Το υποβρύχιο καταδρομικό είναι το πνευματικό παιδί του Γραφείου Σχεδιασμού Rubin. Το σκάφος κατασκευάστηκε σε επτά χρόνια.
Πρόκειται για ένα υποβρύχιο δεύτερης κατηγορίας, όπως και τα τέσσερα αδέρφια του που βρίσκονται ήδη σε μάχιμη υπηρεσία.
Πριν από αυτό, στις 25 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, το νέο υποβρύχιο βγήκε πανηγυρικά από το ναυπηγείο. Το υποβρύχιο θα πρέπει να υποβληθεί σε πολύπλοκες δοκιμές σε όλα τα επίπεδα προτού παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό σε 12 μήνες.
Το τέταρτης γενιάς στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο Generalissimo Suvorov έχει μήκος κύτους 170 μέτρων, πλάτος 13,5 μέτρων και εκτόπισμα 24.000 τόνων. Το καταδρομικό μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 30 κόμβους.
Η εμφάνιση ενός νέου ρωσικού υποβρυχίου-μαμούθ στο θέατρο του δυνητικού υποβρυχίου πολέμου είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Πράγματι, το υποβρύχιο Suvorov μεταφέρει 16 ICBM Bulava και είναι επίσης οπλισμένο με έξι ή δέκα ατομικά στοχεύσιμες πυρηνικές μονάδες με ελευθερία ελιγμών σε κλίση . Το υποβρύχιο φέρει οκτώ τορπιλοσωλήνες τόξου 533 χιλιοστών και έξι μη επαναφορτιζόμενους εκτοξευτές μιας χρήσης για υδροακουστικά αντίμετρα. Το κύτος του καταδρομικού είναι κατασκευασμένο με τεχνολογία stealth, καθιστώντας το δύσκολο να εντοπιστεί ακόμη και από τα σύγχρονα ραντάρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που δηλώνουν περήφανα ότι είναι ναυτικές δυνάμεις δεν διαθέτουν τίποτα τέτοιο.
Το υποβρύχιο δεν αποτελεί εξέλιξη προηγούμενων σχεδίων: δεν πρόκειται για επανεφεύρεση των μοντέλων Antey ή Schuka-B, αλλά για μια εντελώς νέα λέξη στη ναυπηγική βιομηχανία. Είναι σημαντικό ότι το νέο υποβρύχιο συναρμολογήθηκε χωρίς εισαγόμενα εξαρτήματα. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, τα ρωσικά υποβρύχια Borei-A είναι τέσσερις φορές λιγότερο θορυβώδη από τα υποβρύχια κλάσης Virginia των ΗΠΑ.
Τα όπλα
Οι πύραυλοι στερεού καυσίμου R-30 Bulava που βρίσκονται στο καταδρομικό μπορεί να έχουν μικρότερη κεφαλή από τους αντίστοιχους αμερικανικούς (1.150 κιλά έναντι 2.800), αλλά έχουν μεγάλο βεληνεκές – 9.300 χιλιόμετρα, το οποίο υπολείπεται λίγο του Trident 2 (11.000 χιλιόμετρα).
Τα πλεονεκτήματα της ρωσικής θανατηφόρας τεχνολογίας αφορούν διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Πρώτον, ένας ICBM Bulava εκτοξεύεται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ξηρής εκτόξευσης. Σε αντίθεση με τους πυραύλους τριών σταδίων σε υγρή μορφή, για παράδειγμα τους πυραύλους R29RM που εξακολουθούν να βρίσκονται σε υπηρεσία, η μονάδα ισχύος του R-30 ενεργοποιείται μόνο στην επιφάνεια, ενώ μια γόμωση σκόνης ωθεί τον πύραυλο έξω από το σιλό. Για τους πυραύλους υγρού καυσίμου, ήταν δυνατή μόνο η εκτόξευση σε υγρή μορφή. Αυτοί οι πύραυλοι διαθέτουν ειδικό προσαρμογέα που τους συνδέει με την εξέδρα εκτόξευσης. Όταν οι δεξαμενές παίρνουν πίεση, το σιλό θα γεμίζει με νερό. Ο κινητήρας θα ξεκινούσε αφού η πίεση επανέλθει σε σταθερή κατάσταση και ο πύραυλος θα έφευγε από το σιλό.
Αυτή η τεχνολογία παρήγαγε τυπικό θόρυβο που θα μπορούσε να ανιχνευθεί από τους ανιχνευτές υποβρυχίων του εχθρού. Η πρόβλεψη της στιγμής μιας ξηρής εκτόξευσης είναι αδύνατη, καθώς όλα συμβαίνουν στιγμιαία.
Δεύτερον, το τμήμα επιτάχυνσης του Bulava, στο οποίο ο πύραυλος είναι περισσότερο ευάλωτος, είναι πολύ μικρότερο.
Τρίτον και τέταρτον, οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα στο να ξεπεράσουν την πυραυλική άμυνα και το Trident 2 είναι διπλάσιο σε βάρος.
Τέλος, οι κεφαλές του ρωσικού πυραύλου είναι ευέλικτες. Για να το συμπληρώσουμε, είναι εξοπλισμένες με μυστικά εργαλεία stealth. Όλα αυτά καθιστούν πρακτικά αδύνατη την κατάρριψη των πυραύλων Bulava.
Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια που βρίσκονται ήδη σε σειριακή παραγωγή
Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία έχει ήδη δρομολογήσει το πυρηνικό υποβρύχιο αυτού του σχεδίου σε σειριακή παραγωγή. Η ναυαρχίδα της σειράς, το υποβρύχιο Prince Vladimir, τέθηκε σε υπηρεσία πριν από 18 μήνες, τον Ιούνιο του 2020.
Προς το παρόν η Ρωσία έχει κατασκευάσει πέντε υποβρύχια Borei-A, ενώ άλλα πέντε, συμπεριλαμβανομένου του Generalissimo Suvorov, το οποίο μόλις καθελκύστηκε, βρίσκονται υπό κατασκευή. Το Dmitry Donskoy και το Prince Potemkin βρίσκονται ήδη στα αποθέματα- τα υποβρύχια Emperor Alexander III και Prince Pozharsky πρόκειται να ακολουθήσουν.
Το Borei-A είναι ο κύριος τύπος ρωσικού πυρηνικού καταδρομικού, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα. Αυτά τα υποβρύχια θα εκτελούν στρατιωτική υπηρεσία κυριολεκτικά παντού – στον Ατλαντικό, τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τι γίνεται με τις ΗΠΑ;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο με τα ρωσικά υποβρύχια Borei για να αντικαταστήσουν 14 πεπαλαιωμένα υποβρύχια κλάσης Ohio. Ωστόσο, η παραγωγή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Πρόκειται για υποβρύχια του έργου Columbia που έχουν παρόμοιες αναλογίες σε μήκος, πλάτος και ύψος με τα ρωσικά υποβρύχια, αν και 14 φορές ακριβότερα.
Συνολικά, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πρόκειται να παραλάβει 12 στρατηγικά υποβρύχια κλάσης Columbia με 12 νέους πυραύλους D5 Trident 2 σε κάθε υποβρύχιο.
Μέχρι σήμερα, οι στόλοι υποβρυχίων της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι συγκρίσιμοι σε μέγεθος – περίπου 70 υποβρύχια το καθένα, αλλά η Ρωσία είναι σίγουρα πολύ μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο.
Η Ουάσινγκτον γνωρίζει πολύ καλά αυτό το χάσμα. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής των υφιστάμενων μοντέλων, όπως τα υποβρύχια κλάσης Virginia. Από το 2011, τα αμερικανικά ναυπηγεία λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο.
Φαίνεται ότι οι συντάκτες της κινεζικής έκδοσης NetEase είχαν δίκιο, όταν έλεγαν ότι η καθέλκυση του υποβρυχίου Borei-A Generalissimo Suvorov θα κρατούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες μακριά από τη διοργάνωση στρατιωτικών προκλήσεων κατά της Ρωσίας.
0 comments: