Ομολογία ! Αν πέσει η Ρωσία θα Διαιρεθεί η Τουρκία.

         

Ο επιχειρηματίας Ethem Sancak, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RBK στη Ρωσία, δήλωσε ότι είναι σύμμαχοι με τη Ρωσία και είπε ακόμη: «Δεν γνωρίζαμε ότι θα χρησιμοποιηθούν έτσι κατά την πώληση τα Bayraktar από την Ουκρανία».


Ηεπιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με πολλούς από τους συμμάχους της στην ευρωατλαντική κοινότητα τα τελευταία 15 χρόνια δεν είναι μυστικό.


Οι αμαυρωμένες σχέσεις με μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, όπως μπορεί να παρατηρηθεί από την έλλειψη προόδου που σημειώθηκε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Πολλοί στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα και να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις αντί να τις κρατήσει παγωμένες.

Αν και το ΝΑΤΟ είναι γνωστό ότι είναι ένας πολιτικοστρατιωτικός οργανισμός και πολλοί στην Τουρκία πιστεύουν ότι η Άγκυρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Συνθήκη της Ουάσιγκτον συνεπάγεται πολλά περισσότερα από απλή ασφάλεια. Όπως υπογραμμίστηκε στην πρώτη παράγραφο της Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που εκδόθηκε στις 12 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός συλλογικής άμυνας, για να «υπερασπιστεί την αδιαίρετη ασφάλειά μας, την ελευθερία μας και τις κοινές μας αξίες, συμπεριλαμβανομένων της ατομικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της κανόνας δικαίου».


Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ήταν σύμφωνη με τη δυτική τάση της Τουρκίας, όπως υποστήριξε ο Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και σε πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς, συνέβη τη δεκαετία του 1950, αφού η Τουρκία έγινε πολυκομματικό σύστημα τηρώντας τη δέσμευσή της στις δημοκρατικές αξίες.

Παρά την ισχυρή δέσμευση στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας το 2009, οι υπεύθυνοι χάραξης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είχαν μια εγγενή καχυποψία κατά της ένταξης του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας στον οργανισμό. Καθώς η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας γινόταν όλο και πιο ιδεολογική, η προώθηση των σχέσεων με τη Μέση Ανατολή και τις μουσουλμανικές χώρες έγινε προτεραιότητα και η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έγινε αντιληπτή ως ευθύνη και εμπόδιο για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο.

Το 2011, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη, ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν, έκρινε αντιπαραγωγική μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη χώρα. Το 2016, πολλοί προσπάθησαν να συνδέσουν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία με το ΝΑΤΟ, αν και το ΝΑΤΟ και όλοι οι σύμμαχοι της Τουρκίας απέρριψαν αποφασιστικά τέτοιους ισχυρισμούς.



Στην Τουρκία όμως, φαίνεται ότι συνεχίζουν κάποιοι να πιστεύουν ότι για την Τουρκία, είναι ένα λάθος η παραμονή της στο ΝΑΤΟ.

Καθώς ο πόλεμος, που ξεκίνησε με τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπαίνει στην 9η μέρα του, ο επιχειρηματίας Ethem Sancak, ο οποίος πήγε στη Μόσχα με αντιπροσωπεία του Κόμματος Vatan, έδωσε μια 15λεπτη συνέντευξη στην τηλεόραση RBK που μεταδόθηκε στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα νέα της Independent Turkish ο Sancak είπε: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η ντροπή του παρελθόντος της Τουρκίας».

Πιστεύει ότι ο κύριος ένοχος στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι καρκίνος από το παρελθόν, είναι ουρντούρ. Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που υποστηρίζει τρομοκράτες και επιχείρησε πραξικόπημα το 2016. «Δεν θα συμμετάσχουμε στις κυρώσεις γιατί αν πέσει η Ρωσία θα διαιρεθεί η Τουρκία και αν πέσει η Τουρκία το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία», είπε.



Υποστήριξε ότι ο Ερντογάν, προσπάθησε να επιστήσει την προσοχή του Ζελένσκι προς αυτή την κατεύθυνση, και εξακολουθεί να εργάζεται προς αυτό. «Δεν ξέραμε ότι θα χρησιμοποιηθούν έτσι κατά την πώληση των Bayraktars. Είμαστε σύμμαχοι με τη Ρωσία. Θα φτιάξουμε τους S-500, θα πάμε στο διάστημα. Είμαι στη Μόσχα 2 μέρες, αναπτύσσουμε στρατηγικές σχέσεις 10-20 ετών», είπε.

Η αυξημένη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, έχει γίνει κύρια πηγή ανησυχίας μεταξύ των δυτικών συμμάχων της. Πολλοί στη Δύση αμφισβητούν εάν η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις της στις δυτικές αξίες, ιδανικά και αρχές.

pentapostama

0 comments: