Τουρκία και Ισραήλ έκαναν συμμαχία στον Καύκασο και την Μεσοποταμία.


Ο διάλογος πίσω από το παρασκήνιο ξεκίνησε προφανώς από την Άγκυρα πριν από περίπου δύο μήνες με τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν στην αιχμή της προσπάθειας. Μετά τις αρχικές επαφές του Φιντάν με το Ισραήλ τον Οκτώβριο, η Άγκυρα έστειλε άλλους αξιωματούχους στο Ισραήλ για διερευνητικές συνομιλίες σε έναν οδικό χάρτη για εξομάλυνση.

Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να αναγνωρίζει επιτέλους ότι η πολεμική εξωτερική πολιτική της δεν είναι βιώσιμη, ούτε από στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος ούτε από θεσμική ικανότητα. Οι κυβερνητικοί υποστηρικτές μπορεί να επαινούν αυτήν την πολιτική ως ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής και της αυτονομίας της Τουρκίας, αλλά έχει σαφώς ρίξει την Τουρκία σε μια επικίνδυνη μοναξιά.

Η είδηση βγήκε όταν μαθεύτηκε ότι ο Ερντογάν έχει επιλέξει τον νέο πρεσβευτή για το Ισραήλ. Η επιλογή της Άγκυρας για το κρίσιμο αξίωμα είναι ο Ουφούκ Ουλουτάς, ένας φιλοκυβερνητικός think-tanker χωρίς διπλωματική εμπειρία. Η επιλογή προκάλεσε εκτεταμένη κριτική εντός συνόρων ως μια ακόμη επιβεβαίωση για το πώς η πολιτική πίστη στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υπερβεί τον επαγγελματισμό και τα προσόντα που χρειάζεται κάποιος για να ανελιχθεί στον κρατικό μηχανισμό. 

Επιπλέον, παραμένει ασαφές εάν ο Ουλουτάς θα πάει πραγματικά στο Τελ Αβίβ προτού το Ισραήλ διορίσει πρεσβευτή στην Άγκυρα. Το Ισραήλ, πιστεύουν ορισμένοι παρατηρητές, μπορεί να μη βιαστεί να κάνει κίνηση εν μέσω της νέας προσέγγισής του με τα έθνη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Ωστόσο, η Άγκυρα φαίνεται επικεντρωμένη στα θετικά αποτελέσματα. Ένας συνταξιούχος Τούρκος διπλωμάτης που ζήτησε ανωνυμία είπε στο Al-Monitor, "πολλοί στην Άγκυρα σήμερα τονίζουν ότι η επιστροφή των Τούρκων και των Ισραηλινών πρεσβευτών, η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης και η κατασκευή ενός ισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, κοινές προσπάθειες για τη σταθερότητα στην Συρία, και οι αυξανόμενες τουρκο-ισραηλινές βάσεις στον Καύκασο και την Μαύρη Θάλασσα και τις λεκάνες της Κασπίας, θα είναι μόνον οφέλη για τις δύο χώρες". 

Με άλλα λόγια, το realpolitik πιέζει την Άγκυρα και το Τελ Αβίβ να πλησιάσουν, ακόμα κι αν είναι μνησικακία.

Σύμφωνα με τον συνταξιούχο διπλωμάτη, "Αυτό που πρέπει να κάνει η Τουρκία είναι να εξομαλύνει τους δεσμούς με το Ισραήλ βάσει των εθνικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας παράλληλα τη γενική θέση που περιγράφουν οι αραβικές χώρες προς το Ισραήλ". Μια τέτοια πολιτική, ισχυρίστηκε, θα επιτρέψει στην Τουρκία να απομακρύνει το Ισραήλ από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους και ίσως μάλιστα να κερδίσει ξανά τις εύνοιες του Εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες με την πάροδο του χρόνου.

Η νέα κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον ξεχωρίζει ως ένας σημαντικός παράγοντας που αναγκάζει την Τουρκία να επανεξετάσει την περιφερειακή της στάση, γιατί είναι απίθανο να είναι τόσο επιεικής στην Άγκυρα όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. "Με την τακτοποίηση των περιφερειακών δεσμών της, η Άγκυρα θα μειώσει τα ατού του Μπάιντεν εναντίον της Τουρκίας", δήλωσε ο συνταξιούχος διπλωμάτης. "Για παράδειγμα, η νέα πολιτική της Τουρκίας για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο  θα είναι απαράδεκτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Άγκυρα θα μπορούσε να περιορίσει τις κινήσεις που ενδέχεται να εξετάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας, απομακρύνοντας το Ισραήλ και την Αίγυπτο από την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Οι Ισραηλινοί παρατηρητές συμφωνούν ότι ο παράγοντας Μπάιντεν είναι ο κύριος μοχλός πίσω από την αναστροφή της Άγκυρας ως προς το Ισραήλ ως μέρος των προσπαθειών για την εκ νέου βαθμονόμηση της εξωτερικής της πολιτικής. Επιπλέον, υπάρχει ευρύ περιθώριο διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, το εμπόριο και η ασφάλεια. Για το Ισραήλ, σημειώνουν, μια πραγματική εξομάλυνση θα απαιτήσει από την Τουρκία να διακόψει τους στενούς δεσμούς της με τη Χαμάς και να τερματίσει τις ρητορικές περί μη νόμιμης κατοχής από πλευράς Ισραήλ, πέρα ​​από την αμοιβαία αποκατάσταση των πρεσβευτών.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, ίσως λιγότερο αντιληπτός, είναι να ωθήσει την Τουρκία και το Ισραήλ πιο κοντά: τα συγκλίνοντα συμφέροντά τους στον Καύκασο. Η στρατιωτική βοήθεια τόσο από την Τουρκία όσο και από το Ισραήλ ήταν καθοριστικής σημασίας για την πολεμική νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας στον πρόσφατο πόλεμο για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σχεδόν το 60%  των συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και των όπλων που χρησιμοποίησε το Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις, το προμηθεύτηκε από το Ισραήλ στο πλαίσιο των προσπαθειών του Μπακού να εκσυγχρονίσει τον στρατό του, συμπεριλαμβανομένων των drone επιτήρησης Heron, των καμικάζι-drone Harop, πυρομαχικών διασποράς, των πυραύλων, του συστήματος αεράμυνας Barak-8, βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης ακρίβειας LORA και συστημάτων εντολών και ελέγχου. Ο ισραηλινός στρατιωτικός εφοδιασμός συνεχίστηκε μέσω της Τουρκίας εν μέσω του πολέμου, οδηγώντας την Αρμενία να ανακαλέσει τον πρέσβη της  από το Ισραήλ.

Η γειτνίαση του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν καθώς και ο πλούτος του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το καθιστούν ελκυστικό εταίρο για το Ισραήλ, σε αντίθεση με την Αρμενία, που δεν διαθέτει φυσικούς πόρους και οικονομική δύναμη. Το Ισραήλ δεν έχει καν πρεσβεία στην Αρμενία, επικεντρώνοντας την πολιτική του για τον Καύκασο στο Αζερμπαϊτζάν, όπως και η Τουρκία, της οποίας οι στενοί δεσμοί με το Μπακού ενισχύονται από εθνοτική συγγένεια.

Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Από τότε περίπου 100.000 Αζέροι Εβραίοι έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ και ορισμένοι από αυτούς κατέχουν κυβερνητικές θέσεις υψηλού επιπέδου.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη θα παρακολουθούν στενά το πώς προχωρούν οι τουρκο-ισραηλινές κινήσεις, ειδικά εάν εξελιχθούν σε στρατιωτική και αμυντική συνεργασία. Η προοπτική μιας αυξανόμενης τριμερούς εταιρικής σχέσης με το Αζερμπαϊτζάν θα προκαλούσε ανησυχία ιδιαίτερα για το Ιράν, το οποίο ήδη βρίσκεται υπό την πίεση των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των Σουνιτών Αράβων για τη στρατιωτική και οικονομική του επιρροή στη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο. 

Στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, η Ουκρανία μπορεί να ενδιαφέρεται για μια τριμερή εταιρική σχέση με την Τουρκία και το Ισραήλ, καθώς απολαμβάνει καλούς δεσμούς με τις δύο χώρες και είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη δύναμη της έναντι της Ρωσίας.

Η τουρκο-ισραηλινή εξομάλυνση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ενεργειακή συνεργασία και ακόμη και σε διμερή συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενίσχυε τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή, ειδικά σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφέρει το al-Monitor. 

Η ανταλλαγή πληροφοριών θα αποτελούσε άλλο ένα κέρδος για την Τουρκία, ειδικά στον αγώνα της ενάντια στους Κούρους μαχητές που εδρεύουν πέρα ​​από τα σύνορα στο Ιρακινό Κουρδιστάν, μια περιοχή όπου το Ισραήλ διαθέτει ισχυρή παρουσία της υπηρεσίας πληροφοριών και οικονομική παρουσία.

Συνοπτικά, πολλοί "παίκτες" φαίνεται να ενοχλούνται από την τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση σε ένα τόσο περίπλοκο και εύθραυστο περιβάλλον. Ο δρόμος προς την ομαλοποίηση παραμένει ακανθώδης επίσης λόγω της υπερβολικά εξατομικευμένης προσέγγισης του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική και των ακανόνιστων αλλαγών της στάσης της Άγκυρας, ενώ στο Ισραήλ η δυσπιστία για την Άγκυρα είναι μεγάλη και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν κρύβει την αποστροφή του για τον Ερντογάν.

Ωστόσο, οι ισορροπίες του realpolitik ωθούν την Τουρκία και το Ισραήλ να επιδιορθώσουν πράγματα, και ακόμη και ένας ουσιαστικός διμερής διάλογος για περιφερειακά ζητήματα από μόνος του θα μπορούσε να αλλάξει την γεωπολιτική στην περιοχή.

Ο Aluf Benn, αρχισυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, δημοσίευσε άρθρο στην ιστοσελίδα του “www.alufbenn.com” στο οποίο πήρε συνέντευξη από τον Γιουβάλ Ροτέμ, Ισραηλινό διπλωμάτη και πρώην γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Haaretz σχετικά με τη σύλληψη του ισραηλινού ζεύγους στην Τουρκία και τις επιπτώσεις του συμβάντος του πλοίου “Mavi Marmara”, ο Γιουβάλ Ροτέμ τόνισε ότι αυτά δεν έβλαψαν τους στρατηγικούς και οικονομικούς μας στόχους.

της Νικόλ Έλγκρισι

Σε αυτό το άρθρο, ο Γιουβάλ Ροτέμ ανέφερε ότι υπάρχουν μη ανακοινώσιμοι λόγοι που οδήγησαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του Ισραήλ στο Πρόγραμμα της Νοτιοανατολικής Ανατολίας (GAP).

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ρόλο του Ισραήλ στο πρόγραμμα της Νοτιοανατολικής Ανατολίας και την πιθανή κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Ιράκ, ο Γιουβάλ Ροτέμ απάντησε ότι ο ρόλος μας είναι σαφής, καθώς αυτό το τεράστιο έργο χρειάζεται την τεχνογνωσία μας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής φραγμάτων και της βιομηχανίας των υδάτων.

Ο Ροτέμ πρόσθεσε ότι η συμβολή του Ισραήλ σε αυτό το τεράστιο έργο δεν ήταν μόνο απαραίτητη για την οικονομία του, αλλά και ότι το Ισραήλ είχε ως στόχο την επίτευξη πολλών στρατηγικών στόχων μέσω διαπραγματεύσεων με τους συμμάχους του στην Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ το Ιράκ και η Συρία να ελέγχουν τα ύδατα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη:

«Χρειαζόμαστε ένα μέσο για να ασκήσουμε πίεση στο Ιράκ και τη Συρία, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να ελέγξουμε την ασφάλεια των υδάτων και των δύο χωρών. Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο και των δύο ποταμών είναι η κατασκευή φραγμάτων, και αυτό κάναμε στην Τουρκία. Μια προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ (στο Ιράκ και τη Συρία) είναι δυνατή σήμερα· υπάρχουν επίσης πολλά κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στο Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ κατάφερε πρόσφατα να βοηθήσει την Τουρκία να ενισχύσει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία μοιράζεται τα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν, και αυτό είναι το σημαντικότερο γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Τουρκία και το Ισραήλ μπορεί να επωφεληθεί από αυτό. Αυτό το γεωπολιτικό χαρακτηριστικό οδηγεί στη σύνδεση της Μεσογείου θάλασσας με την Κασπία Θάλασσα, και έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, αποδεικνύοντας την ανάγκη για τριμερή σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. »

Ελπίζει ότι τα τουρκικά εδάφη θα συνδεθούν με το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μέχρι το τέλος του 2022· οι Τελ Αβίβ και Άγκυρα ετοιμάζονται να συνεργαστούν με τη Ρωσία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της ικανότητας των παλαιστινιακών ομάδων.

Ο Γιουβάλ Ροτέμ τόνισε ότι η τουρκική αντιπαράθεση με το Ισραήλ δεν είναι ριζοσπαστική και εχθρική αντιπαράθεση, και ότι μερικές φορές υπάρχουν πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά και θρησκευτικά προβλήματα, και αυτό είναι φυσιολογικό. Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ γνωρίζουν ότι χωρίς αμοιβαία στήριξη, θα αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να διαφωνήσει μαζί μας και να πάρει θέση εναντίον μας στα μέσα ενημέρωσης, αλλά οι απόψεις και οι θέσεις του είναι κοντά μας στις σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις.

La Turquie et Israël: Alliance turco-israélienne dans le Caucase et la Mésopotamie (reseauinternational.net).

0 comments: