Το νέο όπλο του Πούτιν για πιέσεις σε Ουκρανία, Ευρώπη.


Πριν από δέκα ημέρες, η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, που ονομάστηκαν «Union Resolve 2022», σε μια ήδη τεταμένη περιοχή, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις στρατιωτικές προθέσεις της Μόσχας και πυροδοτώντας την καταδίκη από τη Δύση και την Ουκρανία.

Οι στρατιωτικοί ελιγμοί που πραγματοποιούνται στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, πρόκειται να ολοκληρωθούν αυτήν την Κυριακή (20 Φεβρουαρίου).

Το όνομά τους είναι συμβολικό και παραπέμπει στο ρωσολευκορωσικό «Ενωτικό Κράτος», τις μακροχρόνιες προσπάθειες συγχώνευσης πολιτικών και οικονομικών δομών.

Αυτό που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 ως συμφωνία μεταξύ του τότε προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, στην οποία ο τελευταίος πίστευε ότι μπορούσε να κυριαρχήσει, επιταχύνθηκε όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετακόμισε στο Κρεμλίνο. Έγινε πιο εδραιωμένη καθώς και οι δύο χώρες συμφώνησαν για στενότερη ολοκλήρωση, επίσης σε στρατιωτικό επίπεδο, το 2021.

Για την Ουκρανία, η πρόσφατα αναζωογονημένη σχέση μεταξύ των δύο γειτόνων της προκαλεί προβλήματα. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Λευκορωσία έχει μετατραπεί από μια χώρα που επιδιώκει διάλογο για την ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός ρόλου διατήρησης της ειρήνης, σε μια πιθανή πρώτη γραμμή στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του νότιου γείτονά της.

Με έως και 190.000 Ρώσους στρατιώτες συγκεντρωμένους στα σύνορά της, Ευρωπαίοι και δυτικοί αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησαν για τις κινήσεις της Ρωσίας στη Λευκορωσία, σημειώνοντας ότι είναι διαφορετικές από οτιδήποτε έχουν δει στο παρελθόν.

Κατ’ ιδίαν, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχία για το γεγονός ότι ο Λουκασένκο, ο οποίος προηγουμένως ήταν απρόθυμος να επιτρέψει αυτό το επίπεδο ρωσικής ανάμειξης στην επικράτειά του, έγινε προφανώς πιο αποδεκτός, πιθανότατα λόγω της εσωτερικής δυναμικής στη χώρα .

Η καταστολή του Λουκασένκο στο εσωτερικό έχει ωθήσει τη χώρα του σε μια βαθύτερη στρατιωτική συμμαχία με τον Πούτιν. Οι προσπάθειες του Λουκασένκο να δείξει ανεξαρτησίας από τη Ρωσία θα μπορούσαν εύκολα να αποτύχουν, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η υπομονή του Πούτιν με τον Λευκορώσο ομόλογό του μειώνεται, γεγονός που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην εύρεση ενός πιο αξιόπιστου αντικαταστάτη.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει πόσα στρατεύματα συμμετέχουν στις ασκήσεις και η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση διαφάνειας υπό το τιμόνι του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που ζήτησαν τα κράτη της Βαλτικής.

Αμερικανοί ειδικοί λένε ότι περίπου 30.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία από τοποθεσίες στη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, μια δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι «ο αριθμός των συμμετεχόντων στους ελιγμούς, καθώς και ο αριθμός των μεγάλων οπλικών συστημάτων που καλύπτονται από το Έγγραφο της Βιέννης 2011, δεν υπερβαίνουν τις γνωστοποιήσιμες παραμέτρους που αναφέρονται σε αυτό». Αυτό θα σήμαινε λιγότερους από 9.000 στρατιώτες.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν εάν ολόκληρο το ρωσικό στρατιωτικό σώμα θα αποσυρθεί από τη χώρα μόλις ολοκληρωθούν οι ασκήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την Παρασκευή, ο Λουκασένκο συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα, επιμένοντας ότι δεν θέλει πόλεμο. Η Δύση «τρομάζει ολόκληρο τον κόσμο λέγοντας ότι ετοιμαζόμαστε να επιτεθούμε, να περικυκλώσουμε και να καταστρέψουμε την Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν είχαμε τέτοια σχέδια», είπε ο Λουκασένκο.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να μην φύγουν όταν τελειώσουν οι ασκήσεις: «Αυτή είναι η απόφασή μας: να αποσύρουμε τα στρατεύματα αύριο ή σε ένα μήνα. Θα είναι εδώ όσο χρειαστεί».

Οι ανησυχίες μεγαλώνουν ότι η ρωσική «αρπαγή της Λευκορωσίας» θα μπορούσε να αποτελέσει εργαστήριο για τα σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία.

«Υπάρχει απολύτως η πιθανότητα τα ρωσικά στρατεύματα να μείνουν μόνιμα, κάτι που θα δημιουργούσε μια περικύκλωση γύρω από την Ουκρανία», είπε στη EURACTIV ο στρατηγός Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και νυν επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA).

Ο Χότζες είπε ότι δεν βλέπει ενδείξεις αποκλιμάκωσης ή αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.

«Εάν η Ρωσία δεν σκοπεύει πραγματικά να εξαπολύσει επίθεση, αλλά μείνει εκεί και συνεχίζει να ασκεί πίεση στην Ουκρανία, τότε η αποχώρηση περίπου 10.000 στρατευμάτων δεν είναι σημαντική, αφού καταφέρνει αυτό που θέλει», τόνισε.

«Στο τέλος της ημέρας, η Λευκορωσία και η Ουκρανία βρίσκονται τώρα πίσω σε κάποιο είδος ρωσικής σφαίρας επιρροής με όλες τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ασφάλεια ξεπερνούν την Ουκρανία.

«Υπάρχει η πιθανότητα τα ρωσικά στρατεύματα να σταθμεύουν μόνιμα στη Λευκορωσία, ακριβώς δίπλα στο πολύ ευάλωτο χάσμα Suwałki, επομένως αυτή η κατάσταση έχει πολλές κακές συνέπειες για την αστάθεια της ασφάλειας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Χότζες, αναφερόμενος σε μια στρατηγική έκταση 65 χιλιομέτρων γης που συνδέει την Πολωνία με τη Λιθουανία, μεταξύ της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Activeeuro.

0 comments: