Την παραμονή μιας νέας συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας, καθίσταται οριστικά σαφές ότι όλοι οι πολέμιοι της άνευ προηγουμένου προσέγγισης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, συνήθως ούτε Ρώσοι ούτε Κινέζοι, πρέπει να αντιμετωπίσουν τα στοιχεία μιας ακόμη αποτυχίας τους.
Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος θα ταξιδεύει στην Κίνα, συνοδευόμενος από μια μεγάλη αντιπροσωπεία, για να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και να παρευρεθεί στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα άρθρο με τίτλο “Ρωσία και Κίνα: Μια μελλοντική στρατηγική εταιρική σχέση“, που δημοσιεύθηκε από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
.
Εάν ο Ρώσος ηγέτης ορθώς θυμάται ότι οι δύο χώρες, όντας στενοί γείτονες, συνδέονται με παραδόσεις φιλίας και εμπιστοσύνης αιώνων, επιστρέφει επίσης στους κύριους προσανατολισμούς της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. “Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού Ρωσίας-Κίνας, η οποία έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο και έχει αποτελέσει πρότυπο αποτελεσματικότητας, ευθύνης και φιλοδοξίας για το μέλλον. ».
.
Μιλώντας για την ανάπτυξη των οικονομικών/εμπορικών συναλλαγών, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι στα τέλη του 2021, ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου αυξήθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο, ξεπερνώντας το επίπεδο ρεκόρ των 140 δισεκατομμυρίων ισοδυνάμου δολαρίων. Υπενθύμισε ότι ο στόχος που καθόρισαν οι ηγεσίες των δύο χωρών είναι να φθάσουν τον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών στα 200 δισεκατομμύρια ετησίως.
.
Ένα σημαντικό σημείο που έθεσε ο Ρώσος ηγέτης αφορά την επέκταση των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα και τη συνέχιση της δημιουργίας μηχανισμών που αντισταθμίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο των μονομερών κυρώσεων. Υπενθυμίζοντας ότι εν προκειμένω υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας το 2019.
.
Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι μια πραγματική πρόσθετη ώθηση για τα σινο-ρωσικά χρηματιστήρια μπορεί να δοθεί με την ενίσχυση των διμερών αξονικών δικτύων, σε μια εποχή του μεγάλου διεθνούς σχεδίου που προωθεί η Κίνα « Ζώνη και ο Δρόμος»..
.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προφανώς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, ο οποίος βασίζεται σε στενές και συνεπείς προσεγγίσεις για την επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων. “Οι χώρες μας διαδραματίζουν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στο σημερινό δύσκολο διεθνές περιβάλλον, προωθώντας μεγαλύτερη δημοκρατία στο σύστημα διεθνών σχέσεων, καθιστώντας την πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς“.
.
Ενώ υπενθυμίζουν ταυτόχρονα ότι, πέρα από τη διμερή αλληλεπίδραση ενός πρωτοφανούς επιπέδου, τα δύο έθνη εργάζονται επίσης σε ένα ενεργό πολυμερές πλαίσιο, είτε στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) είτε των BRICS, μεταξύ άλλων.
.
Ο πολιτισμός και οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών επίσης δεν έχουν παραγκωνιστεί. Από την άποψη αυτή, ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι χώρες με χιλιάδες χρόνια μοναδικών παραδόσεων και μια φημισμένη πολιτιστική κληρονομιά. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για να εισαγάγουν Ρώσους και Κινέζους πολίτες στην ιστορία και την καθημερινή ζωή των δύο χωρών. Ενισχύοντας για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η στρατηγική εγγύτητα δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς παράγοντες ηγέτες των δύο πολιτισμών, αλλά και πολύ έντονα τους δύο λαούς.
.
Τέλος, και ενώ οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν τώρα στην κινεζική πρωτεύουσα, ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την εντατικοποίηση των προσπαθειών ορισμένων χωρών να πολιτικοποιήσουν τον αθλητισμό για τα εγωιστικά συμφέροντά τους, κάτι που είναι θεμελιωδώς λανθασμένο και αντίθετο με το ίδιο το πνεύμα και τις αρχές του Ολυμπιακού Χάρτη. Πρόσθεσε ότι “οι Κινέζοι φίλοι μας έχουν κάνει τεράστια δουλειά για να προετοιμαστούν καλά για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παρά-Ολυμπιακούς Αγώνες“. Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η τεράστια εμπειρία της Κίνας στη διοργάνωση εξαιρετικών αντιπροσωπευτικών διεθνών διοργανώσεων θα καταστήσει δυνατή τη διοργάνωση αυτού του παγκόσμιου φεστιβάλ αθλητισμού στο υψηλότερο επίπεδο.
.
Προφανώς και όσον αφορά τις προοπτικές, το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε, για άλλη μια φορά, είναι ότι η σινο-ρωσική σχέση, πέρα από σταθερή, είναι προσανατολισμένη στο χρόνο. Μακροπρόθεσμη. Οι αυτοαποκαλούμενοι δυτικοί εμπειρογνώμονες μπορεί να συνεχίσουν να προσπαθούν να αναζητήσουν το παραμικρό ελάττωμα σε αυτή τη σχέση (η οποία στην ουσία δεν τους αφορά) – δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή την ισχυρή κοινή ατμομηχανή.
.
Μια ατμομηχανή που χτίστηκε στην πραγματικότητα με βάση την αλληλεγγύη και τη συμπληρωματικότητα. Όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα συμφέροντα, συντονίζοντας θέσεις για τα πολλά τρέχοντα διεθνή ζητήματα, ενισχύοντας τη συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής ασφάλειας (τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο) και προωθώντας επιτυχημένες και αμοιβαία επωφελείς οικονομικές-εμπορικές ανταλλαγές. Αυτό ακριβώς διευκολύνει αυτή τη σινο-ρωσική συμπληρωματικότητα, τόσο σε διμερές όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου.
.
Τέλος, θα ήταν ασφαλώς σωστό να ανταποκριθούμε στις κακές δυτικές γλώσσες, με άλλα λόγια – στους αντιπάλους τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας – οι οποίοι χωρίς καν να ενδιαφέρονται για αριθμούς και στατιστικές, ισχυρίζονται ότι κατέχουν μυστικά της οικονομίας, με το να προφητεύουν ότι η κινεζική οικονομία θα «καταπιεί» αυτήν της Ρωσίας.
.
Ως εκ τούτου, αυτοί οι λεγόμενοι ειδικοί θα είναι σε θέση να συμβουλεύονται τα στατιστικά στοιχεία του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι ρωσικές εξαγωγές στην Κίνα για την περίοδο αυτή αντιπροσώπευαν περισσότερα από 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 57,19% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020), εκείνα της Κίνας στη Ρωσία: λίγο πάνω από 19 δισεκατομμύρια (αύξηση 30,14% την ίδια περίοδο του 2020). Συμπέρασμα: συνεπώς, το εμπόριο είναι αρκετά ισορροπημένο μεταξύ της μεγαλύτερης και της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αντίστοιχα , όσον αφορά το ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Ανταλλαγές που θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, εις βάρος των δυτικών αντιπάλων.
.
0 comments: