Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Θα τολμήσει την ρήξη με Πούτιν ο Ερντογάν, μετά την νέα πρόταση του Λευκού Οίκου ;

 

Θετική είναι η εισήγηση του State Department προς το Kογκρέσο για την παράδοση 40 μαχητικών F-16 Viper στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στην δημοσιότητα.






Το έγγραφο που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, περιλαμβάνει μια καταρχήν θετική εισήγηση χωρίς να υπάρχει οριστική συμφωνία και χωρίς να την έχει εγκρίνει το Κογκρέσο.

Όμως με βάση τα όσα προηγήθηκαν και αποκάλυψε σήμερα το WarNews247, το “ΝΑΙ” του State Department εντάσσεται στις συμφωνίες ΗΠΑ-Τουρκίας στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Μηχανισμού” για θέματα Άμυνας και Οικονομίας.

“Σου δίνω τα F-16 Viper και σου εκσυγχρονίζω ακόμη 80 μαχητικά και στην συνέχεια ξεφορτώνεσαι τους S-400 και μπαίνεις στο πρόγραμμα των F-35”.

Αυτό φαίνεται πως είναι το αμερικανικό σκεπτικό και η πρόταση προς την Τουρκία ενόψει αναμέτρησης Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί θέλουν να δώσουν τα F-16V καθώς πιστεύουν πως κερδίζουν χρόνο και κρατούν προσκολλημένη στην Δύση την Τουρκία του Ερντογάν. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ραγίσει τώρα η ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Μόνο εμπόδιο το Κογκρέσο το οποίο αν δεν αρνηθεί εδώ και τώρα στο τουρκόφιλο State Department θα έχει γίνει ρεζίλι. Ποια συμμαχική χώρα θα εκλάβει τις ΗΠΑ πλέον σοβαρά;

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν 40 μαχητικά F-16 Viper της Lockheed Martin και να εκσυγχρονίσουν 80 υπάρχοντα αεροσκάφη. Η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να εκφράσει οποιαδήποτε θέση για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

“Θετική εισήγηση από το State Department”

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από το κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, Naz Durakoglu, η οποία αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη και τους αμυντικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή».

Σύμφωνα με λοιπόν με την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο «η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν επιτακτικά συμφέροντα ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οικονομικά και εμπορικά που συνδέονται με τους εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία»

“Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει κοινοποίηση στο Κογκρέσο, εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει”, προστίθεται.

Αν και η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι τιμωρητικές κυρώσεις CAATSA της Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα» για την Τουρκία.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η απάντηση σε επιστολή της 4ης Φεβρουαρίου με επικεφαλής τον Δημοκρατικό βουλευτή Φρανκ Παλόουν και περισσότερους από 50 νομοθέτες και από τα δύο κόμματα, οι οποίοι προέτρεπαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την αγορά της Άγκυρας, επικαλούμενοι, όπως λένε, την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις “τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

New York Times: Οι ΗΠΑ θα δώσουν F-35 στην Τουρκία εάν στείλει τους S-400 στην Ουκρανία

Yπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με ένα προ ενός μηνός δημοσίευμα των New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία τις συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της.

Σε αντάλλαγμα στο «τραπέζι» μπήκε η προοπτική η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα σήμαινε ότι θα «τορπιλιζόταν» η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία αφού θα έπαιρνε το μέρος της Ουκρανίας, ενώ ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο Πούτιν από το ΝΑΤΟ — και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας», ανέφεραν οι New York Times.

Δείτε το έγγραφο

Image

Image

 

Βασίλης Καπούλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου