Η στρατηγική Γερμανών και Τούρκων απέναντι στην Τουρκία.

Για πολλοστή φορά η Ελλάδα ήρθε σε κόντρα με την Ρωσία μια κίνηση που θα αποδειχθεί λάθος όταν συγκρίνεται με την Γερμανία και Τουρκία που επέλεξαν πιο ευέλικτη στρατηγική. 



Η Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ… ακολουθεί το ρεύμα, δεν διαφοροποιείται θέλει να εμφανίζεται το καλό παιδί που υπακούει στην πλειοψηφία.

Η στρατηγική της Ελλάδος, μιας χώρας καθαρά εξαρτημένης από τα 250 δισεκ. δάνεια της Ευρώπης και με σημαντικές στρατιωτικές βάσεις των Aμερικανών σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο ουσιαστικά δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί και ακολουθεί την πλειοψηφία.

Η στρατηγική αυτή όμως πρέπει να αξιολογηθεί απέναντι σε δύο χώρες που έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία, η Γερμανία που είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και η Τουρκία που ως μέλος του ΝΑΤΟ αλλά με μεγάλη αυτοτέλεια στρατηγικής αποτελεί μια ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη.
Πρακτικά θα συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Τουρκία και την Γερμανία ως προς το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και της ρωσικής εισβολής.

Η Ελλάδα πήρε θέση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι με την Ουκρανία επειδή η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος.

Η Ελλάδα μάλιστα έστειλε και στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία π.χ. η Ουγγαρία και άλλες χώρες δεν έστειλαν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία κράτησαν ουδέτερη στάση.
Η Ελλάδα λοιπόν, ακολούθησε το ρεύμα, συμπεριφέρθηκε ως μια άβουλη χώρα που απλά ακολουθεί το ρεύμα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αψηφώντας τις σχέσεις με την Ρωσία.

Η Γερμανία πίσω από διάφορες κινήσεις τακτικής, όπως το να αυξήσει τον προϋπολογισμό για στρατιωτικές δαπάνες λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία… είναι ένας καλός σύμμαχος της Ρωσίας. Για όσους το έχουν λησμονήσει το 25% του πετρελαίου και το 50% του φυσικού αερίου η Γερμανία το προμηθεύεται από την Ρωσία.

Μπορεί ο αγωγός φυσικού αερίου North Steam 2 από τον βόρειο άξονα να έχει παγώσει αλλά η Γερμανία έχει μεγάλη εξάρτηση από την Ρωσία. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ακόμη και εάν το ήθελε η Γερμανία εύκολα.

Η Τουρκία αποτελεί μια ειδική περίπτωση.
Η Τουρκία και ο Erdogan διατηρούν άριστες σχέσεις με την Ρωσία του Putin αλλά και με τον Zelensky της Ουκρανία. Nα σημειωθεί δε ότι η Τουρκία έχει προμηθεύσει Τουρκικά drones μη επανδρωμένα αεροσκάφη την Ουκρανία τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Ωστόσο εάν δούμε τις κινήσεις της Τουρκίας, επέλεξε την ουδετερότητα.

Ακόμη και η ενεργοποίηση της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936 για τα στενά του Βοσπόρου και την διέλευση πολεμικών πλοίων έγινε με τέτοιο τρόπο που να μην αδικήσουν τον ρωσικό πολεμικό στόλο.

Η Γερμανία έχει εξάρτηση ενεργειακή από την Ρωσία και η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με την Ρωσία και την Ουκρανία και επέλεξε ουδετερότητα. Το bankingnews έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι κατά του πολέμου αλλά όχι κατά της Ρωσίας.

Οι ουκρανοί δεν είναι εχθροί της Ελλάδος σε καμία περίπτωση αλλά και οι Ρώσοι δεν είναι εχθροί της Ελλάδος. Η συνταγή της Ελλάδας να πάει με το ρεύμα και όχι με την λογική είναι λάθος.

Η Ρωσία θα έπρεπε να είναι ένας ιστορικός και μόνιμος σύμμαχος της Ελλάδος και η Ελλάδα θα έπρεπε να προσβλέπει σε μια σταθερή συμμαχία με την Ρωσία.

Η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε το τελευταίο διάστημα κατά τρόπο που ενόχλησε την ρωσική κυβέρνηση… όχι από απειρία αλλά από δειλία. Ο πρώτος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά στην κρίση της Ρωσίας – Ουκρανίας κρύφτηκε πίσω από την πλειοψηφία. Η Γερμανία αντιθέτως και η Τουρκία και αυτό κρατείστε το, έχουν υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη στάση, δεν θέλουν κόντρα με την Ρωσία…
Όταν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και καταλαγιάσει η σκόνη η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι εκεί ως ένας παγκόσμιος παράγοντας.

Για πολλοστή φορά η Ελλάδα ήρθε σε κόντρα με την Ρωσία μια κίνηση που θα αποδειχθεί λάθος όταν συγκρίνεται με την Γερμανία και Τουρκία που επέλεξαν πιο ευέλικτη στρατηγική.

bankingnews

0 comments: