Την άποψη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Όπως ανέφερε μέσω Twitter η διαπιστευμένη δημοσιογράφος του CNN στον Λευκό Οίκο, Natasha Bertrand, ο πρόεδρος Biden δήλωσε πως «κάθε ένδειξη που διαθέτουμε, είναι ότι προετοιμάζονται να μπουν στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία».
Πάντα κατά την ίδια πηγή, ο Biden είπε ακόμη πως η αίσθησή του είναι πως η επίθεση θα εκδηλωθεί «τις επόμενες μέρες», αποφεύγοντας -κατά τα φαινόμενα- αυτή τη φορά να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως δεν σχεδιάζει να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Απάντηση της Μόσχας στην Ουάσινγκτον
Και όλα αυτά τη στιγμή που παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ρωσίας, που τηρεί ψύχραιμη στάση, ότι στρατεύματα της αναχωρούν από τη μεθόριο με την Ουκρανία για τις βάσεις τους.
Σε κείμενο, έκτασης 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.
«Καμία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί “ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση” δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.
Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».
Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».
Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, για τη στάση των δυτικών μέσων ενημέρωσης όσον αφορά τη διασπορά φημών περί επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία.
«Θα ήθελα να ζητήσω από τα αμερικανικά και βρετανικά μέσα παραπληροφόρησης Bloomberg, The New York Times και The Sun να δημοσιεύσουν το πρόγραμμα για τις επερχόμενες εισβολές μας μέσα στην χρονιά.
Θα ήθελα να σχεδιάσω τις διακοπές μου».
Σε κάθε περίπτωση, μαίνεται ο πόλεμος της προπαγάνδας, με τους φιλορώσους αντάρτες στο Donbass να καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν πυρά από Ουκρανούς στρατιώτες, κάτι που διέψευσε το Κίεβο, το οποίο υποστηρίζει πως αν και οι ουκρανικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση, δεν απάντησαν.
Σημειώνεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα, η μεν Δύση προειδοποιούσε για ένα σενάριο προβοκάτσιας (false flag) από την πλευρά της Ρωσίας προκειμένου να δικαιολογήσει μια πιθανή εισβολή της στην Ουκρανία, η δε Ρωσία απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε σενάριο εισβολής, εκτός και αν – όπως προειδοποιούσε -, η Ουκρανία επιχειρούσε κάποιου είδους επίθεση κατά των φιλορώσων στο Donbass.
Και όλα αυτά τη στιγμή που παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι στρατεύματα της αναχωρούν από τη μεθόριο με την Ουκρανία για τις βάσεις τους, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία επιμένουν για τον κίνδυνο μιας εισβολής, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι ψεύδεται, καθώς όχι μόνο δεν μείωσε αλλά αύξησε τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, παρατηρητές του ΟΑΣΕ επιβεβαίωσαν την ανταλλαγή πυρών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο του Donetsk και για επίθεση με όλμους σε νηπιαγωγείο στο Luhansk, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες.
Κρεμλίνο: Προβοκατόρικες ενέργειες
Και ενώ το Κίεβο διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στην κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, το Κρεμλίνο κάνει λόγο για προβοκατόρικες ενέργειες από την ουκρανική πλευρά και μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin υποστήριξε ότι το τελευταίο 24ωρο ενισχύθηκαν οι «προβοκατόρικες ενέργειες του Κιέβου» κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο Donbas.
Όπως είπε, αν και στα δυτικά ΜΜΕ υπάρχουν πολλές αναφορές στο ότι η Ρωσία διατηρεί τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «ουδείς, ούτε ένας δυτικός εκπρόσωπος δεν μιλά για τις τεράστιες επιθετικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής».
«Αναμφίβολα διαβάζουμε και βλέπουμε τις ανακοινώσεις, που έρχονται από εκεί, φυσικά περισσότερες πληροφορίες διαθέτουν οι στρατιωτικοί μας, διότι υπάρχουν δεδομένα από ειδικές πηγές, όμως ακόμη και χωρίς αυτές είναι απολύτως κατανοητό ότι η κατάσταση επιδεινώνεται» τόνισε ο Peskov, ο οποίος είπε πως ο πρόεδρος Putin «έχει λάβει υπόψη του» το ψήφισμα της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), με το οποίο καλείται ο Πρόεδρος να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Donetsk και Luhansk».
Η Ρωσία απέλασε υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία προχώρησε στην απέλαση του επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, Bart Gorman.
«Ο Bart Gorman ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αξιωματούχος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μετά τον Πρέσβη και βασικό μέλος της ανώτερης ηγετικής ομάδας της Πρεσβείας» υπογράμμισε η πρεσβεία, κάνοντας λόγο για παράλογη δίωξη, καθώς η βίζα του δεν έχει λήξει και ο χρόνος παραμονής του στη χώρα δεν έχει ξεπεράσει τα τρία χρόνια.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα. «Η δράση της Ρωσίας κατά του Gorman ήταν απρόκλητη και την εκλαμβάνουμε ως βήμα κλιμάκωσης και εξετάζουμε την απάντησή μας. Η παραμονή του Gorman δεν είχε τελειώσει, είχε έγκυρη βίζα και βρισκόταν στη Ρωσία λιγότερο από τρία χρόνια» πρόσθεσε αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η αμερικανική διπλωματική αποστολή κάλεσε τη Ρωσία «να τερματίσει τις αβάσιμες απελάσεις των διπλωματών και του προσωπικού των ΗΠΑ και να εργαστεί παραγωγικά για την ανοικοδόμηση των αποστολών μας».
Πυρά στην ανατολική Ουκρανία – Κλιμακώνεται η ένταση
Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει τεταμένη, γεγονός που προκαλεί νέο συναγερμό στη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις στην ουκρανική μεθόριο.
Αρχικά φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν πως δέχθηκαν πυρά από δυνάμεις του ουκρανικού στρατού.
Αν και το Κίεβο έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία αυτή, φιλορώσοι αυτονομιστές είπαν ότι Ουκρανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν, τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Όπως είπαν, προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά.
Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη 17/2.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί» αναφέρει η ανακοίνωση ενώ και η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk ανακοίνωσε ότι μονάδες της απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.
«Προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό, οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα πυρά (…)
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στις πολιτικές υποδομές» επισήμανε εκπρόσωπος των αυτονομιστών.
Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο της Donetsk και για επίθεση με όλμους σε νηπιαγωγείο στο Luhansk.
Σπίθα ή προβοκάτσια;
Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά είναι προφανές πως οι καταγγελίες αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένης της έντασης που καταγράφεται στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες η Δύση προειδοποιούσε για πιθανή προβοκάτσια που θα δικαιολογούσε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ και η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε επίθεση στην Ουκρανία, εκτός και εάν ο ουκρανικός στρατός επιτεθεί κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, παραβιάζοντας τις συνθήκες του Μινσκ.
bakningnews.
0 comments: