Συζητήσεις διεξάγονται ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα για την σύναψη της Αμυντικής Συμφωνίας γνωστή και ως συμφωνία για τις βάσεις που θα έχει πενταετή διάρκεια με το βλέμμα των ΗΠΑ στραμμένο στην μεγάλη γεωπολιτική εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται βάσει των αμερικανικών στρατηγικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η διοίκηση Μπάιντεν εκτός από την Κίνα έχει «στοχοποιήσει» και την Ρωσία γεγονός που σημαίνει ότι για τα επόμενα χρόνια η Μαύρη Θάλασσα μετατρέπεται σε αεροναυτικό πεδίο του 6ου Στόλου με ιδιαίτερο επιχειρησιακό ενδιαφέρον.
Γεωγραφικά η Ελλάδα - όπως και η Τουρκία- βρίσκονται σε κομβικό σημείο σε σχέση με την Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο λόγω των τελευταίων διαφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για τους S-400, οι ΗΠΑ στην παρούσα χρονική στιγμή ( γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα αποκατασταθούν οι σχέσεις των δυο χωρών) δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον ελληνικό χώρο και γι αυτό εξετάζουν 23 σημεία για δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.
Ωστόσο κατά τις συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών καταλήγουν στα εξής:Η βάση της Σούδας εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται!
Η βάση της Λάρισας αναμένεται να φιλοξενεί και drones. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 είχε γίνει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα επίδειξη του αμερικανικού drone MQ-9 guardian από την αμερικανική εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems. To drone μπορεί να συνεργάζεται με τα ελληνικά F-16 και μπορεί επίσης να διασυνδεθεί με όλα τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμα δύο νέες τοποθεσίες: Μία δεύτερη στον Έβρο εκτός από την Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη όπου υπήρχε και παλαιότερα καθώς και την αναβάθμιση του λιμένος της Καβάλας για να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τις μεταφορές στρατιωτικού υλικού. Για την 2η καινούργια αμερικανική βάση, η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει στην Σκύρο που επιχειρησιακά αποτελεί το «μάτι» στο κέντρο του Αρχιπελάγους. Όποιος βρίσκεται στρατιωτικά επι της Σκύρου μπορεί να έχει ελέγχει ολόκληρο τον χώρο από τα Στενά των Δαρδανελίων μέχρι την διώρυγα του Σουέζ…
Οι ΗΠΑ, ενώ επιθυμούν διακαώς την στρατιωτική επέκταση τους στην Θράκη λόγω στρατηγικού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο εκδηλώνουν σκεπτικισμό για την παρουσία τους στην Σκύρο όχι γιατί δεν τους ενδιαφέρει στρατηγικά το σημείο αλλά διότι είναι κομβικό σημείο στο κέντρο του Αιγαίου δεν επιθυμούν την περαιτέρω όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία η οποία είναι βέβαιον ότι θα το εκλάβει ως κίνηση αρνητική για την ίδια που στόχο έχει τον περιορισμό της δική της ανεξέλεγκτης δράσης στο κεντρικό Αιγαίο. Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής διαφαίνεται ότι αναγκάζουν την Ουάσιγκτον να εξετάζει το ενδεχόμενο άμβλυνσης της επιθετικότητας των ΗΠΑ προς την Τουρκία η οποία φαίνεται να βγαίνει ενισχυμένη απο την ανάληψη της ηγεσίας από τους Ταλιμπάν.
Στην αμερικανική διοίκηση επικρατούσα άποψη των τελευταίων ημερών είναι ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και η ένταξη της Τουρκίας στις κυρώσεις τύπου CAATSA είναι ήδη αρκετές.
Ενδιαφέρον θα έχει στην νέα Συμφωνία και το πολιτικό σκέλος, το πως δηλαδή θα διατυπώνεται η θέση της Ελλάδας μέσα απο τα «μάτια» των ΗΠΑ. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι εάν το προοίμιο περιλαμβάνει μηνύματα που θα καθιστούν αναβαθμισμένο τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μέσα φυσικά από τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου όπου θα μεταβεί στις ΗΠΑ ο . Δένδιας. Newpost.gr
0 comments: