Από την Αραβική “άνοιξη” στον ισλαμιστικό “χειμώνα”.

 

Δέκα ολόκληρα χρόνια η Συρία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. 






Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιώργος Φίλης εκτιμά ότι η χώρα βίωσε τη σταδιακή μετατροπή από τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» σε «ισλαμιστικό χειμώνα». Η εκτίμησή του για την επόμενη ημέρα.

Στη Συρία, η επονομαζόμενη «αραβική άνοιξη» έφερε τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, και συνεχίζεται 10 χρόνια μετά, μετατρέποντας μια άλλοτε εύρωστη χώρα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο σε ένα κράτος συντρίμμια με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Αυτό που έχουμε δει αυτά τα 10 χρόνια είναι τη σταδιακή μετατροπή αυτού που ονομάστηκε “αραβική άνοιξη” σε μια διαδικασία “ισλαμιστικού χειμώνα”. Αυτό το οποίο κατάφερε, αυτό το οποίο ονομάζεται “διαδικασία της Αραβικής Άνοιξης” δεν ήταν να αλλάξει καθεστώτα γενικά στις αραβικές χώρες από απολυταρχικά προς δημοκρατικά, αλλά από απολυταρχικά προς ακραίως ισλαμιστικά και επιθετικά προς τις γειτονικές τους χώρες καθεστώτα, στη δημιουργία μιας ολοκληρωτικής ιδεολογίας ενός παγκόσμιου σουνιτικού χαλιφάτου και όπου τελικά ηττήθηκε -για την ώρα- ο εξτρεμιστικός σουνιτισμός, έχουμε επιστροφή σε απολυταρχικά καθεστώτα», δήλωσε στο Sputnik ο Διδάκτορας Γεωπολιτικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Γιώργος Φίλης.

Εκτιμά ότι εντός αυτού του πλαισίου «η Συρία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της διαδικασίας» καθώς η στρατηγική σημασία της χώρας «ενέπλεξε εκτός από τους τοπικούς, περιφερειακούς και παγκόσμιους παράγοντες».

Ο κ. Φίλης εκτιμά ότι το κράτος έχει «de facto διασπαστεί» και ότι εντός του έχει δημιουργηθεί μια εσωτερική συνοριογραμμή που είναι ο ποταμός Ευφράτης:

«Στα δυτικά του ποταμού, κατά βάση ελέγχεται το 60% από το καθεστώς Άσαντ με υποστήριξη του Ιράν, της Χεζμπολάχ και της Ρωσίας και ανατολικώς του Ευφράτη η περιοχή ελέγχεται από τους Κούρδους και τις συμμαχικές αραβικές φυλές υπό την προστασία των ΗΠΑ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στον βορρά βρίσκονται τουρκικές δυνάμεις με διάφορους τρόπους και με διάφορες δικαιολογίες καθώς και οι σύμμαχοι των τουρκικών αυτών δυνάμεων, ισλαμιστές και οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή του Ιντλίμπ».

Κατά τους τελευταίους μήνες, «φαίνεται ότι το ISIS έχει αποκαταστήσει κάποιου τύπου εδαφική συνέχεια στην περιοχή πέριξ της Παλμύρας, δηλαδή στη δυτική πλευρά της Συρίας» συμπληρώνει ο κ. Φίλης.

Παράλληλα ο ίδιος θεωρεί ότι εάν δεν διασπαστεί πλήρως η Σύρια, «το καλύτερο σενάριο είναι να δημιουργηθεί ένα ομοσπονδιακό κράτος στα πρότυπα του Ιράκ όπου η ανατολική Συρία κατά βάση θα ελέγχεται από τις δυτικές δυνάμεις και τους Κούρδους και η δυτική Συρία θα ελέγχεται κατά βάση από τον Άσαντ, τους Ιρανούς και τους Ρώσους».

«Εάν κάποιος λάβει δε υπόψη του τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, διότι οι φήμες περί θανάτου του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία, η σημερινή ότι τέθηκε εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα στην Τουρκία και η διάρρηξη των σχέσεων των ΗΠΑ αρχικώς με την Τουρκία και πλέον και με τη Ρωσία που φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε καινούρια κλιμάκωση, μπορεί να αλλάξει άρδην το καθεστώς της Συρίας διότι πλέον η περιοχή δεν έχει να κάνει μόνο με τον πόλεμο της Συρίας αλλά έχει να κάνει και με τις εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και με τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή, αυτού που ονομάζω εγώ “υδάτινο άξονα”: Μαύρη Θάλασσα, στενά Αιγαίου, Ανατολική Μεσόγειος» καταλήγει ο κ. Φίλης.

0 comments: