Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Τρόμος στην Αμερική (FED) για την απειλή αντικατάστασης του δολαρίου από κινέζικο σύστημα πληρωμών στις διεθνείς αγορές.

     
               

H Κίνα «θα εξετάσει πολύ προσεκτικά» «το όλο θέμα του δολαρίου ως μέσο ανταλλαγής διεθνώς.”





O κόσμος αλλάζει δραματικά. Ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση αλλά ένα από τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι οι αλλαγές έχουν μπει στον επιταχυντή. Οι αλλαγές στη παγκόσμια οικονομία είναι αυτές που προκαλούν μεγαλύτερες αναταράξεις ακόμη και από τους πολέμους. Κι εδώ ήδη διαφαίνεται μια εξέλιξη σχεδόν ιστορική. Οι ΗΠΑ με τον πιο επίσημο τρόπο-από τα χείλη του επικεφαλής της FED-ομολογούν την ανησυχία τους για την επιχείρηση της Κίνας να αντικαταστήσει το δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές με κάποιο δικό της σύστημα πληρωμών.

Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να επιταχύνει το σχέδιο της Κίνας τόσο για επίθεση στην Taiwan όσο και για μόνωση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ: Πρόεδρος της Fed.

Το ρεπορτάζ έχει ο Frank Fang στους The Epoch Times.

Η Κίνα θα μπορούσε κάλλιστα να επιταχύνει τα σχέδιά της να βρει εναλλακτικές λύσεις στο παγκόσμιο σύστημα διεθνών πληρωμών που κυριαρχεί το δολάριο, αφού είδε τη Ρωσία να απομονώνεται οικονομικά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell-κεντρική photo.

Ο Powell έκανε την αξιολόγηση στις 3 Μαρτίου κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, όταν ανακρίθηκε από τον γερουσιαστή Jack Reed (D-R.I.), ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

«Νομίζω ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι καταφέραμε να συγκροτήσουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για να κλείσουμε ουσιαστικά τη ρωσική οικονομία», είπε ο Reed

«Και θα αρχίσουν να σκέφτονται πώς μπορούν να αποφύγουν αυτή τη μοίρα αν βρεθούν σε παρόμοιες συνθήκες», είπε ο γερουσιαστής, προτού προσθέσει ότι η Κίνα «θα εξετάσει πολύ προσεκτικά» «το όλο θέμα του δολαρίου ως μέσο ανταλλαγής διεθνώς.”

Αν και ο γερουσιαστής δεν διευκρίνισε σε ποιες διαδικασίες θα μπορούσε να βάλει το κινεζικό καθεστώς, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το γεγονός έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) μπορεί να ενθαρρυνθεί και να αναλάβει στρατιωτικές ενέργειες για να εκπληρώσει μια από τις φιλοδοξίες του – την ανάληψη αυτοδιοικούμενη Taiwan.

Το ΚΚΚ βλέπει την Taiwan ως μέρος της επικράτειάς του που πρέπει να ενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία εάν χρειαστεί. Ωστόσο, η Taiwan είναι μια de facto ανεξάρτητη οντότητα, όπου οι Ταϊβανέζοι εκλέγουν τους δικούς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους μέσω δημοκρατικών εκλογών.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping υποσχέθηκε ότι η «επανένωση» της Taiwan με την Κίνα «θα πραγματοποιηθεί σίγουρα».

Ο Reed ρώτησε τον Powell εάν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εξετάζει αυτό το θέμα και εάν θα ενημερώσει το Κογκρέσο για τις εξελίξεις και αν θα μοιραστεί τις απόψεις του για το τι πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί.

«Ναι σε όλα τα παραπάνω», είπε ο Powell απαντώντας. Πρόσθεσε ότι η Κίνα εργάζεται σε ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που μοιάζει με το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT.

Στις 26 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, ως αντίποινα για τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτό συμβαίνει τώρα. Αυτό συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Powell σχετικά με τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο με αυτό που βιώνει τώρα η Ρωσία.

Ωστόσο, η εισβολή «μπορεί να αλλάξει την τροχιά» των προσπαθειών της Κίνας, είπε ο Powell.

Στις 2 Μαρτίου, οι γερουσιαστές Rick Scott (R-Fla.), John Kennedy (R-La.) και Kevin Cramer (RN.D.) εισήγαγαν νέα νομοθεσία (S.3735), με την πρόθεση να επιβάλουν «ακρωτηριαστικές» κυρώσεις κατά του κινέζικου καθεστώτος εάν αποφασίσει να εισβάλει στην Taiwan.

«Η Taiwan είναι φίλος, καλός εμπορικός εταίρος και φάρος ελευθερίας και δημοκρατίας», είπε ο Cramer σύμφωνα με μια δήλωση. «Το νομοσχέδιό μας απειλεί εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις ως αποτρεπτικό για την Κίνα που προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα του Putin όσον αφορά την Taiwan», είπε ο Cramer.

Εάν τεθεί σε ισχύ, το νομοσχέδιο θα απαιτούσε από τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις 30 ημέρες μετά από «από τον πρώτο πυροβολισμό» που θα ξεκινούσε από το κινεζικό καθεστώς. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ανάκληση βίζας και περιορισμούς για Κινέζους υπηκόους που εμπλέκονται στη χρήση βίας κατά της Taiwan και απαγόρευση οποιασδήποτε μεταφοράς πιστώσεων ή πληρωμών μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με την Κίνα.

kourdistoportocali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου