Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Κλείνουν όλα τα σχολεία - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα στον Νομό Λέσβου.



Δυσάρεστη εξέλιξη καθώς τα τελευταία κρούσματα των τελευταίων ημερών στο νησί μας καθιστούν αναγκαία τη μετάβαση της Λέσβου στο "βαθύ κόκκινο" - επίπεδο Γ πολύ αυξημένου κινδύνου.






Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη  Νίκος Χαρδαλιάς η Λέσβος από αύριο το πρωί στις 6 θα είναι στο "βαθύ κόκκινο" .  Τα πρόσθετα μέτρα θα ισχύουν  έως 22 Μαρτίου. 

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι κλείνουν όλες οι σχολικές μονάδες, η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα και αλλάζουν τα δεδομένα σε μια σειρά δραστηριότητες πχ λιανικό εμπόριο

Τονίζουμε ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»

  • είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

  • Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

  • Επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. 

Διευκρίνιση για τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα τα σχολεία από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλε-εκπαίδευση όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Αυτό σημαίνει ακόμη κι αν στην καλύτερη περίπτωση η Λέσβος βγει από το "βαθύ κόκκινο" στις 22 Μαρτίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως 29 Μαρτίου.

Για στους κωδικούς μετακίνησης (sms) 2, 3 και 6 ισχύουν τα παρακάτω:

 Συγκεκριμένα, στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο. Ακόμη, επιπλέον διευκρινίσεις θα ζητούν τα ελεγκτικά όργανα για τον κωδικό μετακίνησης (sms) 4, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία). Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση) καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Παραμένουν ανοιχτά  καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

Ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).
Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
Ειδικώς ως προς τα καταστήματα τροφίμων τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Υποχρέωση καταστημάτων τροφίμων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
Οι προβλέψεις της παρούσας ως προς το επιτρεπόμενο ωράριο λειτουργίας κατά την ημέρα Σάββατο ισχύουν και για την Κυριακή, στην περίπτωση καταστημάτων η λειτουργία των οποίων επιτρέπεται την ημέρα αυτή, πλην των σούπερ μάρκετ που παραμένουν κλειστά, επιτρέπεται όμως να λειτουργούν αποκλειστικά προς τον σκοπό της αποστολής ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Τα κρούσματα το μήνα Μάρτιο στην ΠΕ Λέσβου:

  • Δευτέρα 1 Μαρτίου: 2 κρούσματα
  • Τρίτη 2 Μαρτίου: 7 κρούσματα
  • Τετάρτη 3 Μαρτίου: 10 κρούσματα
  • Πέμπτη 4 Μαρτίου: 7  κρούσματα
  • Παρασκευή 5 Μαρτίου: 11 κρούσματα
  • Σάββατο 6 Μαρτίου: 9 κρούσματα 
  • Κυριακή 7 Μαρτίου: 10  κρούσματα 
  • Δευτέρα 8 Μαρτίου: 14 κρούσματα
  • Τρίτη 9 Μαρτίου: 22 κρούσματα
  • Τετάρτη 10 Μαρτίου: 17 κρούσματα
  • Πέμπτη 11 Μαρτίου: 27 κρούσματα
  • Παρασκευή 12 Μαρτίου: 8  κρούσματα

Τα συνολικά κρούσματα του Μαρτίου είναι 144  ενώ τα κρούσματα των τελευταίων 7 ημέρων (που λήφθηκαν υπόψιν για τα πρόσθετα μέτρα) είναι 107. 

Τα παραπάνω νούμερα γίνονται πιο κατανοητά αν σκεφτούμε ότι όλο το Φεβρουάριο στη Λέσβο είχαμε 99 κρούσματα. Με λίγα λόγια μέσα σε μια εβδομάδα έχουμε περισσότερα κρούσματα απ' αυτά που είχαμε μέσα σε ένα μήνα..

Γιατί  μπήκαμε στο "βαθύ κόκκινο"

Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Αγία Παρασκευή, η  διασπορά του κορονοϊού και σε άλλες περιοχές όπως Μυτιλήνη και Καλλονή και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που διαρκώς αυξάνει οδήγησαν στην τελική απόφαση ώστε  η Λέσβος να ενταχθεί  στη ζώνη πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).  Η τήρηση των μέτρων είναι για άλλη μια φορά το ζητούμενο. Οι έλεγχοι ουσιαστικά είναι μόνο σε συγκεκριμένα σημεία στην πόλη της Μυτιλήνης και... στα χωριά τρέχουν για ελέγχους όταν συμβεί το "μπαμ" με τα κρούσματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Αγιάσος και η Αγία Παρασκευή που έλεγχοι ουσίας έγιναν μόνο όταν τα πράγματα έφθασαν στο "κόκκινο".  Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και την κούραση των πολιτών... Ξεκινήσαμε από το Νοέμβριο με μέτρα και απαγορεύσεις χωρίς διάλλειμα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου