Η Baykτar, κατασκευαστής όπλων με έδρα την Κωνσταντινούπολη, έχει πουλήσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία από το 2019, μαζί με σταθμούς ελέγχου και πυραύλους, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους και ένα στέλεχος τουρκικής αμυντικής εταιρείας με στενούς κυβερνητικούς δεσμούς.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον φιλορωσικών αυτονομιστών στην εμπόλεμη περιοχή Ντονμπάς. Ο Πούτιν ειδοποίησε τον Τούρκο ηγέτη για την «αποσταθεροποιητική» δραστηριότητα των συνεχιζόμενων μεταφορών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν κατήγγειλε περαιτέρω την χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως «καταστροφική» και «προκλητική» συμπεριφορά εκ μέρους των ουκρανικών αρχών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar εμφανίζονται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, ο Πούτιν είναι επίσης εξοργισμένος που ο αγωγός εξοπλισμού της Ουκρανίας με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα εξακολουθεί να είναι ανοικτός και να λειτουργεί εντατικά.
Εκπρόσωπος του Ερντογάν επιβεβαίωσε αργότερα ότι το ζήτημα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τέθηκε στην συνομιλία, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε την ιδέα ότι η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για την χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τον ουκρανικό στρατό.
Πρόσθετο ζήτημα που εξοργίζει την ρωσική ηγεσία είναι ότι οι πρόσφατες πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία έχουν βρεθεί πολύ μεγαλύτερες από ό, τι είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως:
Η Τουρκία έχει πουλήσει στην Ουκρανία σημαντικά περισσότερα από τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ό, τι είχε προηγουμένως αποκαλυφθεί και είχε προκαλέσει την επίπληξη της Ρωσίας, ενώ και νέες πωλήσεις είναι σε διαπραγμάτευση, μεταδίδει το Bloomberg
Η Baykτar, κατασκευαστής όπλων με έδρα την Κωνσταντινούπολη , έχει πουλήσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία από το 2019, μαζί με σταθμούς ελέγχου και πυραύλους, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους και ένα στέλεχος τουρκικής αμυντικής εταιρείας με στενούς κυβερνητικούς δεσμούς. Παραγγελίες για τουλάχιστον δυο ακόμα ντουζίνες μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε το ίδιο πρόσωπο, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πρόσφατα εμφανιστεί σε μια έξαρση των συγκρούσεων (στο Ντονμπας) :
Τον Οκτώβριο, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αποσταθεροποιεί την κατάσταση,όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 για να χτυπήσουν θέση που ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar «για μια εστιασμένη βολή» σε ένα οπλικό σύστημα, και από τότε οι στρατιώτες του εχθρού φοβούνται να υπηρετήσουν σε αυτά τα συστήματα, καθώς καταλαβαίνουν «πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτό», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκσί Ρεσνίκοφ.
Από τα τέλη Οκτωβρίου είχαμε σημειώσει ότι η Ρωσία άρχισε να ερευνά έντονα πρόσφατες αναφορές για τουρκικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αναπτύσσονται για πρώτη φορά στον οκταετή εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (UAF) υπό τη διοίκηση της κυβέρνησης του Κιέβου ισχυρίστηκαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή σε μάχη εναντίον Ρώσων ανταρτών.
Οι επιβεβαιωμένες πλέον χρήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών σηματοδοτούν μια δραματική κλιμάκωση του πολέμου που σιγοκαίει, καθώς σηματοδοτεί τη συμμετοχή της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ προμηθεύουν φονικά όπλα στο Κίεβο για τον πόλεμό του εναντίον των ανεξαρτητοποιημένων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται οι σχετικές εκθέσεις, η Μόσχα άρχισε να δηλώνει ότι θα μπορούσε να διακόψει όλες τις σχέσεις στρατιωτικού επιπέδου και τη συνεργασία με την Τουρκία. Η Τουρκία, για παράδειγμα, βασίζεται στη Ρωσία για τεχνική υποστήριξη των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που προμηθεύτηκε πριν από μερικά χρόνια.
Zero Hedge Δεκ 04-12- 2021.
0 comments: