Ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει δύσκολα θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμες.
Αυτό διαμηνύουν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι κύκλοι στο Μαξίμου, που πλέον σχεδιάζουν ένα έκτακτο σχέδιο με πολλαπλά σενάρια αναλόγως την έκβαση του πολέμου.
Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα τρόφιμα, η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε συνεχείς και ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους στην αγορά.
Όλο και πιο συχνά πλέον θα υπάρχει η απαίτηση από το κράτος στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να δημοσιοποιούν το στοκ με συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων.
Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να μην αποτελούν πλέον πηγές εισαγωγών, αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους, εξετάζονται ως εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια μαλακού σιταριού, αραβόσιτου ή ηλιέλαιου ακόμη και χώρες όπως η Αργεντινή και για την αγορά ζωοτροφών η Ινδία και η Μαλαισία.
Παράλληλα, αν και πολύ αργά, η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρονιά.
Στο πεδίο της ενέργειας τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Οι εναλλακτικές που σκέφτεται μέσα στην απελπισία της κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κατά πολύ ακριβότερες και συνεπώς κοστοβόρες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά (προμήθεια LNG).
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδων των «ΝΕΩΝ» για τα ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ-ΡΕΥΜΑΤΟΣ, κάτι που «ψιθυρίζεται» ακόμα και σε τηλεοπτικά πάνελ (βλ. Πορτοσάλτε ΣΚΑΙ).
Θυμίζουμε πως η χώρα μας στις 20 Απριλίου πρέπει να καταβάλει την επόμενη πληρωμή της για το ρωσικό αέριο, κάτι που αν δεν γίνει σε ρούβλια τότε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας.
el.gr
0 comments: