας, έτσι, τις δικές τους κυρώσεις.

ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία και Αυστραλία απαγόρευσαν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου από την αρχή της εισβολής. Τον Απρίλιο, όμως, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν στα 1.600.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 300.000 βαρέλια περισσότερα από τον Μάρτιο.

Τον περασμένο Απρίλιο οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ξεπέρασαν τα 160.000.000 βαρέλια, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση της τελευταίας επταετίας!
Δηλαδή, οι αντι-ρωσικές κυρώσεις κατάφεραν να «σπρώξουν» την ρωσική οικονομία!

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, δημοσιεύματα της ρωσικής «Izvestia» και της αμερικανικής «Wall Street Journal» συμφωνούν για τις ασυνήθιστες φόρμουλες δυτικών εταιριών που αγοράζουν ρωσική ενέργεια.

Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους διανομής είναι με τάνκερ που αναμειγνύουν φορτία στη μέση της θάλασσας, για να αποκρύπτουν την προέλευση του πετρελαίου. Σύμφωνα με την «WSJ», όλο και περισσότερο πετρέλαιο βγαίνει από τη Ρωσία με «άγνωστο προορισμό».

Τον Απρίλιο πάνω από 11.100.000 βαρέλια φορτώθηκαν από ρωσικά λιμάνια σε δεξαμενόπλοια χωρίς προγραμματισμένη διαδρομή. Πολλές χώρες χρειάζονται απεγνωσμένα το ρωσικό πετρέλαιο, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία τους και να φρενάρουν μια ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

Όμως, οι ανάγκες αυτές πρέπει να ικανοποιούνται «αθόρυβα». Με δυο λόγια, το κόλπο συνοψίζεται ως εξής, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα: «Το πετρέλαιο μεταφέρεται σε μεγαλύτερα πλοία στη θάλασσα και εκφορτώνεται. Με ετικέτα αγνώστου προορισμού. Στη συνέχεια το ρωσικό αργό πετρέλαιο αναμειγνύεται με το υπάρχον φορτίο του πλοίου, ώστε να μην εντοπίζεται από πού προήλθεΜε αυτή την πρακτική γίνονταν και στο παρελθόν εξαγωγές από χώρες που βρίσκονταν σε καθεστώς κυρώσεων, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα».

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνουν οι «WSJ» και «Izvestia» ώστε να γίνει κατανοητή η συγκεκριμένη αλυσίδα: Τρία τάνκερ αναχώρησαν από τα ρωσικά λιμάνια του Πριμόρσκ και της Ουστ Λούγκα και φόρτωσαν πετρέλαιο σε ένα άλλο πλοίο που βρισκόταν στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Το πλοίο είχε κατεύθυνση από τη Νότια Κορέα, με προορισμό το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν μείγματα πετρελαίου από το Τουρκμενιστάν και τη Λετονία. Αυτά τα μείγματα περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα ρωσικού πετρελαίου.
Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της «WSJ» η αμερικανική ExxonMobil, η βρετανική Shell και η ιταλική Eni δήλωσαν ότι «μεταφέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν, απλώς το κάνουν μέσω ρωσικού λιμανιού».

Η Ελλάδα σχεδόν τριπλασίασε μέσα στον Απρίλιο τις εισαγωγές φορτίων πετρελαίου από τη Ρωσία. Από 47.846 βαρέλια την ημέρα μ.ο. το Μάρτιο, σε 119.618. Εκκωφαντική η… έκρηξη στα «άγνωστα» φορτία (Unknown), με τα «παραθυράκια» κρυφών εισαγωγών από τη Ρωσία στα ευρωπαϊκά λιμάνια (από 24.000 σε 655.000 βαρέλια)

Η Ε.Ε. συζητά να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. αλλά το κλίμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι συγκρουσιακό. Πιθανόν, τελικά, ορισμένα κράτη να απέχουν από το ρωσικό πετρέλαιο, άλλα να δηλώσουν ότι πρόκειται να το κάνουν στο μέλλον κι άλλα να αφήσουν το ζήτημα στη διακριτική ευχέρεια των ιδιωτικών εταιριών της χώρας τους.

Μέχρι στιγμής το ρωσικό πετρέλαιο αγοράζεται ελεύθερα από ευρωπαϊκές χώρες, βάσει συμβολαίων που είχαν συναφθεί πριν από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη «WSJ», η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες – προορισμούς για τις οποίες τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκαν τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τους μέσους όρους του Μαρτίου!

Το ίδιο ισχύει για Ρουμανία, Βουλγαρία, Εσθονία. Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στον όγκο πωλήσεων για την Ολλανδία, τον μεγαλύτερο αγοραστή στην Ευρώπη, και την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, προς την Ελλάδα έφευγαν από ρωσικά λιμάνια 47.846 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα κατά μέσο όρο τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο αυτός ο αριθμός εκτοξεύθηκε σε 119.618 βαρέλια την ημέρα κατά μ.ό. Εκκωφαντική, όμως, ήταν η έκρηξη κυρίως στα «άγνωστα» (unknown) φορτία , με τα «παραθυράκια» κρυφών εισαγωγών από τη Ρωσία στα ευρωπαϊκά λιμάνια, που από τα 24.000 ανά ημέρα τον Μάρτιο απογειώθηκαν στα 655.000.

Ο Σάιμον Τζόνσον, καθηγητής του MIT και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, δήλωσε ότι εν όψει ενός πιθανού εμπάργκο οι χώρες σπεύδουν να αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο, σε όσο το δυνατόν φθηνότερες τιμές.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η τιμή του πετρελαίου, αν υπάρξει ένα πλήρες εμπάργκο στη Ρωσία. Ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης, Κιρίλ Μελνίκοφ, δήλωσε στην «Izvestia» ότι, σε περίπτωση που η ρωσική ενέργεια δεν βρει νέες αγορές στην Ασία, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ, άλλωστε, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ώστε να αντισταθμίσει τυχόν απώλεια εφοδιασμού από τη Ρωσία λόγω μποϊκοτάζ.

Ο ειδικός στο τμήμα στρατηγικής έρευνας της Total Research, Νικολάι Βαβίλοφ, τόνισε ότι υπάρχουν και σημαντικές τεχνικές δυσκολίες για την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου: «Θεωρητικά, το ρωσικό πετρέλαιο είναι δυνατόν να αντικατασταθεί με πετρέλαιο από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μέση Ανατολή ή την Αμερική. Τεχνικά, όμως, τα περισσότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ρωσικό πετρέλαιο. Ο εκσυγχρονισμός τους μπορεί να διαρκέσει μήνες, κάτι που θα αυξήσει απότομα τις τιμές των καυσίμων».

Σύμφωνα με τον ειδικό, κάθε κατηγορία πετρελαίου διαφέρει ως προς την ποσότητα των ακαθαρσιών, την πυκνότητα, την περιεκτικότητα σε θείο και μια σειρά από άλλους δείκτες. Γι’ αυτό, όπως εξηγεί ο Βαβίλοφ, η Ευρώπη προς το παρόν πασχίζει ώστε το ρωσικό πετρέλαιο να γίνει «μη ρωσικό». Είτε με δεξαμενόπλοια που αλλάζουν σημαία μεσοπέλαγα είτε αναμειγνύοντάς το για να μη διακρίνεται ως ρωσικό ή «πειράζοντας» τα έγγραφα για την προέλευση. Κάτι τέτοιο, λέει ο Ρώσος ειδικός, γινόταν με το ρωσικό πετρέλαιο στη Βαλτική, όταν βαφτίστηκε «λετονικό».

Υπάρχουν, μάλιστα, και σενάρια για το πιθανό εμπάργκοΗ Ε.Ε. θα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο π.χ. από τις Τουρκία, Σερβία, Ουγγαρία και οποιαδήποτε χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Κατά τη δευτερογενή πώληση, αφότου δηλαδή η αγορά θα γίνεται μέσω π.χ. Τουρκίας, το ρωσικό πετρέλαιο θα θεωρείται πλέον «μη ρωσικό» για την Ευρώπη.

Ενα εμπάργκο στο φυσικό αέριο θα έχει υπερπολλαπλάσιες επιπτώσεις. Το Ινστιτούτο της Οξφόρδης για τις Ενεργειακές Σπουδές υπολογίζει ότι μια πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.

Ηδη οι πρώτοι τριγμοί εμφανίστηκαν μετά τη μερική παύση της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, με την πλευρά της Ρωσίας να κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο από Κίεβο – Ουάσινγκτον.

«Ισως είναι ένα πρώτο σημάδι πριν από την πλήρη διακοπή της άντλησης», πιθανολογούν οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από την «Izvestia». Σε μια τέτοια περίπτωση, το Κίεβο μπορεί να στερήσει από την Ε.Ε. σχεδόν το 33% του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι πρώτες χώρες που θα υποφέρουν τότε, θα είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Μολδαβία, η Σλοβακία, κ.ά.

Μέσα στην εβδομάδα η Ουκρανία διέκοψε μερικώς τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω ενός από τους δύο βασικούς αγωγούς, με το Κίεβο να επικαλείται «περιστάσεις ανωτέρας βίας». Η Gazprom, από την πλευρά της, λέει ότι δεν έχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει «ανωτέρα βία» και δεν βλέπει κανένα εμπόδιο για να συνεχιστεί η ροή με τον προηγούμενο τρόπο λειτουργίας.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ρωσικού Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας, Αλεξάντρ Φρολόφ, δήλωσε ότι «οι ουκρανικές Αρχές θέλουν να δημιουργήσουν ένα πρόσχημα για παράνομη εξόρυξη φυσικού αερίου, που θα λύσει μέρος των ενεργειακών προβλημάτων της χώρας».

Στην παρούσα φάση, η δυτική Ευρώπη δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η κύρια οδός για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είναι ο αγωγός Nord Stream Baltic.

Από τη Ρωσία μέσω Βαλτικής ρέουν σχεδόν 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η Γερμανία συνολικά αγοράζει περίπου 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο διευθυντής του ρωσικού Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, Κονσταντίν Σιμόνοφ, θεωρεί ότι η Ουκρανία αρχίζει σταδιακά να παίζει το χαρτί της πλήρους αποκοπής της ροής φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέα αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου.

Φυσικά, πίσω από την Ουκρανία κρύβονται Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι αμερικανοί θέλουν με κάθε τρόπο την διακοπή της ζωής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για δύο βασικούς λόγους:

Γιατί θέλουν οι Ευρωπαίοι να γυρίσουν πίσω στην εποχή του «λίθου» από οικονομικής άποψη και επειδή εν συνεχεία θα αναγκαστούν να αγοράσουν το αμερικανικό πανάκριβο LNG επιτυγχάνοντας έτσι την πλήρη εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ζωές των ανθρώπων είναι η συνήθεια. Στην Δύση είχαν συνηθίσει με την παραγωγή χρηματιστηριακού χρήματος να αγοράζουν ότι χρειάζονται και να ζουν πολυτελώς.

Έτσι είχαν πιστέψει για παράλογους λόγους (αυτή είναι η δύναμη της συνήθειας) ότι αν «κόψουν» στην Ρωσία την πρόσβαση στο δυτικό χρήμα, η Ρωσία και οι Ρώσοι θα πεινάσουν.

Όμως στο τέλος επικρατεί πάντα η πραγματικότητα και οι κανόνες της στυγνής Λογικής.

Επικρατεί αυτό που διαθέτει τα πάντα και επίσης διαθέτει την στρατιωτική ισχύ που του επιτρέπει να τα διατηρεί υπό την κατοχή του.

“Όπως όλα δείχνουν, η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα δεχθεί σύντομα δύο νέα μέλη, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Αυτό το γεγονός θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, καθώς θα δημιουργήσει πολλά νέα προβλήματα στη Ρωσία πέρα ​​από τα υπάρχοντα. Πώς πρέπει να αντιδράσει η Μόσχα στην απόφαση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης;” διερωτάται σε άρθρο-ανάλυση έγκριτο Ρωσικό ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

Αν κοιτάξετε τον εγχώριο Τύπο για αυτό το θέμα, είναι αξιοσημείωτο ότι τα σχόλια πολλών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στοχεύουν στην προσπάθεια να ηρεμήσουν το ανήσυχο κοινό. Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά καθόλου καλές οι εξελίξεις.

Απειλή από τον Βορρά

Τυπικά, αυτή η απειλή δεν είναι τόσο μεγάλη. Οι φινλανδικές δυνάμεις αυτοάμυνας έχουν μόνο 12.000 επαγγελματίες στρατιώτες και 22.000 έφεδρους. Οι επίγειες δυνάμεις είναι οπλισμένες με εκατό γερμανικά άρματα μάχης Leopard, με τον ίδιο αριθμό να είναι σε αποθήκες, η Πολεμική Αεροπορία είναι οπλισμένη με αμερικανικά μαχητικά βομβαρδιστικά F-18 / A και βρετανικής κατασκευής επιθετικά αεροσκάφη rSiddeley Hawk.

Το φινλανδικό Πολεμικό Ναυτικό είναι μικρό και εκπροσωπείται κυρίως από ναρκαλιευτικά, ναρκοθηρευτικά, περιπολικά πλοία και σκάφη.

Στη Σουηδία, οι Ένοπλες Δυνάμεις αριθμούν συνολικά 30.000 άτομα. Οι επίγειες δυνάμεις είναι οπλισμένες με 120 γερμανικά άρματα μάχης Leopard, 340 οχήματα μάχης πεζικού Strf 9040, 48 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 155 mm Archer, η Πολεμική Αεροπορία -διαθέτει σουηδικά μαχητικά βομβαρδιστικά JAS 39 Gripen, καθώς και ιταλικά επιθετικά ελικόπτερα AW109.

Με την πρώτη ματιά, η δύναμη δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά αυτό είναι μόνο στην αρχή.

Είναι η Φινλανδία που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Ρωσία, λόγω της παρουσίας κοινών συνόρων μήκους 1271,8 χιλιομέτρων, της γειτνίασης με τη δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική μητρόπολη της Αγίας Πετρούπολης και της ικανότητας να εμποδίζει την έξοδο από τον Φινλανδικό Κόλπο των πλοίων του στόλου της Βαλτικής.

Και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τη χώρα μας.

Πρώτον, μην ξεχνάτε ότι οι Φινλανδικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας είναι μικρές μόνο σε καιρό ειρήνης. Το Ελσίνκι έχτισε τον στρατό του σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και με πληθυσμό λιγότερο από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, το 80% των ανδρών υπηρετούσε σε αυτόν.  Σε περίπτωση πολέμου, η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί εύκολα να αυξηθεί σε 280.000.

Για σύγκριση, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί ακριβώς στον αριθμό όλων των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος είναι επίσης 280000από το 2021. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, αφού σχεδόν όλες οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, συμβασιούχοι, συμμετέχουν πλέον σε ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει.

Δεύτερον, το Ελσίνκι παρήγγειλε 64 μαχητικά F-35A πέμπτης γενιάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μια παρτίδα 120 πυραύλων αέρος-εδάφους AGM-158 JASSM που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν υψηλής αξίας, κινητούς και σταθερούς στόχους. Χάρη σε αυτό, η φινλανδική Πολεμική Αεροπορία θα είναι σε θέση να θέσει σε πραγματικό κίνδυνο ολόκληρη τη βορειοδυτική Ρωσία, την Αγία Πετρούπολη και την περιοχή του Καλίνινγκραντ με τον στόλο της Βαλτικής μας και ακόμη και τον Βόρειο Στόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παρεμπιπτόντως, τα μαχητικά «stealth» F-35A είναι δυνητικά φορείς πυρηνικών όπλων. Μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο μπλοκ του ΝΑΤΟ, αυτό θα αποκτήσει μια εντελώς νέα στρατηγική σημασία για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Τρίτον, παρά τον μικρό αριθμό του, το φινλανδικό ναυτικό αποτελεί πραγματική απειλή για τον στόλο της Βαλτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως, 6 ναρκοθηρευικά και 13 ναρκαλιευτικά, καθώς και 8 ταχύπλοα σκάφη πυραύλων που εκτελούν λειτουργίες υποστήριξης πυρός, θα μπορούσαν εύκολα να εμποδίσουν την έξοδο από τον Κόλπο της Φινλανδίας για τα ρωσικά πλοία.

Αν πριν το πρόβλημά μας ήταν μόνο η Εσθονία, οπλισμένη με θαλάσσιες νάρκες και αντιπλοϊκούς πυραύλους, που βρισκόταν στην άλλη πλευρά της, τώρα θα προστεθεί σε αυτήν και η Φινλανδία. Τα πλοία του Βαλτικού Στόλου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε περίπτωση σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην προβλήτα, μη μπορώντας να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη βάση και πλέον μετατρέπονται σε τροφή για τους εχθρικούς πυραύλους

Και αυτά είναι μόνο τα προβλήματα που μόνο η Φινλανδία μπορεί να μας δημιουργήσει μόνη της.

Εκτός από όσα έχουν ήδη ειπωθεί, όπλα επιθετικά από τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ θα μπορούν σύντομα να τοποθετηθούν στο έδαφός του, όπως αεροπορία, MLRS μεγάλου βεληνεκού, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας κ.λπ.

Καθώς κλιμακώνεται ο Ψυχρός Πόλεμος, τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας.

Τι  πρέπει να κάνουμε;

Η απάντηση στην αντιρωσική στρατιωτικοποίηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας πρέπει να είναι περίπλοκη.

Στη βόρεια γειτονική μας Φινλανδία πρέπει να διακοπεί  αμέσως η παροχή φυσικού αερίου, άνθρακα, ηλεκτρισμού και ξυλείας. Ας νιώσουν στους ώμους τους όλο το κόστος της ρωσοφοβικής πολιτικής, όπως έχει ήδη συμβεί με τα κράτη της Βαλτικής.

Στρατιωτικά, δυστυχώς, η Ρωσία θα πρέπει να ξοδέψει πολλά χρήματα για την ανοικοδόμηση ολόκληρου του συστήματος ασφαλείας στα βορειοδυτικά της χώρας. Θα πρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά το σύστημα αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας, καλύπτοντας την Αγία Πετρούπολη και ολόκληρο το βιομηχανικό σύμπλεγμα της.

Η πορεία της “ειδικής επιχείρησης” στην Ουκρανία έδειξε ξεκάθαρα ότι η σημερινή δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σαφώς δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες απειλές. Είναι σίγουρα αδύνατο να γίνει χωρίς αύξηση του αριθμού των χερσαίων δυνάμεων και, ίσως, το ζήτημα της ασφάλειας των παραμεθόριων περιοχών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω της δημιουργίας μονάδων εδαφικής άμυνας.

Εάν συμβεί κάτι κακό τώρα στα βορειοδυτικά, θα αποσύρουμε πραγματικά τα στρατεύματα από την Ουκρανία, όπου χρειάζεται κάθε στρατιώτης, πολεμώντας ενάντια σε έναν αριθμητικά ανώτερο εχθρό

 Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις περιοχές που συνορεύουν με άλλες χώρες μη φιλικές προς τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι η συνολική στρατιωτική ισχύς του μπλοκ του ΝΑΤΟ αντικειμενικά υπερβαίνει τη ρωσική. Ως εκ τούτου, ως αποτρεπτικό μέτρο, θα ήταν σκόπιμο να οπλιστούν τα πλοία του στόλου της Βαλτικής και του Βορρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με πυραύλους Kalibr με πυρηνικές κεφαλές.

Επίσης,  θα πρέπει να αναπτυχθούν και οι Iskander-M .

Οι βόρειοι γείτονές μας, που αποφάσισαν να ενταχθούν στο αντιρωσικό στρατιωτικό μπλοκ, πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι θα γίνουν πλέον στόχοι προτεραιότητας για ένα πυρηνικό χτύπημα.

Τα αστεία τελείωσαν”

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία θα επηρεαστεί σημαντικά από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουδίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά την ένταξη του Ελσίνκι   στο ΝΑΤΟ,  αναμένεται η μεγαλύτερη  στρατιωτική ενίσχυση από πλευράς Ρωσίας να πραγματοποιηθεί στο νότιο τμήμα των φινλανδικών συνόρων,  για την προστασία της βιομηχανικής και οικονομικής περιοχής της Αγίας Πετρούπολης.

Ο χρόνος πτήσης των Φινλανδικών πυραύλων θα αλλάξει σημαντικά, άλλωστε η απόσταση από την πόλη μέχρι τα σύνορα είναι περίπου 200 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, τα στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να τελούν σε κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας.

Επιπλέον, πρόσθετα συστήματα αεράμυνας των τελευταίων μοντέλων πιθανότατα θα αναπτυχθούν εκεί για να αντιμετωπίσουν στόχους χαμηλού και μεγάλου υψόμετρου.

Η  Ρωσική αεροπορία θα πρέπει να εκτελεί καθήκοντα μάχης όχι σε ετοιμότητας “δύο” στο αεροδρόμιο, αλλά σε ετοιμότητα “ένα” δηλαδή στον αέρα , σύμφωνα με Ρώσο εμπειρογνώμονα

Σοβαρά θα ενισχυθούν και οι ναυτικές μονάδες των συνοριακών στρατευμάτων και οι μονάδες του  Ρωσικού υπουργείου Άμυνας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων.

Αν μιλάμε για ποσότητα, τότε για αποτροπή αρκεί να δημιουργηθεί ένας σχηματισμός συνδυασμένων όπλων ενός πλήρους επιτελείου  έως δέκα χιλιάδων ανδρών.

Ρώσος εμπειρογνώμονας υπενθύμισε επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο προβλέπει τη δημιουργία, εάν χρειαστεί, αεροναυτικών μονάδων εξοπλισμένων με αερόπλοια ή αερόστατα. «Φτιάχνουμε στρατιωτικά μπαλόνια στο Dolgoprudny. Μπορούν να βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, ως φυσική άμυνα έναντι στόχων χαμηλού υψομέτρου όπως τα drones, καθώς και για συνεχή εναέρια αναγνώριση», κατέληξε

Επίλογος

Η ένταξη Φινλανδίας  και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αυξήσει τα σύνορα ΝΑΤΟ-Ρωσίας σημαντικά, γεγονός που θα απαιτήσει την διατήρηση σε σταθερή βάση  ρωσικών δυνάμεων προσανατολισμένων στη Βαλτική, πράγμα που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία. Ωστόσο εξάγεται  και ένα άλλο πολύ σημαντικό συμπέρασμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι ότι, τελικά αντί ο Πούτιν να αποτρέψει την περαιτέρω απευθείας γειτνίαση  της Ρωσίας με μια ακόμη χώρα όπως η Ουκρανία, θα πετύχει να συνορεύει με δύο άλλες, την Φινλανδία και τη Σουηδία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου