Κλιμάκωση: 10.000 στρατιώτες Πολωνίας-Λιθουανίας θα εισβάλουν στην Ουκρανία.

 

Στήθηκε σκηνικό ραγδαίας κλιμάκωσης. Στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας-Ουκρανίας δείχνουν πως έρχεται ραγδαία κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες.



Οι κινήσεις αυτές συνοδεύονται από πολιτικές αποφάσεις που κινούνται προς την κατεύθυνση της στρατιωτικής εμπλοκής.

Είναι γνήσιο το έγγραφο;

Έγγραφο που διέρρευσε αποκαλύπτει πως έχει προετοιμαστεί ένα «κοινό ειρηνευτικό σώμα Λιθουανίας-Πολωνίας» το οποίο θα εισέλθει στην Ουκρανία.

Το έγγραφο εστάλη στον Πρόεδρο της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων της Ουκρανίας, Serhiy Daynek, αναφέροντας ότι η είσοδος των δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Μαίου.

Το κοινό «Ειρηνευτικό απόσπασμα Λιθουανίας-Πολωνίας» θα αποτελείται από 9.500 στρατιώτες και 279 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού…

Διαβάστε επίσης

“Φύγετε αμέσως από Μολδαβία & Υπερδνειστερία”: Μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση Πολωνίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας!

Ενδείξεις ραγδαίας κλιμάκωσης

Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του εγγράφου όμως τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνονται ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις από Πολωνία και Ουκρανία στα σύνορα με Λευκορωσία γεγονός που δείχνει προς την είσοδο “ειρηνευτικού αποσπάσματος στην χώρα”.

Οι ΗΠΑ υπό το πρόσχημα ασκήσεων συνεχίζουν να μεταφέρουν δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας. Έτσι, στην πολωνική πόλη Wolomin, στις 9 Μαΐου, εθεάθη τρένο που μετέφερε αμερικανικά άρματα μάχης Abrams προς τα σύνορα Πολωνίας -Λευκορωσίας.

Οι ΗΠΑ δίνουν 40 δισ στην Ουκρανία για άρματα μάχης, αντιαεροπορικά και άλλο υλικό.

Η Λιθουανία χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «γενοκτονία» και «τρομοκρατία». Αυτό μπορεί να οδηγήσει προς την κατεύθυνση της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Είναι ένας τρόπος δικαιολόγησης στρατιωτικών ενεργειών.

Πάντως φαίνεται ότι “κάτι συμβαίνει στην περιοχή”. Χτες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Α.Λουκασένκο, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με μια “πιθανή στρατιωτική απειλή από την Πολωνία”.

Η απάντηση του ήταν “Ας προσπαθήσουν. «Δεν σπάσαμε τα κέρατα έτσι εδώ».

Δείτε βίντεο

Λευκορωσία: Συγκεντρώνονται 20.000 Ουκρανοί στρατιώτες στα σύνορα μας

Στρατιωτικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά με την Ουκρανία θα αναπτύξει η Λευκορωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Το Μινσκ αναγκάζεται να απαντήσει στη συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων στη νότια κατεύθυνση, δήλωσε ο Βίκτορ Γκιούλεβιτς, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο έχει μεταφέρει 20.000 στρατό στα σύνορα με Λευκορωσία.

«Η δύναμη που δημιουργήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στη νότια επιχειρησιακή κατεύθυνση με συνολικό αριθμό έως 20 χιλιάδες άτομα απαιτεί επίσης απάντηση από εμάς», είπε ο Γκιούλεβιτς.

Ως απάντηση και για να ενισχύσει την ασφάλεια της δημοκρατίας, το Μινσκ αποφάσισε να αναπτύξει τις δυνάμεις μονάδων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στη νότια κατεύθυνση.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα σύνορα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», πρόσθεσε ο Βίκτορ Γκουλέβιτς.

«Η συσταθείσα ομάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες σε ποσότητα και ποιότητα».

Δείτε βίντεο

Λιθουανία: Ενέκρινε τους όρους «γενοκτονία και τρομοκρατία» για τις ενέργειες των Ρώσων

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας με ομόφωνη απόφαση του, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «γενοκτονία» και «τρομοκρατία» και ζήτησε τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου, στο πρότυπο της Δίκης της Νυρεμβέργης που έγινε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη δίωξη ύποπτων εγκλημάτων πολέμου.

Το ψήφισμα, το οποίο συνυποστήριξε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε ανέφερε ότι τα εγκλήματα πολέμου των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία περιλάμβαναν σκόπιμη δολοφονία αμάχων, μαζικούς βιασμούς, βίαιη μετεγκατάσταση Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία και καταστροφή οικονομικών υποδομών και πολιτιστικών χώρων.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία, της οποίας οι στρατιωτικές δυνάμεις επιλέγουν σκόπιμα και συστηματικά να βομβαρδίζουν μη στρατιωτικούς στόχους, είναι ένα κράτος που υποστηρίζει και διαπράττει τρομοκρατία», υπογράμμισε το κείμενο του κοινοβουλευτικού ψηφίσματος.

Η κίνηση της Λιθουανίας ακολουθεί μια παρόμοια ομόφωνη ψηφοφορία από Καναδούς βουλευτές στις 27 Απριλίου που χαρακτήρισαν «γενοκτονία» τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, είπε ότι το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό και ότι απλώς επαναλαμβάνει αυτό που αποκάλεσε ρωσοφοβικές απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το ψήφισμα είναι μέρος ενός «αντιρωσικού σχεδίου» και μεροληπτικών ενεργειών κατά της Ρωσίας που «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν νέο πακέτο-μαμούθ 40 δισ. για την Ουκρανία

Το αμερικανικό Κογκρέσο στήριξε τον Τζο Μπάιντεν για την αποδέσμευση ενός κολοσσιαίου νέου πακέτου ύψους σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, ενώ η πρώτη ψηφοφορία για την έγκριση αυτού του πακέτου ενδέχεται να διεξαχθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Αυτά τα κονδύλια θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να εξοπλιστεί με άρματα μάχης, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε μια περίοδο κατά την οποία οι μάχες μαίνονται ακόμα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σχεδιάζονται επίσης για να διασφαλιστεί «η συνέχεια των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», καθώς και μια μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ή παραδώσει ήδη στο Κίεβο όπλα και πυρομαχικά αξίας άνω των 3,7 δισ. δολαρίων κι ενώ τον Μάρτιο το Κογκρέσο ενέκρινε να διατεθούν 13,6 δισ. δολάρια για τη χορήγηση ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Μπάιντεν ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας 33 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 δισεκ. θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

Όμως, το βράδυ της Δευτέρας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν ένα βήμα περαιτέρω, καταλήγοντας σε έναν συμβιβασμό για ένα πακέτο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ του Καμερούν το 2020.

Τα εκλεγμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενδέχεται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτόν τον προϋπολογισμό ήδη από απόψε, πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Το να εγκριθεί γρήγορα αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση είναι ουσιαστικό για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στον αμείλικτο Πούτιν», επέμεινε σήμερα ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ηθική υποχρέωση» να σταθούν δίπλα στους «φίλους μας στην Ουκρανία».

Η έγκριση του πακέτου αυτού είναι κάτι σπάνιο σε ένα Κογκρέσο που είναι τόσο συνηθισμένο σε πολιτικές διαμάχες: αυτά τα μέτρα απολαμβάνουν ευρεία διακομματική υποστήριξη.

Σε δήλωσή του χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Κογκρέσο να ψηφίσει «αμέσως» μια τέτοια χρηματοδότηση, μιλώντας για επείγουσα ανάγκη.

Στην Πολωνία έχουν μεταφερθεί και 14 άρματα μάχης Leopard 2A7 της Δανίας και άλλος εξοπλισμός που ανήκει στο Σύνταγμα Dragoon της Jutland. Οι δυνάμεις αυτές αναπτύσσονται στο πλαίσιο της άσκησης “DEFENDER Europe 22”. Δυνάμεις έχουν μεταφέρει και άλλες χώρες.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο μίλησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA Novosti και αποκάλυψε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. 

Ο Γκρούσκο κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον των εχθρών της.

«Έχουμε ένα στρατιωτικό δόγμα, όλα είναι γραμμένα εκεί. Δεν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία, εκτός από αυτή που βρίσκεται εκεί» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το newsweek.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να περιλαμβάνονται σε αυτό το δόγμα, η χώρα «επιτρέπεται» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν οι εχθροί της χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα ή άλλους τύπους όπλων μαζικής καταστροφής στα ρωσικά εδάφη και/ή στους συμμάχους της, αν λάβει αξιόπιστα στοιχεία για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στο έδαφός της ή σε αυτό των Ρώσων συμμάχων, αν κρίσιμες κυβερνητικές ή στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας δεχθούν επίθεση από τον εχθρό με τρόπο που θα υπονόμευε τις ενέργειες αντίδρασης των πυρηνικών δυνάμεων ή αν η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή μέσω της χρήσης συμβατικών όπλων.

Το εξασέλιδο έγγραφο

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 2 Ιουνίου 2020 -ένα εξασέλιδο έγγραφο με τίτλο «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής»- αναφέρει ότι τα πυρηνικά όπλα θεωρούνται από τη Ρωσία «αποκλειστικά ως μέσο αποτροπής».

Σύμφωνα με τις βασικές λοιπόν αρχές, η Ρωσία καθόρισε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι «ένα ακραίο και αναγκαστικό μέτρο», το οποίο η χώρα «καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες» για να αποφευχθεί η λήψη του.

Μία από τις τέσσερις προϋποθέσεις που ορίζονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας και επιτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα βρίσκεται… επικίνδυνα με τη διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Πούτιν για να περιγράψει την εχθρότητα της Δύσης προς τη Ρωσία.

Η «κόκκινη γραμμή» του Πούτιν

Σε μια ομιλία προς το έθνος στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν μίλησε για τις «θεμελιώδεις απειλές που οι ανεύθυνοι δυτικοί πολιτικοί δημιούργησαν για τη Ρωσία με συνέπεια χρόνο με το χρόνο», επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τη Ρωσία, «ζήτημα του ιστορικού μας μέλλοντος ως έθνος». Την χαρακτήρισε, συγκεκριμένα, «όχι μόνο πραγματική απειλή για τα συμφέροντά μας, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας και την κυριαρχία του».

Αν αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» για την απόφαση ενός πυρηνικού χτυπήματος που αναφέρεται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, ο Πούτιν έχει ήδη ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ την έχουν υπερβεί. Η απόφαση να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση είναι, δηλαδή, στο χέρι του.

 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Βασίλης Καπούλας. 

0 comments: