Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Τhe Wall Street Journal : Ανώδυνες οι οικονομικές κυρώσεις για την Ρωσία.

       

Ο πρόεδρος Biden συνεχίζει να επιμένει ότι «επιβάλλει το πιο σημαντικό πακέτο οικονομικών κυρώσεων στην ιστορία» κατά του καθεστώτος του Vladimir Putin. 



Ορισμένοι πιστοί του Βiden στρέφονται ακόμη και προς την αγιογραφία. Ο Chris Murphy από το Κονέκτικατ καυχήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γερουσία ότι η «εκπληκτική» διπλωματία του κ. Biden είχε δημιουργήσει «ένα πακέτο κυρώσεων που είναι σαρωτικό, που είναι άνευ προηγουμένου, που σπάει την πλάτη της ρωσικής οικονομίας». Ο Τύπος συμφώνησε μαζί του.

Πάμε τώρα να δούμε πως έχουν τα πράγματα.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, γεγονός που ευθύνεται για την αυξανόμενη απογοήτευση στο Κογκρέσο – και τις αυξανόμενες διχόνοιες μεταξύ ακόμη και των Δημοκρατικών και του Λευκού Οίκου. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις ενόψει της εισβολής του κ. Putin, εμπιστευόμενη αφελώς τη διπλωματία. Ωστόσο, ακόμη και μετά την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης —και παρά το γεγονός ότι είχαν μήνες να προετοιμαστούν— η απάντηση ήταν αργή, δειλή, όμηρος της «πολυμερούς» και απρόθυμη να επιτεθεί στην πραγματική μηχανή της ρωσικής οικονομίας: την Ενέργεια. Ακόμη και το κόμμα του ίδιου του προέδρου χάνει την υπομονή του με τις ανεπαρκείς κυρώσεις του.

Σκεφτείτε αυτή την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο κ. Biden ανακοίνωσε μεγαλοπρεπώς κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών. Ωστόσο, την Παρασκευή, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε αθόρυβα ότι οι κυρώσεις δεν θα ισχύουν για τις ενεργειακές συναλλαγές των τραπεζών μέχρι τις 24 Ιουνίου – πράγμα που σημαίνει ότι η Wall Street μπορεί να συνεχίσει να εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Ο ενεργειακός τομέας της ίδιας της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν υπόκειται σε ολοκληρωμένες κυρώσεις», εξηγεί ο ιστότοπος του Υπουργείου Οικονομικών, μια σκανδαλώδης προειδοποίηση που τα μέσα ενημέρωσης αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό.

Ο γερουσιαστής Rob Portman ζήτησε την Τρίτη από την υφυπουργό Εξωτερικών Victoria Nuland να αιτιολογήσει την απόφαση να δοθεί άδεια στον ρωσικό ενεργειακό τομέα για τέσσερις μήνες. Εξήγησε ότι η «πολυμερής» εργασία παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα, επομένως «συμφωνήσαμε σε μια σταδιακή εισαγωγή» κατόπιν εντολής των εξαρτώμενων από την ενέργεια «Ευρωπαίων συμμάχων».

Ο κ. Biden αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε καθυστερημένα την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου —αλλά μόνο επειδή οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου ενώθηκαν για να εγκρίνουν νομοθεσία που τον πιέζει. Ακόμη και η Πρόεδρος Nancy Pelosi υποστήριξε την απαγόρευση και φέρεται να αρνήθηκε να συμφωνήσει με το αίτημα του Λευκού Οίκου να την αποσύρει. Η ομάδα Biden προσπάθησε να προηγηθεί του Κογκρέσου ανακοινώνοντας η ίδια το εμπάργκο.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσης από τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου να αποσυρθούν από ένα δικομματικό νομοσχέδιο που θα ανέστειλε το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας με τις ΗΠΑ – και πάλι, φαινομενικά για να το συζητήσουν μέχρι θανάτου με την Ευρώπη. Τα καλά νέα είναι ότι οι νομοθέτες και στα δύο κόμματα δήλωσαν αργά αυτή την εβδομάδα ότι παραμένουν απτόητοι και ότι ενδέχεται να περάσουν τον εμπορικό περιορισμό την επόμενη εβδομάδα—εξαναγκάζοντας έτσι τον Biden να επιβάλει πραγματικές κυρώσεις.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος βρίσκει τον δρόμο του όταν πρόκειται να μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων από τον γερουσιαστή Jim Risch που θα επιβάλλει πραγματικές κυρώσεις στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των ορυχείων και των ορυκτών της Ρωσίας. Στοχεύει σε ολιγάρχες. Θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα δανεισμού-μίσθωσης για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να λαμβάνει τους απαραίτητους στρατιωτικούς πόρους. Κυρίως, προβλέπει «δευτερεύουσες κυρώσεις» εναντίον παγκόσμιων ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν τη ρωσική οικονομία. Όπως σημειώνει ο κ. Risch, αυτές οι δευτερεύουσες κυρώσεις θα «αναγκάσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου να κάνουν μια επιλογή μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών αγορών» και τελικά θα «απομονώσουν» τη ρωσική οικονομία.

Ο Λευκός Οίκος αντιστέκεται σε όλα αυτά για τον ίδιο λόγο που αντιστάθηκε στο ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου. Οι πραγματικά τιμωρητικές κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας εξακολουθούν να είναι ανάθεμα για τους συμμάχους της Παλαιάς Ευρώπης που θέλουν να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση φοβάται επίσης ότι η σοβαρή στόχευση της ρωσικής ενέργειας θα ανέβαζε περαιτέρω τις τιμές της βενζίνης, βλάπτοντας τον κ.  Βiden στο εσωτερικό. Ο Πρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Bob Menendez, πριν από την εισβολή, εργαζόταν με τον κ. Risch για ένα δικομματικό νομοσχέδιο. Κατόπιν εντολής του Λευκού Οίκου, έφυγε AWOL (ο όρος AWOL αποτελεί εναλλακτική του όρου absent without leave-αδικαιολογήτως απών) και οι Δημοκρατικοί την περασμένη εβδομάδα εμπόδισαν μια ψηφοφορία για τη νομοθεσία Risch.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σημειώνουν ότι παρ’ όλη τη συζήτηση περί πολυμερούς προσέγγισης, οι ΗΠΑ ακολουθούν θλιβερά την Ευρώπη σε άλλους τομείς. Από τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις σε τουλάχιστον 12 ολιγάρχες μεταξύ αυτών που βρίσκονται σε μία λίστα 35 ονομάτων με τους βασικούς συνεργάτες του Putin που καταρτίστηκε από την οργάνωση του αντιφρονούντα Alexei Navalny.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοχεύσει εννέα από αυτούς από τον Φεβρουάριο. Οι ΗΠΑ, μηδέν. Ναι, η Ουάσιγκτον έχει βάλει στο στόχαστρο μια χούφτα φίλους του Putin, αλλά είναι μόνο ένα κομμάτι από τους εκατοντάδες ολιγάρχες που κατέχουν τον πλούτο της Ρωσίας. Ωστόσο, ανακοίνωσε μια «ομάδα εργασίας» για τη διερεύνηση της συμπεριφοράς των ολιγαρχών.

22 χρόνια μετά το καθεστώς Putin, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει αυτές τις πληροφορίες;

Η ομάδα Biden θα υποστηρίξει ότι οι κυρώσεις λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό με τους συμμάχους. ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ. Αλλά ο τρόπος για να κάνουμε τον κόσμο να συμμετάσχει στην αληθινή τιμωρία και απομόνωση του κ. Putin είναι να δώσεις το παράδειγμα και να προσκαλέσεις ή να ντροπιάσεις συμμάχους να συμμετάσχουν στον αγώνα. Δεν είναι η τρέχουσα προσέγγιση, που είναι να βουτήξετε στις αίθουσες του Foggy Bottom* και να συμβιβαστείτε με το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης. Ο κ. Biden μπορεί να δηλώνει στη θεωρία τις προθέσεις του να ακρωτηριάσει την οικονομία του κ. Putin. Δεν έχει κάνει ακόμη τα βήματα που θα μπορούσαν να το κάνουν πραγματικά.

Το *Foggy Bottom, που εκτείνεται βόρεια από το National Mall, είναι ένα κυβερνητικό και πολιτιστικό κέντρο, με το U.S. Department of State (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και το παραποτάμιο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζον Φ. Κένεντι, που στεγάζει τη National Symphony Orchestra και τη Washington National Opera. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται το συγκρότημα Watergate, που συνδέεται με το σκάνδαλο της δεκαετίας του 1970. Οι επιλογές εστίασης κυμαίνονται από πολυτελή εστιατόρια μέχρι αλυσίδες χαλαρών εστιατορίων και παμπ γεμάτες με φοιτητές από το τοπικό πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου