Ένα βίντεο από την ασυνήθιστη κατάσταση που καταγράφηκε στις θέσεις του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς κοντά στην Αβντίεβκα εμφανίστηκε στο διαδίκτυο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει αρχίσει η δοκιμή των όπλων με τα οποία η Δύση έχει εφοδιάσει το Κίεβο δήθεν για προστασία από μια πιθανή ρωσική “εισβολή”.
“Το ΝΑΤΟ δοκιμάζει απαγορευμένα όπλα στο Ντονμπάς.
Τα κοινωνικά δίκτυα του Ντονμπάς συζητούν ένα βίντεο που δείχνει μια μη τυπική λάμψη σε ουκρανικές θέσεις, ενώ ακούγεται και ένας υπέρηχος.
Τέτοια οπλικά συστήματα είναι παγκοσμίως απαγορευμένα. Ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών συνδέουν την εμφάνιση τέτοιων συστημάτων στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς με μαζικές παραδόσεις όπλων από χώρες του ΝΑΤΟ στο καθεστώς του Κιέβου.
Το πιθανότερο είναι ότι η Δύση απλώς δοκιμάζει νέα, πειραματικά όπλα – συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών – στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη ΛΔΚ. Αναφέρεται ότι μιλούν για την κατεύθυνση Avdiivka”, γράφει ο πολεμικός ανταποκριτής Semyon Pegov στο κανάλι του στο Telegram WarGonzo.
Ο Ρώσος οπλοποιός, ελεύθερος σκοπευτής και ο άνθρωπος που μπόρεσε να κάνει τη μεγαλύτερη βολή από τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή μέχρι σήμερα, ο Vladislav Lobaev, στο κανάλι Telegram του συγγραφέα του Lobaev μοιράστηκε τη γνώμη του ότι η σύγκρουση περνά έτσι σε ένα νέο επίπεδο.
“Η χρήση υπερηχητικών όπλων έχει παρατηρηθεί στη γραμμή επαφής. Πρόκειται σίγουρα για μια μετάβαση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης.
Τα υπερηχητικά και ακουστικά όπλα μπορούν καταρχήν να ταξινομηθούν ως όπλα μαζικής καταστροφής και μόνο υπό προϋποθέσεις ως μη θανατηφόρα.
Το υπερηχογράφημα δεν είναι απλώς ένας πονοκέφαλος που σας πιάνει μέσα σε λίγα λεπτά.
Γενικά, τα ακουστικά όπλα καλύπτουν τρεις περιοχές συχνοτήτων:
♦ υπέρηχος – το φάσμα συχνοτήτων κάτω των 20 Hertz (Hz), αν και ακούγονται επίσης ήχοι με χαμηλότερες συχνότητες, ιδίως όταν η ηχητική πίεση είναι αρκετά υψηλή,
♦ ακουστικό – από 20 Hz έως 20 kHz. Τα κατώφλια ακοής, ο πόνος και οι δυσμενείς επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα διαπιστώθηκε ότι μειώνονται με την αύξηση της συχνότητας του ήχου από μερικά Hz έως 250 Hz,
Για συχνότητες άνω των 20 KHz χρησιμοποιείται συνήθως ο όρος “υπέρηχοι”. Η διαβάθμιση αυτή καθορίζεται από τις ιδιαιτερότητες της επίδρασης του ήχου στο ανθρώπινο σώμα και, κυρίως, στην ακουστική του συσκευή.
Εξετάζοντας τις επιπτώσεις των ακουστικών όπλων στον ανθρώπινο οργανισμό, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ διαφορετικές και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών επιπτώσεων. Ο υπέρηχος στα 110-130 dB επηρεάζει τα γαστρεντερικά όργανα και προκαλεί πόνο και ναυτία.
Ωστόσο, υψηλά επίπεδα διαταραχής και δυσφορίας επιτυγχάνονται σε ελάχιστες εκθέσεις ήδη από τα 90 έως 120 dB σε χαμηλές συχνότητες (5 έως 200 Hz), ενώ σοβαρές σωματικές βλάβες και βλάβες ιστών εμφανίζονται στα 140 έως 150 dB.
Οι στιγμιαίες βλάβες, όπως οι βλάβες από κρουστικό κύμα, εμφανίζονται σε ηχητικές πιέσεις περίπου 170 dB.
Στις χαμηλές συχνότητες, οι διεγερτικοί συντονισμοί των εσωτερικών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και κράμπες, ενώ στις μεσαίες συχνότητες (0,5-2,5 kHz) οι συντονισμοί στις κοιλότητες του αέρα του σώματος θα προκαλέσουν νευρική διέγερση, τραυματισμό των ιστών και υπερθέρμανση των εσωτερικών οργάνων.
Σε υψηλές και υπερηχητικές συχνότητες (5 έως 30 kHz) μπορεί να δημιουργηθεί υπερθέρμανση μέχρι θανατηφόρες υψηλές θερμοκρασίες, εγκαύματα ιστών και αφυδάτωση. Σε υψηλότερες συχνότητες ή με σύντομους παλμούς, η σπηλαίωση μπορεί να προκαλέσει φυσαλίδες και μικρο-σκισίματα στον ιστό.
Αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη: πρέπει να γίνει νομική αξιολόγηση και να αναπτυχθούν αντίμετρα”.
0 comments: